Visszatekintés a jövőbe: íme a tradicionális Mini, tisztán elektromos meghajtással

Visszatekintés a jövőbe: íme a tradicionális Mini, tisztán elektromos meghajtással

Az angol prémiumgyártó az örök tradicionális rendkívüli kiadásával készül a 2018-as New York-i Internacionális Autószalonra: bemutatkozik a hagyományos Mini károsanyag-kibocsátástól mentes variációja.

A 2018. március 30 – április 8. közt megrendezendő New York-i Internacionális Autószalonon az angol prémiumgyártó egy forradalmian exkluzív újraértelmezéssel színesíti tovább a zéró emissziójú mobilitás történetét.

A tradicionális Mini hálózatról tölthető fajtája a Föld közkedvelt kisautójának mesés megjelenését és a holnapok nagyvárosi mobilitásának mértékadó hajtáslánc-technológiáját egybeolvasztja. Zseniális világpremierrel a MINI egyértelmű állást foglal az modernizált, zéró emissziójú járműtechnológia térnyerésére irányuló internacionális törekvés mellett, míg hamisítatlan stílusjegyekkel mutatja, hogy az angol prémiumgyártó által fémjelzett jellegzetes megoldások az elkövetkezendő időszakokban is a márka meghatározó szimbólumai maradnak.

A tradicionális Mini hálózatról tölthető kiadása egy korszakokon átívelő, képzeletbeli utazás szüleménye, amelyiknek értelmében a hagyományos modell karakterét újabb és újabb, egyre modernebb műszaki megoldásokkal ruházzák fel. A XX. század második felének eredeti kisautója ezzel a környezettudatosság és a hosszú távon fenntartható mobilitás jelenben íródó jövőképének kerekeken guruló nagykövetévé avanzsált.

A Föld nagyvárosainak közúti forgataga hamar egy zéró emissziójú, tisztán elektromos meghajtású MINI modell piaci premierjét ünnepli, amit a hamisítatlan kisugárzás, a jellegzetes megjelenés és a vezetés abszolút élménye jár keresztül. Az angol prémiumgyártó a 2017-es Frankfurti Internacionális Autószalonon mutatta be a MINI Electric tanulmányautót, melynek elsődleges küldetése volt, hogy irányt mutasson a márka első tisztán elektromos meghajtású modelljének. Az újdonság világpremierjét korrekten a hagyományos Mini megszületésének hatvanadik jubileumán, 2019-ben tartja a cég. A háromajtós MINI műszaki alapjaira épülő, károsanyag-kibocsátástól mentes modell már a fejlesztési munkálatok hajrájában jár, sorozatgyártása első ízben az angol prémiumgyártó oxfordi üzemében kezdődhet meg jövőre.

A hosszú távon fenntartható mobilitás területén a MINI nem kizárólagosan a BMW Group háza táján, de az iparágon belül is úttörőnek számít. 2008-ban a cég prezentálta a tisztán elektromos MINI első hírnökének tekinthető MINI E modellt, amelyiknek hatszáz tesztpéldányát valós helyzetek közepette, hétköznapi használatban tették próbára az ügyfelek. Az egy évtizeddel ezelőtt felhalmozott jártasságok alapvető információkkal szolgáltak a BMW i3 tisztán elektromos prémium kompakt (átlagos üzemanyag-fogyasztás: 0,0 liter / 100 km; vegyített energiafogyasztás: 13,1 – 13,6 kWh / 100 km; vegyített károsanyag-kibocsátás: 0 gramm / km) kifejlesztése alatt, a 2013-ban leleplezett újdonság mindazonáltal évről évre egyre több rajongó és kuncsaft tetszését nyeri el.

Az elektromos mobilitás korszaka felé vezető úton a MINI ezt követően újabb lépést tett: bemutatkozott a plug-in hibrid hajtáslánccal szerelt MINI Cooper S E Countryman ALL4 modell (átlagos üzemanyag-fogyasztás: 2,1 – 2,3 liter / 100 km; vegyített energiafogyasztás: 13,2 – 14,0 kWh / 100 km; vegyített károsanyag-kibocsátás: 49 – 52 gramm / km), amelyiknek belsőégésű erőforrása és elektromos motorja 165 kW / 224 lóerő maximális rendszerteljesítményre képes, az első és a hátsó kerekek kontrollált meghajtása mindazonáltal a MINI ALL4 okos összkerékhajtás korszerű formáját kelti életre. Az ötajtós, ötszemélyes prémium kompakt minden terepen hamisítatlan vezetési élményt garantál. A legintenzívebb gyorsulás érdekében a modell képes ugyanabban az időben mindkét erőforrását maximális hatékonysággal működtetni, míg a tisztán elektromos meghajtás akár 125 km / órás sebességig is fenntartható. Ezen kimagasló tulajdonságainak betudhatóan a MINI Cooper S E Countryman ALL4 modell kimagasló mértékben hozzájárult a BMW Group hálózatról tölthető modellpalettájának átfogó sikertörténetéhez.

A New Yorkban kiállított, tisztán elektromos meghajtással felszerelt tradicionális Mini eközben minden tekintetben megőrizte egyediségét: a rendkívüli kiadás műszaki magját a tradicionális Mini Cooper egyik utolsó, kényesen megőrzött példánya adta. A vörös karosszéria-fényezést fehér tető és karakteres motorháztető-csíkok egészítik ki, az eredeti márkaemblémák és keréksapkák helyére ugyanakkor citromsárga MINI Electric logók kerültek. A hagyományos Mini zéró emissziójú variánsa nem kizárólagosan megjelenésében, de menettulajdonságait nézve is hű maradt a márkához. Az elektromos motor azonnali teljesítmény-leadása mindemellett új dimenzióba emeli a mesés kisautóra oly sajátos, gokartosan vállalkozó szellemű vezetési élményt, amely nemzetközileg osztatlan népszerűséget szerzett az angol prémiumgyártó eredeti modelljének