Elektromos hajó hasíthatja jövőre a vizeket

Elektromos hajó hasíthatja jövőre a vizeket

Az elektromos kocsik után a hajóipar is az elektromos megoldások felé kacsintgat, és egy olyan szárnyashajóba helyezte a bizalmát, amit még James Bond is megirigyelne. A víz fölött sikló bogárszerű jármű jövő tavasszal debütál, de előrendelni már most is lehet.

A nyelvtörő Quadrofoil névre hallgató kétszemélyes motorcsónak szinte hangtalanul siklik a víz fölött hydrofoil technológiájának köszönhetően. Amint a csónak eléri a 11 km/h sebességet, a hydrofoil szárnyak kiemelik a hajótestet a vízből, ami így gyakorlatilag a víz fölött repül. Ezáltal csökken a hajó súrlódása, ami gyorsabb és hosszabb távú haladást tesz lehetővé, és a minimális merülés miatt a sekélyebb vizeken is megállja a helyét.

Az elektromos motorral működő hajó nem szennyezi a környezetet és a zajszint minimumon tartása a víziállatok természetes viselkedését sem befolyásolja. A minimáldizájnt követő hajótest kezelése is nagyon egyszerű. Bonyolult fedélzeti vezérlőpult helyett csak egy érintőképernyős kormány irányítja a vízi járművet, mely a sebességről és az akkumulátor töltöttségi szintjéről is közöl adatokat.

Egy töltéssel közel 100 km megtételére alkalmas a motor, ami főleg rövid távú használatra teszi alkalmassá a Quadrofoilt, de a szerény végsebesség (24 km/h) és a tárolóhely hiánya is ebbe az irányba mutat. Mindemellett a szárnyashajó egyáltalán nem olcsó mulatság, közel 4,5 millió forintos irányárával még eltart egy ideig, míg a gyártócég igazgatójának, Marjan Rožmannak az álma valóra válik, és a Quadrofoilból az elektromos személyhajók szinonimája lesz.

(forrás: spatrendonline.hu)