Virtuális valóság az Auditól

Virtuális valóság az Auditól

Egykettőre virtuális világokba tehet utazást egy Audiban. A közeljövőben a hátsó ülésen utazók virtuális valóság (VR) szemüveget viselhetnek, hogy belevethessék magukat a játékok, filmek és prezentációk világába. A dolog érdekessége: A virtuális tartalom valós időben alkalmazkodik a jármű mozgásához vezetés közben. A kaliforniai roadshow alkalmával a holoride felkereste a valószínűsíthető játékgyártó stúdiókat azzal a céllal, hogy felkeltse a legjobb tartalomszolgáltatók kíváncsiságát az induló vállalkozás új technológiája iránt.

A holoride nevű start-up társaság multimodális élménnyé kívánja tenni az autózást. A következő években a hátsó ülésen utazók VR szemüvegen át élvezhetik a filmeket, videójátékokat és interaktív tartalmakat minden eddiginél valóságosabb formában. Ezt egy korszerű műszaki megoldás kínálja, amely a virtuális tartalmakat valós időben hozzáigazítja a jármű mozgásához: ha a jármű jobbra kanyarodik, akkor példaként a képzeletbeli világban az űrhajó is jobbra repül. Ha a jármű gyorsul, az űrhajó is felgyorsul. Az Audi kezdeményezésére ezen továbbfejlesztett VR vagy XR (kiterjesztett valóság) modern műszaki megoldás fejlesztését a technológiai szórakoztatással munkálkodó start-up társaság, a holoride finomítja és forgalmazza a különféle gyártók részére. A mozgással szinkronizált utazás a virtuális világokon át csökkenti a járműben előforduló rosszullét gyakori jelenségét is, amit az utasok gyakran tapasztalhatnak, mikor is könyvet olvasnak, vagy elektronikus táblagépen elmerülnek az audiovizuális médiában.

A holoride új médiakategóriát hoz létre: „Rugalmas tartalom”

A holoride saját fejlesztésű és újonnan bevezetett holoride Creator Space platformján közzétette az úgynevezett Rugalmas Szoftverfejlesztő Készletet (Elastic Software Development Kit, SDK). A platform biztosítja a tartalomfejlesztők részére újabb kiterjesztett valóság formátumok létrehozását. Az Elastic SDK-t a Unity játékmotorhoz fejlesztették ki, és kínálja a fejlesztők részére, hogy hozzáférjenek praktikus eszközökhöz annak érdekében, hogy csodálatos játékélményt és mulattató formátumokat hozhassanak létre. A „rugalmas tartalom” egy teljesen modern, vezetéshez készült médiakategória, amely biztosítja a tartalom létrehozásának új megközelítését. Az űrkalandoktól a legfrissebb nagy sikerű filmek közvetítésén át történelmi településekben tett városnéző túrákig – a lehetőségeknek gyakorlatilag semmi nem szab határt.

Virtuális időutazás az Audi e-tron modellben Salzburgon át

A Salzburgi Esemény résztvevői első „kóstolót” kaphattak ezen játékos oktatóprogram (edutainment) formátumból. Az Audi e-tron hátsó ülésén a résztvevők több olyan helyszínt felkerestek, amelyek kivételes szerepet játszottak a rendezvény fejlődéstörténetében. Az Audi e-tron-ban az utasok VR szemüvegen át élvezhették a parádé múltjának történelmi helyszíneit. Különösen a zenei mérföldkövek álltak a Salzburgon át vezető háromdimenziós animált VR-utazás középpontjában.

Roadshow Kalifornián át

A holoride alkalmazást első alkalommal a Las Vegas-i CES 2019 bemutatón mutatták be. A Disney-vel kooperálva a holoride a Marvel „A galaxis őrzői” karakterét, Rocket Raccoont alapul véve teremtett járművön belüli, akciódús VR játékélményt. A Los Angelestől San Franciscóig Kalifornián átívelő roadshow alkalmával a holoride más gyártó- és játékstúdiókat is felkeresett, hogy bemutassa a technológiában rejlő lehetőségeket a valószínűsíthető partnereknek. A roadshow lehetőséget adott arra is, hogy megnyerje az újságírókat, akik kipróbálhatták az újfajta modern műszaki megoldást.

Virtuális bemutató túrák Ingolstadtban és Münchenben

Közvetlenül a roadshow-t követően az újságírók Ingolstadtban lehetőséget kaptak arra, hogy kipróbálják a VR szórakoztatásban rejlő legkorszerűbb lehetőségeket. A résztvevőket felkérték, hogy avatarral vegyenek részt egy misztikus akciójátékban. A 2021. évi müncheni Internacionális Autókiállítás érdeklődői, aminek mottója idén: „Beszéljünk a haladásról”, az elsők közt vehetnek részt a bemutató túrákon a holoride révén.

Több potenciál az önvezető gépkocsiknak hála

Az elkövetkezendő időszakokban a gépjárművel történő utazás progresszív automatizálása nemcsak új szórakozási formákat kínál vezetés közben, hanem azonkívül kibővített tanulási és munkavégzési lehetőségeket is szolgáltat. Amikor az elkövetkezendő időszakokban a járművezetőknek sem kell többé a vezetésre koncentrálniuk, akkor más dolgokra is figyelhetnek: munkára, olvasásra, filmnézésre – vagy akár játékra.

A holoride-ról

A német holoride start-up társaság teljesen új tartalomkategóriát fejleszt az utasok részére úgy, hogy a kiterjesztett valóság (XR) tartalmat valós időben összekapcsolja a jármű adatpontjaival. Ezek az adatpontok olyan fizikai válaszokat tartalmaznak, mint a gyorsulás és kormányzás, a forgalmi adatok, tetejébe a vezetési útvonalak és időtartamok. A holoride modern műszaki megoldás korszerű elmélyülést biztosít mindenféle XR tartalomban, káprázatos módon lenyűgöző élményt hoz létre, és ezen túlmenően számottevően csökkenti a mozgás okozta rosszullét tüneteit. A szórakoztatótechnikai start-up céget 2018 végén Münchenben alapította Nils Wollny, Marcus Kühne, Daniel Profendiner és az Audi, amely kisebbségi részesedéssel ellátott a start-upban. A holoride kiérdemelte a „CES prezentáció legjobbja” díjat is (Las Vegas, 2019/01). Ezenkívül a holoride-ot a Time magazin felvette „a 2019-es év legjobb 100 találmánya” listára az említett év novemberében, a társaság részese a Plug and Play által támogatott STARTUP AUTOBAHN átfogó innovációs platformnak, és 2021 tavaszán megnyerte a rangos SXSW Pitch díját, tetejébe a „Best in Show” címet.