Škoda KODIAQ – Terjedelmes SUV, jókora sikersztori

Škoda KODIAQ – Terjedelmes SUV, jókora sikersztori

2016-ban KODIAQ modelljével indította SUV-offenzíváját a Škoda AUTO, mély benyomást keltő sikertörténetet kezdve. A cseh márka első nagyméretű SUV-modellje érzelmekben gazdag formavilágával, kiugró térkínálatával és csúcs ár/érték-arányával internacionális szinten több mint 40 díjat gyűjtött be, sportos RS-változata ugyanakkor a hétüléses SUV-modellek körrekordját is felállította a Nürburgring mesés Nordschleife szakaszán. Nem egész öt év alatt a Škoda AUTO az egész világon összesen 600 ezer példányt előállított KODIAQ szériája tagjaiból. A márka globális SUV-offenzívája keretében a későbbiekben újabb SUV-modellek is követték, s részarányuk együttesen már csaknem 40 százalék a Škoda egész értékesítésében.

Amint Martin Jahn, a Škoda AUTO igazgatótanácsának az forgalmazás és a marketing területeiért felelős tagja kiemelte: „A Škoda KODIAQ hatalmas jelentőségű márkánk részére. SUV-offenzívánk kezdetét jelentette, amellyel nemzetközileg sok új partnert nyertünk. Időközben már a 40 százalékot közelíti az SUV-modellek aránya mindenre kiterjedő értékesítésünkben. A KODIAQ már a kezdetektől fogva az érzelmekben gazdag formavilág, az eminens térkínálat, az összes helyzetben magas színvonalú menetkényelem és a csúcsszuper ár/érték-arány megtestesítője, amely kvalitásaival az elkövetkezendő időszakokban is tovább írja sikertörténetét.”

A Škoda márka már a tényleges premier előtt is elbűvölő kampányt rendezett a KODIAQ név köré, s 2016 tavaszán az Alaszka déli partjainál húzódó Kodiak-szigeten fekvő Kodiak települése egy napra a KODIAQ nevet vette fel. A szóvégi „Q” az állatnevek jellemzője is az Alutiiq őslakosok nyelvében, mindent összevetve született meg a Föld legnagyobb barnamedvéje, a csupán az Alaszka- partvidéki szigeteken élő Kodiak-medve nevéből az őslakosok szóvégződésének megfelelően a „Kodiaq”. A kezdő „K” és a záró „Q” definiálta nomenklatúrát továbbiakban a Škoda minden SUV-modellje átvette.

Négy országban gyártják, 60 piacon kínálják

A KODIAQ 2016. szeptember 1-jei világpremierje után a Škoda AUTO 2016 októberében indította be gyártását Kvasiny üzemében, 2017 tavaszi piaci bevezetésével ugyanakkor új fázis nyílt a cseh márka részére – amely alatt a Škoda igazi teljes körű szereplővé válása útjára lépett. Alig öt év alatt a Škoda AUTO 600 ezer példányban gyártotta le KODIAQ modelljét, amely Kvasinyn kívül Oroszországban, Kínában és Indiában gördül le a szerelőszalagról. A cseh autógyártó a Föld 60 piacán ajánlja nagyméretű SUV-modelljét. Különösen is híres a KODIAQ Kínában, s egyedül ott kapható a KODIAQ GT változat is, amely SUV-kupé először is a kínai vásárlók stílusának megfelelően készült. A KODIAQ után a KAROQ és a KAMIQ, mitöbb a tisztán elektromos, akkumulátorhajtású ENYAQ iV bővítette a Škoda SUV-családját, legutóbb ugyanakkor az indiai piacra szánt KUSHAQ jött meg. Az SUV-modellek aránya 2020 során már közel 40 százalékra növekedett a márka teljes körű kiszállításaiban.

Nürburgring-rekord és Red Dot Díj

2018 őszén mutatta be a Škoda a KODIAQ RS változatot, amely hatásos médiamegjelenés keretében a „Zöld Pokolban” felállított rekorddal foglalta el első SUV-modellként helyét a sportos RS-családban.

A Škoda korábbi történetének legerősebb sorozatgyártású dízelmotorjával hajtva a KODIAQ RS 9:29,84 perces körrekordot állított fel a hétüléses SUV-modellek közt a Föld legnehezebb versenypályáján, a Nürburgring 20,832 kilométeres Nordschleife szakaszán. A KODIAQ viszont a pályán kívül is igazi trófeagyűjtőnek bizonyult, eddig mivel az egész világon összesen több mint 40 díjban részesült újságíróktól, szakértőktől, tervezőktől és a szakmai magazinok olvasóitól.

Szintén figyelemreméltó, hogy első elismerését már piaci bevezetése előtt kiérdemelte, mikor is 2016 novemberében az angol Top Gear magazin a Föld legjobb gépjárműje nagycsaládoknak” („Best Car for Big Families”) díjával tüntette ki. Továbbiakban többek között „Év Gépkocsija” díjak következtek Csehországban, Lengyelországban és Bulgáriában, sőt még a média különféle kategóriáiban elnyert „Év SUV-modellje” („SUV of the Year”) címek Kínában, Franciaországban, Nagy-Britanniában és Indiában.

A KODIAQ sorozatot összesen négyszer választották meg legszámottevőbb európai piacán, Németországban, az „Év összkerékhajtású gépkocsijának” („Allradauto des Jahres”), 2017-ben mindazonáltal a legjobb tesztelt importmodellnek („Best Tested Import Vehicle”) is. Ugyanebben az évben a kimagasló terméktervezésért járó tekintélyes Red Dot Díj (Red Dot Award) egészítette ki mindezt.