Škoda ENYAQ COUPÉ iV – Elektromos mobilitás a legelegánsabb formában

Škoda ENYAQ COUPÉ iV – Elektromos mobilitás a legelegánsabb formában

A Škoda ENYAQ iV sikeres piaci bevezetését követően egy második, érzelmekben még gazdagabb karosszériaváltozattal bővíti a Škoda AUTO első tisztán elektromos hajtásrendszerű SUV-modelljének kínálatát. A négyajtós Škoda ENYAQ COUPÉ iV fő jellegzetessége hátrafelé mutatósan ereszkedő tetővonalú farkialakítása. 0,247-es légellenállási tényezője (cw) még az ENYAQ iV eleve felülmúlhatatlan értékénél is alacsonyabb, az ENYAQ COUPÉ iV ezáltal még gazdaságosabb üzemű, és nagyobb akkumulátorával a WLTP-menetciklus alapján több mint 535 kilométer maximális hatótávot ajánl. Választékában két eltérő akkumulátorméret és három teljesítményszint sorakozik, hátsó- vagy összkerékhajtással. Utasterében az ENYAQ iV belteréből már ismert Design Selection összeállítások váltják fel a szokásoknak megfelelő felszereltségi szinteket. A Škoda modelljeire jellemzően az ENYAQ COUPÉ iV is bőséges térkínálattal érkezik, csomagtartójának térfogata 570 liter.

Thomas Schäfer, a Škoda AUTO igazgatótanácsának elnöke kiemelte: „Tisztán elektromos hajtásrendszerű zászlóshajónk, a Škoda ENYAQ iV, eszméletlenül indított az internacionális piacokon. Ügyfeleink jelentősen jól fogadták e modellt, már most csaknem 70 ezer megrendelést kaptunk rá. 2022 elején az ENYAQ COUPÉ iV révén tovább bővítjük a palettát, s E-SUV-modellünk ezen érzelmekben még gazdagabb formavilágú variációja igazi dizájnkülönlegességként teszi felfelé teljessé modellkínálatunkat.”

A Škoda ENYAQ COUPÉ iV az ENYAQ iV választékát kiegészítve ajánl még nagyobb menetdinamikát a lifestyle-orientált vásárlóknak, ameddig a családok részére akár öt személynek is tágas, nagyvonalú térkínálattal és 570 literes csomagtérrel szolgál. A korszerű modellváltozat három teljesítményváltozatban kapható: ENYAQ COUPÉ iV 60 és ENYAQ COUPÉ iV 80 hátsókerékhajtással, ezenkívül ENYAQ COUPÉ iV 80x összkerékhajtással. Az ENYAQ iV változaténál is kedvezőbb aerodinamikai tulajdonságoknak és a 0,247-os légellenállási tényezőnek (cw) betudhatóan a négyajtós kupé még gazdaságosabb üzemű és két eltérő akkumulátormérete közül a nagyobbal, továbbá hátsókerékhajtással a WLTP-menetciklus alapján több mint 535 kilométer maximális hatótávot ajánl. A rövid töltési időkről az alapkivitelhez tartozó gyorstöltő-funkció gondoskodik. Az utastérben 13 col képátlójú központi érintőképernyő vonzza a tekintetet.

Nemzetközileg Škoda-sikertörténet az ENYAQ iV

A Škoda ENYAQ iV már a kezdetektől fogva nagy sikerrel mutatkozott be az internacionális piacokon. A Volkswagen Csoport moduláris elektromos platformjának (MEB) műszaki alapjaira épülő első sorozatgyártású Škoda ugyancsak haladéktalanul meggyőzte a szakértőket, a média képviselőit és az ügyfeleket. Most a kereslet meghaladja a Škoda Mladá Boleslav-i főüzemének termelési kapacitásait, ahol az ENYAQ iV a vállalatcsoport Európában egyetlen MEB-modelljeként gördül le Németországon kívüli helyszínen a szerelőszalagról. A független Európai Újautó-értékelési Program (European New Car Assessment Programme; Euro NCAP) ütközési tesztjein a tisztán elektromos SUV-modell a legmagasabb, ötcsillagos minősítést szerezte meg, amely esetén az ENYAQ iV – a felnőtt utasok tekintetében 94, miközben a gyerekek részére 89 százalékos értékkel – az Euro NCAP teszteken valaha produkált legjobb utasvédelmi eredményt érte el. Az ENYAQ iV azonfelül az illusztris termék-formatervezésért odaítélt Red Dot Díjat is kiérdemelte, és legnagyobb európai piacán, Németországban, több autós szakmai magazin díjait is begyűjtötte. A Škoda új zászlóshajója nyerte példaként az auto motor und sport magazin 2021-es „Legjobb Gépjárműk” („Best Cars 2021”) olvasói szavazása „Kompakt SUV-modell/terepjáró” kategóriájának importmodell-értékelését, az Auto Zeitung olvasóinak „Auto Trophy” voksolásán ugyanakkor az E-SUV kategória legjobb importmodelljeként végzett. Ugyancsak az élen zárt az ENYAQ iV az Auto Bild Allrad magazin „Az év összkerékhajtású autói” („Allradautos des Jahres”) olvasói szavazása „Összkerékhajtású elektromos gépjárműk” kategóriájának importmezőnyében, de az angol What Car? autós magazin 2021-es „Év Elektromos Gépkocsija” („Electric Car of the Year 2021”) kitüntetésének „Legjobb nagyméretű elektromos SUV” kategóriájában is diadalmaskodott. Az ENYAQ iV azonfelül az ugyancsak brit electrifying.com weboldal 2021-es „Legjobb családi gépjármű” („Best Family Car 2021”) címét is elhódította.

Érzelemdús vonalak és már alapkivitelben panoráma-üvegtető

A korszerű Škoda ENYAQ COUPÉ iV érzelmekben még gazdagabb formavilágú, mint az SUV-változat. Az alapkivitelhez tartozó panoráma-üvegtető a B-oszloptól lágyan ereszkedik hátrafelé. A 4653 milliméteres COUPÉ iV négy milliméterrel hosszabb, mint az ENYAQ iV, 1617 milliméteres magassága mindazonáltal egy milliméterrel haladja meg a másik kivitelét. Az 1879 milliméteres szélesség és a 2765 milliméteres tengelytáv mindkét modellen azonos, de a kupé 570 literes csomagtartója is csaknem megegyezik az SUV-változatéval (585 liter). Az erőteljes fellépést a nagyméretű, 19 és 21 col közti peremátmérőjű könnyűfém keréktárcsák is hangsúlyozzák. Kívánságra teljes-LED Matrix-fényszórók is rendelkezésre állnak, amelyek távfény-moduljaiban 24-24 önállóan szabályozható LED-egység biztosítja nélküle a távolsági fényszóró szűnni nem akaró használatát, hogy vakítaná a közlekedés többi résztvevőjét. Szintén extrafelszerelésként rendelhetők a teljes-LED hátsó lámpák, amelyeket kristályhatású felületeik mellett a márkára sajátos C-alakú világítási kép és dinamikus irányjelző is leír. Kívánságra az ENYAQ COUPÉ iV részére is rendelkezésre áll a Crystal Face megoldás, ahol összesen 131 LED-egység világítja meg a markáns Škoda-hűtőrács függőleges bordáit és vízszintes sávját. A teljes-LED Matrix-fényszórók tompított és távfény LED-moduljai, mitöbb a nappali menetfény csíkja üdvözlő fényanimációval is szolgál.

Beltér Design Selection kivitelekben

A Škoda az ENYAQ COUPÉ iV belterében is az továbbfejlesztett Design Selection összeállításokra és a jól áttekinthető kínálati struktúrára összpontosít. A Design Selection összeállításokat a korszerű lakókörnyezetek ihlették, s ízlésesen összehangolt színeket és anyagokat kínálva váltják fel a tradicionális felszereltségi szinteket. Az alapkivitel Design Selection Loft együttese ugyanabban az időben korszerű, otthonos és családias, a szürke és fekete tónusok harmonikus kombinációja trendi és időtálló. A újabb, extrafelszerelésként rendelhető Design Selection összeállításokban hosszú távon fenntartható előállítású anyagok is megjelennek. A Design Selection Lodge tekintetében példaként az üléskárpitok 40 százalékban a Woolmark Company gyapjúminősítésével is ellátott, természetes gyapjúból, 60 százalékban ugyanakkor 318 PET-palack újrahasznosítása alatt nyert poliészterből készülnek. A Design Selection ecoSuite üléseinek konyakárnyalatú bőrkárpitozásának cserzését vegyszerek használata nélkül, környezetkímélő módon az olajfa levelének kivonataival végzik.

13 colos érintőképernyő és mindenre kiterjedő alapfelszereltség

Az utastér centrális alkotója a 13 col képátlójú, középen elhelyezett érintőképernyő, melynek működése az egyéni igények alapján formálható, s hasonlóképpen hozzáférést nyújt az infotainment rendszerhez és a jármű minden funkciójához. A digitális műszeregység (Digital Cockpit) egy 5,3 col átlójú megjelenítőn jeleníti meg jól áttekinthetően a sebességet, a menetadatokat, továbbá a navigációs berendezés és a vezetői segédrendszerek legnélkülözhetetlenebb információit. Az extrafelszerelésként rendelhető Head-up megjelenítő közvetlenül a vezető látóterébe vetít újabb információkat, részben kibővített valóság (Augmented Reality) támogatásával. Az ENYAQ COUPÉ iV utastere bőséges alapfelszereltségének része a kétzónás Climatronic légkondicionáló berendezés, a kulcsnélküli indítás (KESSY GO) és a LED-technikájú hangulatvilágítás. Utóbbi az ajtók dekorbetétjeit és kilincseit, ugyanakkor az első és a hátsó lábteret világítja meg. A flottul áttekinthető felhozatal tíz eltérő témakör alapján ígér extrafelszerelés-csomagokat, többségüket alap- és bővített Plusz változatban is. Némely sajátos extrafelszerelések minden modellhez rendelkezésre állnak.

Két eltérő akku, három teljesítményszint, hátsó- és összkerékhajtás

A Škoda két eltérő akkumulátormérettel és három eltérő teljesítményszinten biztosítsa ENYAQ COUPÉ iV modelljét. Az áramforrások a Volkswagen Csoport moduláris elektromos platformjában (MEB) a padlózatba építve kaptak helyet. Az ENYAQ COUPÉ iV 60 változat 62 kWh energiatároló képességű lítiumion-akkumulátorral készül, amiből nettó 58 kWh vehető igénybe. Az elektromos motor teljesítménye 132 kW és egyfokozatú áthajtóművön át hajtja a hátsó kerekeket. Az ENYAQ COUPÉ iV 80 tekintetében ugyancsak a hátsó kerekek hajtottak, az elektromos motor ez esetben 150 kW teljesítményt produkál. A nagyobb, azaz 82 kWh (nettó 77 kWh) kapacitású akkumulátorral és 0,247-os légellenállási tényező (cw) leírta, eszméletlen aerodinamikai sajátosságaival ez a változat több mint 535 kilométerrel a modellsorozat legnagyobb hatótávját biztosítsa.

Az ENYAQ COUPÉ iV 80x ugyancsak a nagyobb akkumulátort kapta, amely itt az első tengelyen funkcionáló, második 80 kilowattos elektromos motor áramellátását is biztosítja – az ENYAQ COUPÉ iV 80x ezáltal összkerékhajtású. A két villanymotor együttesen 195 kW teljesítménnyel szolgál. A korszerű kupé váltakozóárammal – példaként a Škoda iV Charger falitöltőről (Wallbox) – akár 11 kW teljesítménnyel már hat-nyolc óra alatt teljesen feltölthető, a nyilvános egyenáramú (DC) gyorstöltőállomásokon mindazonáltal akár 125 kW teljesítménnyel is tölthető. Cserélhető csatlakozókkal kialakított, mobil töltési megoldásként kívánságra az iV univerzális töltő (iV Universal Charger) is rendelkezésre áll.