Világszínvonalú autóipari fejlesztések a Bosch miskolci telephelyén

Világszínvonalú autóipari fejlesztések a Bosch miskolci telephelyén

A Bosch – a modern műszaki megoldások és szolgáltatások vezető internacionális szállítója – stratégiailag meghatározó színtere Magyarország, ahol világszinten is kimagasló újítások születnek és jókora befektetések valósulnak meg. A miskolci Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. a régió meghatározó járműipari vállalata, a térség egyik meghatározó foglalkoztatója, amely járműipari alkatrészek és elektromos hajtások gyártása mellett magas hozzáadott értékű tevékenységeket, példaként kutatás-fejlesztést, tesztelést, beszállító-fejlesztést is végez. A cég az előző években több kapacitásnövelő, azonkívül kutatás-fejlesztési és innovációs projektet valósított meg, sőt még nagy hangsúlyt helyez munkavállalók képzésére és kompetenciafejlesztésére is.

„A jövőnk záloga: a szüntelen fejlesztés. Így megkülönböztetett jelentőséggel bírnak az olyan kutatás-fejlesztési projektek, amelyekkel technológiáinkat jobbá és hatékonyabbá tehetjük, hogy azok ne csak a jelen, hanem a jövő elvárásainak is megfeleljenek” – mondta Dr. Frank-Stephan Kupfer, a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. gazdasági cégvezetője. A jövő elektromos vagy hibrid járműveihez kapcsolódó, 2017-ben indult projekt két gépjármű-alkatrész, öt eltérő műszaki kihívására kereste a megoldást. A Bosch fejlesztői a munka alatt szorosan együttműködtek a Miskolci Egyetemmel és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. -vel. A konzorciumi partnerek célja az volt, hogy az együttes kutatás hosszútávon és üzletileg is hasznosítható akadémiai eredményeket teremtsen. A GINOP-2.2. 1-15-2017-00090 pályázatban a miskolci autóipari társaság projektrészének összköltsége 600 millió forint volt, melyhez 300 millió forintos vissza nem térítendő állami segédkezést kapott az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, mindemellett a hazai központi költségvetésből.

Világszínvonalú megoldások Miskolcról

A projekt az újgenerációs, a gépjárművek hűtőkörében funkcionáló keringtető szivattyúkhoz és motorhűtő ventilátor egységekhez fejlesztett műszaki megoldásokat. A cél ugyanakkor az volt, hogy a szerkezetek élettartama a jövőbeni elektromos vagy hibrid meghajtású járművek követelményeinek is megfeleljen. „A sikeres kutatás-fejlesztési projektünknek hála olyan új gyártási eljárás és alkatrész született, amely komoly előrelépést jelent a jövő gépjárműveinek megalkotásában” – nyomatékosította Dr. Frank-Stephan Kupfer. A technológiai előrelépés mellett a projekt eredményeként a konzorcium tagjainál új, az elektromobilitáshoz kapcsolódó kutatás-fejlesztési kapacitások és kompetenciák is létrejöttek. A portékák továbbfejlesztése kapcsán esély nyílt Miskolcon új kutatási területek megvalósítására.