Terepjáró, amely a jövőbe visz – az Audi AI:TRAIL quattro

Terepjáró, amely a jövőbe visz – az Audi AI:TRAIL quattro

Kiteljesíti korszerű tanulmányokból álló kvartettjét az Audi, és az IAA 2019 autóipari bemutatón kiállítja a jövő közlekedése részére szánt elektromos terepjáróját: az Audi AI:TRAIL quattro egy átfogó koncepció a kiépített utaktól letérve is fenntartható mobilitáshoz. A hármas csarnokban, az Audi standján a szakkiállítás egész ideje alatt megnézhető a márka mind a négy, heterogén felhasználási eseteket szemléltető jövőképtanulmánya – az Audi Aicon, az AI:ME, az AI:RACE és az AI:TRAIL.

Fergeteges terepjáró képességet és az automatizált vezetés lehetőségeit összekapcsolja a négyüléses Audi AI:TRAIL quattro. Az egészen a padlójáig üvegezett kabinja ezelőtt nem látott körkörös kilátást nyújt. A nagyvonalúan méretezett akkumulátorkapacitása nagy hatótávolságot idéz elő, ami különösen a sűrű töltőhálózattól távol releváns szempont.

Trail – az angol szó mondanivalója ösvény, turistaút, vagyis a természet felfedezésére utal. Ennek köszönhetően a fedélzeten nem találunk óriási képernyőt az internetes adatfolyamként érkező tévésorozatok nézéshez vagy videokonferenciához. Ehelyett óriási nyílt üvegfelületek adnak kitekintést a környezetre. Marc Lichte, az Audi formatervezési vezetője ezáltal írja le ezt a felhasználási esetet: “Az AI:TRAIL hozzájárulásával bemutatjuk az aszfalttól távoli újfajta vezetési élményekért született, helyi károsanyag-kibocsátás nélküli elektromos hajtásláncú terepjáró koncepcióját. Ennek köszönhetően következetesen egy maximális üvegfelületet kínáló monolitikus testet alkottunk, amely mindent összevetve intenzív kapcsolatot hoz létre a környezetével. Ez a fenntartható egyedi elvárásoknak megfelelő mobilitás egy koncepciója.”

Az Audi korszerű tanulmányjárművei

Az Audi AI:TRAIL quattro a negyedik az Audi villanymotoros tanulmányjárműveinek sorában, amely az Audi Aicon premierjével kezdődött az IAA 2017 autókiállításon. A konkrétan a teljesen automatizált hosszú távú utazásokhoz kidolgozott luxusautó után 2018-ban a Pebble Beach szépségversenyen mutatkozott be a versenypályákra született, károsanyag-kibocsátás nélküli egyszemélyes Audi PB18 e-tron. E jármű az IAA 2019 alkalmából új nevet kapott, amely az együttes AI előtaggal utal családi összetartozásra – az AI:RACE titulus kertelés nélkül közvetíti az elektromos sportautó rendeltetését.

A sorban a harmadik a 2019-es Sanghaji Autókiállításon bemutatott Audi AI:ME, amit önvezető települési gépkocsinak terveztek a Föld bármely megavárosába. Utasaitól átveszi az állandóan megálló és újrainduló települési forgalom terhét, tetejébe számukra isteni hálózatba kapcsolási lehetőségeket és átfogó infotainment-kínálatot nyújt, hogy a fedélzeten töltött időt eredményesen és a lehető leginkább pihentető módon kihasználhassák.

Végül ugyanakkor az AI:TRAIL tanulmánnyal az Audi a jövőképjárműveinek bevethetőségét már a burkolatlan utakra is kiterjeszti. A legfrissebb családtagban négy villanymotort, a részben automatizált vezetéshez és az önvezetéshez létfontosságú rendszereket és – az Audi márkára sajátos módon – quattro állandó összkerékhajtást szintén fellelhetünk.

Az Aicon, az AI:ME, az AI:RACE és az AI:TRAIL járműveket a fenntartható hajtásláncnál és a távoli korszerű vonalvezetésnél több köti össze. Mert a négykarikás márka újfajta mobilitási koncepcióját is megtestesítik. Az autós világ jelenével szemben e járműveket már nem létfontosságú kompromisszumok árán felhasználások és szituációk sokaságához szabni. A holnap autóit egy adott alapfeladat (felhasználási eset) követelményeihez tervezhetik ezt követően. A kuncsaft ugyanakkor az Audi on demand egyedi elvárásoknak megfelelő felhasználású flottájából a preferenciáinak és igényeinek alkalmas modellt rendelhet és kölcsönözhet egy meghatározott időre e specializált járművek közül.

Ám ennek esetén egyáltalán nem kell lemondani a prémiumszegmensben már ma is magától értetődő, jócskán mélyre ható személyre szabási lehetőségekről. A felhasználó minden ismert adata és preferenciája már a bérjármű konfigurációja és felszereltsége esetén figyelembe vehető. A járművet lefoglalók ezáltal nemcsak a kívánt modellt kapják, hanem azt messzemenően a privát ízlésükhöz igazodóra konfigurálhatják. A szín, az utastér felszereltsége és a műszaki opciók a világháló használatával egy alkalmazással vagy a myAudi rendszerében tárolt járművezetői adatok alapján előre személyre szabhatók. Még a preferált utastér-hőmérséklet, az ergonómiai szempontból isteni ülésbeállítás és a magán zenetár is már az első beszálláskor elérhető.