BMW Motorrad International GS Trophy 2024 Namíbia

BMW Motorrad International GS Trophy 2024 Namíbia

Eldőlt a BMW Motorrad International GS Trophy 2024 színtere: ezúttal Namíbiában kerül sor az off-road kalandra. Miután a Föld minden kontinensén megrendezésre került már, az International GS Trophy 2024-ben visszatér oda, ahol 2008-ban minden kezdődött: Afrikába.

Namíbia megkapó látványosságai közé tartoznak a csodálatos tájak, ezenfelül a kivételes növény- és állatvilág. Egy forró napot követően mélyvörös naplementével kezdődik az éjszaka, amikor a varázslatos, csillagos égbolt ragyog az Atlanti-óceán szélén fekvő délnyugat-afrikai paradicsom felett. Egy szó, mint száz, a elképesztő Namíbiába tett utazás sok szempontból teljesen specifikus inger lesz – jól megfűszerezve egy porció SpiritOfGS-sel.

Nemzeti kvalifikációs fordulók és az első internacionális selejtező egy internacionális csapat részére. Ez utóbbi a 2023-as BMW Motorrad Days-en kerül megrendezésre.

A BMW Motorrad International GS Trophy 2024 hivatalos rajtjáig viszont még van egy kis idő. Addig is a nemzeti selejtezők ízelítőt adnak abból, hogy mi vár ránk. Az egész világon 15 nemzeti kvalifikációs verseny és egy internacionális kvalifikációs forduló lesz, amelyeken a gyakorlott enduró-specialisták megmutathatják képességeiket.

A BMW Motorrad International GS Trophy 2024 kvalifikációs fordulóinak megrendezése a következő országokban és régiókban került megerősítésre:

 • Brazília
 • Benelux államok
 • Kína
 • Németország
 • Franciaország
 • Olaszország
 • India
 • Japán
 • Latin-Amerika: Chile, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Kolumbia, Panama, Paraguay, Peru
 • Mexikó
 • Közel-Kelet: Egyesült Arab Emírségek (Abu Dhabi, Dubai), Bahrein, Jordánia, Kuvait, Libanon, Omán, Pakisztán, Katar, Szaúd-Arábia
 • Dél-afrikai Köztársaság
 • Dél-Korea
 • Egyesült Királyság
 • USA

Mindazoknak, akik nem látják hazájukat az országos vagy regionális selejtezők listáján, nincs okuk kétségbeesni: a 2023. július 7-9. közt Berlinben megrendezésre kerülő BMW Motorrad Days keretében a BMW Motorrad 2023. július 6-8. közt most először indít internacionális kvalifikációs futamot, hogy még több lelkes enduró versenyzőnek biztosítson megmérettetési lehetőséget az International GS Trophy 2024-es futamán, az úgynevezett Internacionális csapatban. A jelentkezési oldalra vezető link 2023 márciusától áll rendelkezésre a gstrophy.com oldalon.

BMW Motorrad International GS Trophy 2024 Namíbia.

Zord sziklák, mély hasadékok, hömpölygő folyók és egy csodálatos mediterrán tengerpart szolgáltatta a kihívást jelentő terepet a BMW Motorrad International GS Trophy részére 2022. szeptember 4-10. közt Albániában, komoly kihívást jelentve az összesen 57 érintett részére.

Namíbia egészen más körülményekkel várja ezután a GS-versenyzőket, amiképpen azt Dr. Ralf Rodepeter, a BMW Motorrad márkamenedzsmentjének vezetője kijelentette: „Tunézia, Dél-Afrika, Patagónia, Kanada, Thaiföld, Mongólia, Új-Zéland és legutóbb Albánia után a BMW Motorrad megint kifogástalan GS-terep után kutatott – és a csodálatos Namíbiában biztos, hogy meg találta. A kihívásokkal teli útvonalon, csodálatos tájakon, képtelenség növény- és állatvilágon átvezető off-road kilométerek ismételten izgalmas GS Trophy-t garantálnak.

Egy-két szó Namíbiáról:

Namíbia az Atlanti-óceán szélén terül el, délen és délkeleten Dél-Afrikával, keleten Botswanával, északon Angolával határos. Az állam 1990 óta félelnöki köztársaság, és stabil politikai viszonyok definiálják. Az igen ritkán lakott országban az átlagosan 1700 méteres tengerszint feletti magasságú szárazföldi felföld a két sivatag, a keleti Kalahári és a nyugati Namib közt húzódik – ez utóbbit a Föld legősibb sivatagjának tartják. A csaknem 300 000 lakosú főváros, Windhoek környékén a környező hegyek 2000 méternél is magasabbra emelkednek.

Namíbia éghajlata szubtrópusi kontinentális, túlnyomórészt forró és száraz. Az állam egyes régiói közt viszont tetemes különbségek vannak. A Namib és a Kalahári sivatagok területein jellemzően ritkán esik az eső, amíg az Atlanti-óceán partvidékén teljes évben erős meleg szél fúj. A nyári hónapokban, decemberben és januárban a hőmérséklet akár 30 Celsius-fokig is emelkedhet, és még a téli hónapokban, júliusban és augusztusban is 25 fokig emelkedik a hőmérő higanyszála. Télen fagyra, sőt néha havazásra is lehet számítani a belső hegyvidéken.

Namíbia nagyszámú nemzeti parkkal, vadasparkkal és természetvédelmi területtel ellátott, amelyek közül pár az UNESCO Világörökség része, köztük a Sossusvlei Nemzeti Park, aminek narancssárga homokja több mint ötmillió éves. A nemzeti parkok közé sorolható a Skeleton Coast, a Namib-Naukluft Nemzeti Park és az Etosha Nemzeti Park. Ezenkívül a Namib-sivatag és az Atlanti-óceán közti régió az egyik olyan övezet, ahol a világon a legjobb éghajlati viszonyok uralkodnak az asztronómiai megfigyelésekhez. Itt a lelkes csillagászok a különlegesen tiszta éjszakákon a csillagos égbolt megfigyelésének szentelik figyelmüket a konkrétan erre a célra épített „asztrotáborokban”.

Namíbiában a gépkocsik az út bal oldalán közlekednek, a jól kiépített namíbiai úthálózat összesen csaknem 45 000 km hosszú. Viszont csak a főutak, pár főútvonal és a főbb belvárosi utak aszfaltozottak, ameddig az úthálózat csaknem 80 százalékát kavicsos alappal ellátott földutak teszik ki – ideális terep így a BMW Motorrad International GS Trophy 2024 részére.

 • Főváros: Windhoek
 • Népesség: 2,3 millió
 • Vidék: 824 116 km²
 • Pénznem: Namíbiai dollár (NAD)
 • Beszélt nyelvek: Angol (hivatalos nyelv), emellett afrikaans, német és nagyszámú másfajta

Egy-két szó a BMW Motorrad International GS Trophy-ról.

A BMW Motorrad International GS Trophy egy olyan esemény, amely a mesés BMW Motorrad GS modellek szellemiségét ünnepli. Magába foglal mindent, melyet a BMW GS képvisel: a motorozás élményét, a kalandot és a kihívásokat. A BMW Motorrad International GS Trophy 2024 Namíbia a kilencedik alkalom a sorozatban. A korábbi futamokat 2022-ben Délkelet-Európában (Albánia), 2020-ban Óceániában (Új-Zéland), 2018-ban Közép-Ázsiában (Mongólia), 2016-ban Délkelet-Ázsiában (Thaiföld), 2014-ben Észak-Amerikában (Kanada), 2012-ben Dél-Amerikában (Chile, Argentína), 2010-ben Dél-Afrikában (Dél-Afrika, Szváziföld, Mozambik) és 2008-ban Észak-Afrikában (Tunézia) szervezték össze. A jelenlegi versenyen 22 csapat vesz részt a Föld minden tájáról, összesen 60 versenyzővel. A többi résztvevő a GS Trophy rendezői, a média képviselői, orvosok, szponzorok, azonfelül egy fotó- és filmes stáb munkatársai közül kerül ki.

A BMW Motorrad International GS Trophy nem verseny, inkább egy olyan csapatbajnokság, ahol off-road rajongók válogatott internacionális képviselői mérkőzhetnek meg egymással különféle kivételes teszteken. Ezekből nem minden egyes szól mindössze a motorozásról: az ügyesség és a csapatmunka is elengedhetetlen. Mivel a versenyzők az idő nagy részében egyesült erővel vannak, és az éjszakát is a bivakokban töltik – ez egy olyan kaland, ahol az összetartozás érzése is erős hangsúlyt kap. A Föld minden tájáról érkező emberek, kultúrák és motorosok találkoznak, és nem ritka, hogy életre szóló barátságok szövődnek.

A korábbi GS Trophy-versenyek jártasságai alapján a legsikeresebb csapatok végül azok, amelyek komoly felkészültségükről, elsőrangú csapatmunkájukról és jeles motorozási képességeikről tesznek tanúbizonyságot, míg természetesen jól szórakoznak és a felemelő érzést nyújtó internacionális bajtársiasságot van lehetőségük átélni.

Nem maradsz le semmiről!

A BMW Motorrad a későbbi sajtóközleményekben aprólékosan tájékoztatást fog adni a résztvevő GS-motorokról és a kihíváshoz létfontosságú felszerelésekről, illetve újabb információkat közöl ezután a résztvevő országokról és a kiválasztott csapatokról. A BMW Motorrad a találkozó esetén többcsatornás médiaélményt ígér: az ezzel kapcsolatos részleteket a későbbiekben teszik közzé. A skála az élő közvetítésektől és a naprakész közösségi média posztoktól kezdve a rendszeres írásbeli kommunikáción át a napról-napra közzétett, professzionálisan rögzített és szerkesztett videóösszefoglalókig terjed.