Škoda Enyaq Sportline iV – Dinamikus és sportos

Škoda Enyaq Sportline iV – Dinamikus és sportos

A Škoda ENYAQ SPORTLINE iV érkeztével a cseh autógyártó egy már tradicionális modellváltozata jelenik meg a Mladá Boleslav-i új, tisztán elektromos SUV-modell választékában is. Fekete karosszéria-kiegészítők, nagyméretű könnyűfém keréktárcsák és a karosszériát mélyebbre süllyesztő sportfutómű kölcsönöznek magabiztos fellépést a Škoda ENYAQ SPORTLINE iV részére, azonfelül hangsúlyozzák dinamikus menettulajdonságait. Az utastérben integrált fejtámlával kiformált sportülések, bőrbevonatú, háromküllős, multifunkciós sportkormány és karbonhatású dekorbetétek határozzák meg a hangulatot. Az ENYAQ iV SPORTLINE három eltérő motorváltozatban bővíti a palettát. A 132 kilowattos ENYAQ iV 60 éppúgy hátsókerékhajtású, mint a 82 kWh kapacitású akkumulátorral szerelt, 150 kW teljesítményű ENYAQ iV 80, amely a WLTP-ciklus alapján akár több mint 520 kilométeres hatótávot ígér. Az ENYAQ iV 80x két, együttesen 195 kW teljesítményű elektromos motorral és összkerékhajtással készül ezután és az év közepette, a későbbiekben egészíti ki a kínálatot.

SPORTLINE – e névkiegészítés már tradíciókhoz híven sportos megjelenést és dinamikus menettulajdonságokat jelent a Škoda modelljei részére. Az ENYAQ SPORTLINE iV formájában a Škoda a következő években a márka első tisztán elektromos SUV-modelljéhez is nyújtsa ezt a változatot, három hajtásrendszer választékával. A Škoda ENYAQ SPORTLINE iV 60 hátsó tengelyén 132 kW teljesítményű elektromos motor dolgozik, 310 newtonméter maximális forgatónyomatékkal. A 62 kWh (nettó 58 kWh) kapacitású akku a WLTP-ciklus alapján több mint 400 kilométer hatótávot biztosít. Az ENYAQ SPORTLINE iV 80 – amely a nagyobb kapacitású, 82 kilowattórás (nettó 77 kWh) akkumulátorral a WLTP-cikluson több mint 520 kilométer hatótávot produkált – hátuljában 150 kilowattot teljesít az elektromos motor. Ugyanilyen akkumulátorral készül az ENYAQ SPORTLINE iV 80x is, amely egy második elektromos motorral már összkerékhajtást is ígér, s teljesítménye 195 kW, maximális forgatónyomatéka ugyanakkor 425 newtonméter. A WLTP-ciklus szerinti hatótáv ez esetben 500 kilométer.

Színvonalas menetdinamika hátsó- vagy összkerékhajtással és sportfutóművel

Az elektromos motornak betudhatóan a gázpedál lenyomására már egész egészében rendelkezésre álló, tekintélyes maximális forgatónyomatékával, ugyanakkor hátsó- vagy összkerékhajtásával a Škoda ENYAQ iV színvonalas menetdinamikai tulajdonságokat ajánl. A SPORTLINE változatban különösen jól érvényesül mindez az alapkivitelhez tartozó sportfutóműnek betudhatóan, amely az első tengelyen 15, ameddig a hátsón 10 milliméterrel süllyeszti mélyebbre a karosszériát. A maximális sebesség mindhárom motorváltozat tekintetében 160 kilométer/óra. Az ENYAQ SPORTLINE iV sportos megjelenését külsején és belterében éppúgy igényes részletek hangsúlyozzák. A SPORTLINE-változat a Škoda Mladá Boleslav-i főüzemében készül ezután, mint az ENYAQ iV, amely a Volkswagen Csoport egyetlen, a moduláris elektromos platform (MEB) műszaki alapjaira épülő és Németországon kívül konstruált modellsorozata Európában.

Sportos fekete karosszéria-kiegészítők és teljes-LED Matrix-fényszórók

Nagyszámú fényes fekete elemmel, SPORTLINE-változatában még dinamikusabbnak hat az erőteljes Škoda ENYAQ iV. Ehhez éppúgy hozzájárulnak a markáns Škoda-hűtőrács, az ablakszegélyek, a tetősínek és a hátsó lökhárító diffúzoreleme, mint a csomagtérajtó plakettjei, emellett önálló betűkből álló „Škoda” felirata. A robusztus oldalsó küszöbborítások a karosszéria színére fényezve jelennek meg, s az ENYAQ SPORTLINE iV azonfelül modellspecifikus első lökhárítót, első sárvédőin mindazonáltal SPORTLINE-plakettet hordoz. Szintén a magabiztos fellépést hangsúlyozzák a nagyméretű, 20 col peremátmérőjű, polírozott „Vega”, ezenkívül a 21 colos „Betria” könnyűfém keréktárcsák, amelyeket hasonlóképpen exkluzív SPORTLINE-dizájn definiál.

Az ENYAQ SPORTLINE iV már alapkivitelben teljes-LED Matrix-fényszórókkal készül, amelyek minden egyes mátrix-távfénymodulja 24 önállóan vezérelhető LED-egységgel biztosítja a közlekedés többi résztvevőjének vakítása nélkül a távolsági fényszóró untalan használatát. A szélvédőn funkcionáló kamera által észlelt járműveket, ezenkívül a fényt visszaverő embereket és tárgyakat az okos fénytechnika önműködően kiárnyékolja a fénykévéből.

Specifikus Design Selection összeállítás a SPORTLINE-változathoz

ENYAQ iV modellsorozatával a Škoda új Design Selection összeállításokat kínáló, modernizált beltérkoncepciót is bevezetett, amely a korszerű lakókörnyezetekre összpontosít, azonkívül a színek és anyagok kiválóan összhangja jellemzi. Az ENYAQ SPORTLINE iV részére külön Design Selection összeállítást készítettek a dizájnerek, ahol a kárpitokon és a mennyezeten nemkülönben a fekete szín a meghatározó, a műszerfalon és az ajtókon ugyanakkor karbonhatású dekorbetétek gondoskodnak rendkívüli stílusjegyekről. A műszerfal fekete borítása szürke kontrasztárnyalatú díszvarrásokkal, szintetikus bőrből készül. Nem utolsósorban, a sportos szürke szegélyekkel kidolgozott lábszőnyegek is nagyszerűen illeszkednek a beltér-dizájn összhatásába.

A SPORTLINE Design Selection összeállítás részei az integrált fejtámlával kiformált, exkluzív fekete sportülések, amelyek kárpitja Suedia mikroszálas szövetből, szürke szegélyekkel készül. A Škoda ENYAQ SPORTLINE iV alapfelszereltségéhez tartozik ezenkívül a bőrbevonatú, háromküllős, multifunkciós sportkormány, amely kényelmesen kezelhető gombokkal és recézett görgetőkerekekkel szolgáltat lehetőséget több járműfunkció irányítására. A kormánykerék karimájának bőrborítását szürke kontrasztárnyalatú varrás, alsó küllőjét mindazonáltal „SPORTLINE” feliratú plakett ékesíti. A SPORTLINE Design Selection összeállítás stílusát alumíniumhatású pedálborítások emelik ki még határozottabban.