Rendszerbe állt a BMW Group automatizált járművezetésre szakosodott innovációs centruma

Rendszerbe állt a BMW Group automatizált járművezetésre szakosodott innovációs centruma

A 2017-ben végrehajtott részleges beindítás után tegnap hivatalosan is rendszerbe állt a Föld legjobb prémiumautó-gyártójának legnagyobb korszerű technológiafejlesztési létesítménye, ahol több mint 1 800 szoftverfejlesztő- és tervezőmérnök dolgozik vállvetve a nagymértékben, valamint maradéktalanul automatizált járművezetés korszakának eljövetelén.

A 2017-ben végrehajtott részleges beindítás után tegnap hivatalosan is rendszerbe állt a Föld legjobb prémiumautó-gyártójának legnagyobb korszerű technológiafejlesztési létesítménye, ahol több mint 1 800 szoftverfejlesztő- és tervezőmérnök dolgozik vállvetve a nagymértékben, továbbá maradéktalanul automatizált járművezetés korszakának eljövetelén.

2018. április 11-én a München melletti Unterschleißheim településében a BMW Group hivatalosan is megnyitotta az automatizált járművezetés innovációinak kifejlesztésére megalapított technológiai létesítményét. A korszerű kutatás-fejlesztési center rendszerbe állító ünnepségén Klaus Fröhlich, a BMW AG igazgatótanácsának technológiai kutatásért és járműfejlesztésért felelős tagja, amellett Markus Söder, Bajorország minisztere is tiszteletét tette. A Münchenben székelő vállalatcsoport legnagyobb innovációs létesítményének megnyitásával a BMW Group az autógyártási iparág mellett most már csúcstechnológiákra szakosodott vállalattá is előlépett.

Az Unterschleißheim településében felépített csúcstechnológiás létesítmény a nagymértékben, amellett maradéktalanul automatizált járművezetés korszakának megvalósításán dolgozik, az innovációs center a technológiafejlesztési folyamatok mindegyikének otthont ad. Míg a fejlesztőközpont korszerű munkafolyamatai hosszú évtizedekre bebiztosítják a BMW Group működésének és termékpalettáinak fenntarthatóságát, a létesítmény az innováció- és hatékonyság-fejlesztési igények növekedésével párhuzamosan tovább bővíthető.

A BMW Group tizenöt hónappal ezelőtt, 2016 decemberében hozta nyilvánosságra, hogy az okos járműkapcsolati megoldásokon és az automatizált járművezetés innovációin dolgozó fejlesztőrészlegeit egyetlen központban összpontosítja. A 23 000 négyzetméternyi szektorban elterülő, jelen pillanatban több mint 1 800 szoftverfejlesztő- és tervezőmérnököt foglalkoztató létesítmény rekord idő alatt épült fel és nyílt meg. Unterschleißheim települése mellett legfőképp a korrekt infrastruktúra megléte, a BMW Group Münchenben funkcionáló kutatás-fejlesztési centerének közelsége, továbbá a németországi autópálya-hálózat villámgyors elérhetősége szólt.

A vállalatcsoport célja, hogy a most rendszerbe állított innovációs központban kifejlessze és sorozatgyártásra késszé tegye az automatizált járművezetéshez elengedhetetlen minden modern műszaki megoldást, amelyhez még mindig várja a mesterséges intelligencia, a tanulékony számítástechnológia és az adatelemzés területén dolgozó IT-specialistákat és szoftverfejlesztő mérnököket.

Most bemutatott, hatékony munkakörnyezet

Az automatizált járművezetés innovációin dolgozó fejlesztőközpont megnyitása egy újfajta, az összes régebbinél hatékonyabb munkakörnyezet megteremtését is lehetővé tette. Az együttes légtérben dolgozó mérnökök nap mint nap egy felettébb nagy tudású, rugalmasan formálható munkaterületen osztoznak, az áttekinthetőség és a kiváló átjárhatóság érdekében megvalósított rövid távolságok mindazonáltal forradalmi fejlesztési lehetőségeket szolgáltatnak: a szoftverfejlesztő mérnökök példának okáért azon nyomban beépíthetik nem messze álló tesztautókba legfrissebb ötleteiket, hogy a számítógépes szimulációk helyett valós stádiumok közt teszteljék le az adott modern műszaki megoldást.

A friss munkakörnyezet ugyanakkor teljesen új foglalkoztatási- és cégvezetési kultúrát is hoz létre, mert az egyes folyamatokat felügyelő vezetők a mérnökökkel együttes, nyitott légtérben dolgoznak. Mindez nagymértékben elősegíti az egymás közti interakciót és a kommunikációt, amely hangsúlyosan leegyszerűsíti az összetett munkafolyamatokat és az összes régebbinél hatékonyabb csapatmunkát nyújt.

A BMW Group innovációs centruma az újfajta munkamódszerek felé vezető ösvényt is kijelöli

A BMW Group a Föld első olyan autógyártó vállalata, amely egy egész munkafolyamatot eme szisztematikus, korszerű, simán alkalmazkodó munkamódszer köré épített fel. Mint ilyen, az Unterschleißheim településében funkcionáló fejlesztőközpont a nagymértékben, azonkívül maradéktalanul automatizált járművezetés innovációit és az nagy tudású vezetést támogató rendszereket a kiindulási fejlesztési folyamatoktól egészen a sorozatgyártása kész állapotig kíséri. Ez a fajta munkamódszer a az összes régebbinél hatékonyabb, jövőbiztos járműfejlesztés alapjait fekteti le.

Az innovációs center nyitott légtere könnyed átjárást biztosít az eltérő szakterületen fejlesztő mérnökök közt, míg szükség során az egyes munkafolyamatok jól elkülöníthetők egymástól. A létesítmény nagymértékű rugalmasságának hála az egyes fejlesztőcsapatok sebesen és eredményesen tudnak alkalmazkodni az újonnan felmerülő igényekhez és technológiai követelményekhez.

Napjainkban az autóipar egészét robbanásszerű változások hatják keresztül, a versenyszférába érkező újabbnál újabb résztvevők mindazonáltal egyre intenzívebb kihívások elé állítják a mezőnyt. Az innováció-fejlődés üteme rendkívüli módon felgyorsult, amellyel csak egy rugalmas munkamódszerekkel és korszerű munkakörnyezetben dolgozó, professzionálisan felkészült csapat tud lépést tartani. A BMW Group frissen rendszerbe állított, automatizált járművezetésre szakosodott fejlesztőközpontja a vállalatcsoport innovációs erősségét és hosszú távú fenntarthatóságát nyomatékosítja.