Stílusos rakéta – bemutatkozott a Willys AW 380 Berlinetta

Stílusos rakéta - bemutatkozott a Willys AW 380 Berlinetta

Ha a Willys márkanevet emlegetjük, akkor a legtöbbeknek a legendás II. világháborús amerikai terepjárója ugrik be, mint a Jeep egyik típusa, pedig a helyzet valójában fordított volt, és az amerikai gyártó csak később lett önálló szereplő a piacon. A Willys pedig azóta is életben van, és most be is mutatta legújabb modelljét, az AW 380 Berlinettát.

A brazil gyártó persze nem túl tevékeny a piacon, de most a Maggiora és a Carrozeria Viotti segítségével mégis sikerült megvillannia. Talán sokaknak ismerős lehet az újdonság formája, ami nem csoda, hiszen rengeteg stíluselemet kölcsönöz a legendás Renault Alpine A108-tól. Ennek oka pedig nem más, mint a Willys 1962 és 1966 között gyártott Interlagos nevű típusa, mely az előbb említett legenda alapjaira épült – így gyakorlatilag annak utódját köszönthetjük az AW 380-ban.

A Bolognai Autószalonon bemutatott modell pedig nem csupán egy szép koncepció, hiszen a gyáriak 110 darab erejéig eladásra is kínálják azt, habár több mint 115 millió forintos ára bizonyára sokakat elrettent a vásárlástól. A következő hónapban, Torinóban gyártósorra kerülő különlegességet egy 3,8 literes duplaturbós, hathengeres boxermotor hajtja, mely nem kevesebb, mint 619 lóerőt és 830 Nm csúcsnyomatékot présel ki magából. Mindez pedig a karbonból készülő karosszéria és az 1350 kilogrammos súly tudatában a legkeményebb sportautók kategóriájába predesztinálja a Berlinettát.

Ezt pedig a menetteljesítmények is igazolják, hiszen a hátsókerékhajtású, hatsebességes váltóval szerelt különlegesség 2,7 másodperc alatt katapultálja magát 100 km/h-ra, és meg sem áll egészen 340-ig, amivel a legdurvább sportgépeket is meg tudja szorongatni. Az elöl MacPherson, hátul pedig többlengőkaros felfüggesztéssel készülő autót kerámia-kompozit fékrendszer lassítja, mely elöl 380 milliméteres tárcsákkal és hatdugattyús nyergekkel, míg hátul 360 milliméteres tárcsákkal és négydugattyús nyergekkel van szerelve.

A rendkívül látványos formákkal megáldott járgány egyébként mindössze 4433 mm hosszú, 194 centi széles és 1,23 méter magas, míg a tengelytáv 2418 milliméterre nyúlik. A Michelin Supert Sport Cup abroncsok elöl 19, hátul pedig 20 colos felniken feszülnek. A gyáriak egyébként 18,9 literes városi és 9,2 literes országúti fogyasztást ígérnek, amely a 3,8 literes erőforrás tudatában teljesíthetőnek tűnik.

A Willys AW 380 Berlinettát december 14-ig nézhetik meg élőben az érdeklődők a Bolognai Autószalonon, ahol természetesen a jövőbeli tulajdonosokat is szívesen látják. Az autóból egyébként már csak 109 darab eladó, ugyanis az első példányt máris sikerült értékesíteni. A látványos formák és a lenyűgöző teljesítmény tudatában persze nincs kétségünk afelől, hogy a horribilis árcédula ellenére is el fog kelni az összes példány.

(forrás: autopult.hu)