Színváltó karosszériát tár a közönség elé a BMW

Színváltó karosszériát tár a közönség elé a BMW

Az elektroforetikus korszerű műszaki megoldásnak betudhatóan a BMW iX Flow képes megváltoztatni karosszériafelülete színét és árnyalatát. Az E Ink névre keresztelt modern műszaki megoldás, amely a jövő BMW modelljeinek karosszériáján és utasterében nemkülönben visszaköszönhet, a 2022-es Szórakoztató elektronikai Prezentáció nyitónapján ünnepli világpremierjét.

A digitalizáció a BMW legkorszerűbb modelljeinek utasterébe specifikus, érzelmekben gazdag felhasználói élményt varázsol. A My Modes vezetési üzemmódok lehetővé teszik, hogy a vezető az utastér atmoszféráját minden tekintetben aktuális hangulatához és a kívánt vezetési élményhez igazítsa. A 2022-es Szórakoztató elektronikai Prezentáció (CES – Consumer Electronics Show) nyitónapján a müncheni központú vállalatcsoport a digitális térben reflektorfénybe gurítja a forradalmi E Ink technológiával szerelt BMW iX Flow koncepciót, betekintést engedve abba a közeli jövőbe, ahol a digitalizáció a heterogén helyzetekhez és egyéni igényekhez alkalmazkodva már a karosszéria színét és árnyalatát is képes lesz a bajor prémiumgyártó használóinak kívánsága alapján változtatni. Az E Ink technológiával szerelt BMW iX Flow képes megváltoztatni a karosszéria színét a vezető utasítására.

„A jövő digitális élményei nem kizárólagosan a monitorok adta lehetőségekre korlátozódnak. A valóság és a virtuális világ mindinkább összemosódik. A BMW iX Flow koncepcióval a gépkocsi karosszériáját is életre keltjük” – nyilatkozott Frank Weber, a BMW AG igazgatótanácsának járműfejlesztésért felelős tagja.

A színváltó karosszéria technológiai kiindulópontját egy speciálisan kifejlesztett fólia adja, amit mérnöki precizitással a tisztán elektromos meghajtású Sports Activity Vehicle vonalvezetéséhez szabtak. Az elektroforetikus technológiával átszőtt fólia elektromos hatásra képes más színbe öltöztetni a karosszériát, melynek árnyalata ezáltal a felhasználó tetszése alapján változtatható. „A BMW iX Flow egy meghatározó kutatómunka eredményeként testet öltött dizájninnováció, amely azt a fajta úttörő gondolkodást is nagyszerűen példázza, amelyről a BMW közismert” – mondta Adrian van Hooydonk, a BMW Group vezető formatervezője.

Az modernizált E Ink modern műszaki megoldás azon jövőbe vezető utat nyitja meg, amely mentén a gépkocsik megjelenése a vezető esztétikai preferenciái, a környezet követelményei vagy bármiféle funkcionális szempontok alapján lesznek megváltoztathatók. A modern műszaki megoldásnak betudhatóan különleges esély adódik a karosszéria kialakítására, amit az E Ink technológiával szerelt BMW iX Flow koncepció nagyszerű stílusban prezentál. A reflektorfény mögött a BMW Group mesterei gőzerővel dolgoznak a forradalmi modern műszaki megoldás finomhangolásán és továbbfejlesztésén, hogy a személyre szabhatóság eme új formája már a közeli jövő sorozatgyártásban kínált új BMW modelljeinek karosszériáján és utasterében is visszaköszönhessen.

A kiválasztott gépjármű karosszériájának színe ma a vezető személyiségét tükrözi. A bajor prémiummárka portfólióján a lehető legszélesebb színskála áll az ügyfelek rendelkezésére, akik ezáltal természetes, extravagáns, sportos, megnyugtató, megnyerő és luxus kisugárzásban úgyszintén kérhetik kedvenc BMW modelljüket. Az egyes modellek egyediségét évről évre új karosszériafényezési alkalmak hivatottak leginkább kifejezni, mialatt a bajor prémiumgyártó a négy keréken kínált összetéveszthetetlen megjelenés szimbólumaként egyre magasabb mércét állít fel.

A jövő új modern műszaki megoldásai e tekintetben is az összes régebbinél nagyobb döntési szabadságot garantálnak. „Az E Ink modern műszaki megoldás esélyt kínál arra, hogy a vezető az aktuális hangulatához, bár saját egyénisége alapján állítsa be megjelenését, és ezt minden alkalommal, mikor is beül az autójába, képes legyen újra és újra megtenni” – nyilatkozta Stella Clarke, az E Ink technológiával szerelt BMW iX Flow koncepció projektvezetője. „Hasonlóan a divathoz vagy a közösségimédia-profilok alakulásához, a gépjármű is a mindennapjainkat övező más-más hangulatok és státuszok kifejezésére szolgálhat” – tette hozzá.

A színváltó karosszéria a hatékonyságot is növeli

A változtatható színű karosszéria az utastérben uralkodó hangulathoz és a gépjármű hatékonyságához is nagymértékben hozzájárul. Tudniillik a világos és a sötét színek eltérő mértékben verik vissza a napfényt és mindent összevetve a hőenergia-felvétel tekintetében is más hatást gyakorolnak. A fehér felület sokkal több napfényt ver vissza, mint a fekete, ezáltal a gépkocsi és az utastér erős napsütésben és magas külső hőmérsékleti viszonyok közepette jelentkező felmelegedése a karosszéria színének halványításával mérsékelhető. Hűvösebb időben ugyanakkor a karosszéria sötétítése segíthet abban, hogy a gépkocsi érezhetően több meleget nyerjen ki a napfényből.

A karosszéria színének megváltoztatása mindkét esetben hozzájárul a légkondicionáló berendezés terhelésének csökkentéséhez, amely mindent összevetve az elektromos rendszer energiaszükségletét, és mint ilyen, a gépkocsi üzemanyag- és energiafogyasztását is mérsékli. Egy tisztán elektromos meghajtású gépjármű tekintetében ez az egy feltöltéssel megtehető tisztán elektromos hatótávolság növelését is jelenti. A modern műszaki megoldás az utastérben ugyanakkor ahhoz is képes példának okáért hozzájárulni, hogy erős napsütésben a műszerfal kevésbé melegedjen fel.

Az E Ink modern műszaki megoldás jócskán energiahatékony. A kijelzőkkel és kivetítőkkel ellentétben az elektroforetikus technológiának egyáltalán nincs szüksége energiára ahhoz, hogy a kiválasztott színt megtartsa. Energiát mindössze a színváltoztatás rövid folyamata igényel.

Több millió festékkapszula egy típus-specifikus fólián

A színváltó karosszéria elektroforetikus technológiája az e-könyv olvasókban is használt E Ink modern műszaki megoldás műszaki alapjaira épül. A BMW iX Flow karosszériáját borító fólia több millió, hajszál vastagságú mikrokapszulából áll. Minden egyes mikrokapszula negatív töltésű fehér és pozitív töltésű fekete pigmenteket magába foglal. Elektromos hatásra az egyes kapszulák felületét a fehér vagy a fekete pigmentek töltik ki – a kiválasztott színtől függően –, mindent összevetve a karosszéria a kívánt árnyalatot kapja.

A kívánt árnyalat elérése érdekében a mérnököknek a rendhagyó fóliával meglehetősen precízen kell lekövetniük a karosszéria vonalvezetését. Segítségükre van ebben a generatív fóliatervezési folyamat, amely garantálja, hogy a végeredmény a gépjármű jellegzetes kontúrjait és az ebből eredő fény- és árnyékváltozásokat is remekül tükrözi. A generatív tervezési algoritmusok az alakíthatóságot és a rugalmasságot is lehetővé teszik, amely ahhoz létfontosságú, hogy a sajátos fólia precízen a jármű vonalvezetését kövesse.

A mérnöki precizitást lézervágó modern műszaki megoldás is garantálja. Miután a fóliát felvitték az egész felületre és csatlakoztatták az elektromos bekötéseket, a mérnökök felmelegítik és lezárják a karosszériát, hogy minden színváltáskor megfelelő és egyenletes színvisszaadást érjenek el.