Villámtöltő állomás nyílt a Groupama vezetéstechnikai centrumban

Villámtöltő állomás nyílt a Groupama vezetéstechnikai centrumban

A Nissan és a Groupama Vezetéstechnikai Centrum együttműködésének eredményeként, a Hungaroringen kedden átadták a fővárostól keletre az első, nyilvánosan használható villámtöltő állomást, amely elősegíti a környezettudatos közlekedést, és az elektromos autók elterjedését az országban, hiszen mindössze 25 perc alatt töltik fel a járművet nulláról nyolcvan százalékra.

„A Vezetéstechnikai Centrum és a Hungaroring életében mindig is fontos volt a társadalmi szerepvállalás, és a környezettudatosság. Számunkra mindenképp lényeges, hogy az elektromos autókkal kapcsolatos ismeretterjesztés, oktatás frontján is élen járjunk, hogy segítsünk az embereknek megismerni, miről is szól az elektromos közlekedés, a villanyautózás. S mivel ezen a területen Magyarország egy kicsit le van maradva, mi nem csupán külső szemlélői, hanem előremozdítói is szeretnénk lenni az ügynek, ezért is fontos számunkra, hogy nálunk nyílt meg Budapesttől keletre az első villámtöltő állomás” – nyilatkozta Gazsi Júlia, a Groupama Vezetéstechnikai Centrum ügyvezetője, a Hungaroring vezérigazgató-helyettese.

S hogy miért fontos a Nissan számára ez a villámtöltő állomás? Mert a cég már másfél éve elkezdte a villanyautók értékesítését hazánkban – a Nissan Leaf és a Nissan e-NV200 üzemeltetését pedig jelentős mértékben megkönnyítik ezek az állomások.

A Hungaroringen adták át a Nissan és a Groupama vezetéstechnikai centrum villámtöltő állomását
A Hungaroringen adták át a Nissan és a Groupama vezetéstechnikai centrum villámtöltő állomását

„A Nissan európai szintű programja keretében villámtöltő-hálózatot fejleszt; ezek az állomások huszonöt perc alatt nulláról nyolcvan százalékra töltik fel az autókat – szemben azokkal, amelyek négy-nyolc óra alatt képesek ugyanerre. Hazánkban ez a negyedik ilyen töltőállomás, és a közeljövőben további hatra számítunk – fejtette ki Palkovics Péter, a Nissan PR- és marketingigazgatója. – Ez a töltőállomás a Tanpálya és a Nissan összefogásának köszönhetően jött létre: mi adtuk a berendezést a napi huszonnégy órában elérhető állomáshoz, a Tanpálya pedig vállalta a telepítést. Számunkra nagyon fontos, hogy épüljön a hálózat, és hogy minél többen kapjanak kedvet a villanyautózáshoz. Úgy gondoljuk, közeledik egy nagy áttörés, erre utal az is, hogy a kormány kidolgozott egy tervet, amellyel támogatja az elektromos autók terjedését – a tervek szerint az elektromos autók szabadon használhatnák majd a buszsávot, ingyenes lesz számukra a parkolás, és áfa-mentes a megvásárlásuk. Ha ezek az ösztönző kedvezmények életbe lépnek, komoly fellendülés várható a villanyautózás terén.”

Ehhez a Groupama Vezetéstechnikai Centrum instruktorai segítségével sokat tehet hozzá, hiszen ők szakértőként rá tudnak világítani a különbségekre, a villanyautózás előnyeire, sőt, vezetéstechnikai szempontból is megközelítik a témát. Ehhez viszont kell egy villámtöltő állomás, ami mostantól rendelkezésre áll.

„A FuelSavers programunkat, amely a gazdaságos közlekedéssel foglalkozik a környezetvédelem zászlajára tűztük, és ebbe tökéletesen illik az elektromos mobilitás, hiszen a lehető legkevesebb fogyasztásra törekszünk – mondta Kőrös András, a Vezetéstechnikai Centrum vezető instruktora. – A villámtöltő állomás megnyitásával azért is csatlakoztunk a programhoz, mert meggyőződésünk, hogy az elektromos autózás sokat fejlődik majd a közeljövőben. Azt nem mondom, hogy teljesen átveszi az uralmat, de nagyon megváltoztatja majd a jelenlegi közlekedési módot. S ez nem csupán a környezetvédelem, hanem a gazdaságosság okán is kiváló alternatíva.”

A sajtótájékoztató aktív résztvevője, sőt, levezénylője volt Sebestyén István, a hazai Villanyautó Klub elnöke, akinek az érintettsége nyilván nem megkérdőjelezhető a téma kapcsán.

„Nagyon fontos, hogy a Ringre villanyautóval látogatók mostantól ugyanolyan kiszolgálást kapnak, mint akik hagyományos autóval érkeznek. Szerintünk nagyon fontos, hogy az autósport és az autósversenyzés összekapcsolódjon a környezetvédelemmel – s szerencsére a Tanpálya vezetőségében partnerre találtunk ebben a kérdéskörben. Ha csak annyit érünk el, hogy egy kicsit megváltoztatjuk az emberek gondolkodásmódját azzal kapcsolatban, hogy zajmentesen is lehet autózni vagy akár versenyezni is, már akkor sokat tettünk az autózásért és a versenyzésért. Ezért kiemelkedő jelentőségű, hogy a fővárostól keletre a Ringen megnyílt ez a villámtöltő állomás. Többszörös üzenete van, amit mi teljes mellszélességgel támogatunk” – nyilatkozta Sebestyén István.

(forrás: Nissan)