Praktikusabb és hatékonyabb, mint valaha: a modern BMW 225xe Active Tourer

Praktikusabb és hatékonyabb, mint valaha: a modern BMW 225xe Active Tourer

Az eltérő plug-in hibrid hajtáslánc-technológiákkal felvértezett BMW modellek részére kifejlesztett legújabb akkumulátorcella-technológiai fejlesztések a nagyvárosokban és a hosszabbra nyúló utazások alkalmával is átfogó lehetőségeket rejtenek. A BMW 225xe Active Tourer nagyfeszültségű lítium-ion akkumulátorának új generációja több mint 25 százalékkal növeli az energiatároló egység egyetlen feltöltésével, tisztán elektromos meghajtással megtehető nagyvárosi hatótávolságot, amely már 55 – 57 kilométer. A multifunkcionális autó plug-in hibrid hajtáslánc-technológiáját eközben még tovább optimalizálták a mérnökök: a modern BMW 225xe Active Tourer, melynek hibrid-specifikus összkerékhajtási rendszere minden pillanatban az adott vezetési szituáció preferenciái alapján osztja el a kerekek közt a belsőégésű kapacitás és az elektromos motor teljesítményét, átlagos 100 kilométeren mindössze 1,9 – 2,1 liter üzemanyagot éget el, amely több mint 15 százalékos csökkenést jelent. Mindehhez kilométerenkénti 42 – 47 gramm vegyített károsanyag-kibocsátás és 100 kilométerre vetített 13,5 – 14,2 kWh vegyített energiafogyasztás társul.

A modern BMW 225xe Active Tourer tetemes mértékben megnövelt elektromos hatótávolsága a lítium-ion akku megnövelt energiatároló kapacitásának köszönhető. A nagyfeszültségű aksi legfrissebb generációja változatlan külső méretek mentén ígér 7,7 kilowattóráról 10,0 kilowattórára növelt bruttó energiateljesítményt. Az egység bármelyik háztartási aljzatról egyszerűen, csaknem öt óra alatt feltölthető, a modellhez alapfelszereltségként kínált töltőkábel hozzájárulásával. A bajor prémiumgyártó fogyasztói mindezt a BMW i Wallbox falitöltő igénybevételével mindössze 3 óra 15 percre csökkenthetik. A nagyfeszültségű lítium-ion aksi töltőnyílása a bal első kerékjárati ívben fedezhető fel. Az energiatároló egységet a tervezők helytakarékossági okokból a hátsó üléssor alá építették be, a plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával felszerelt BMW 2-es Active Tourer mindent összevetve majdhogy nem literre precízen akkora csomagteret biztosít, mint belsőégésű erőforrással szerelt testvérmodelljei. A BMW 225xe Active Tourer csomagterének térfogata 400 liter, amely az alapesetben 40:20:40 arányban osztott hátsó üléssor ledöntésével egészen 1 350 literig bővíthető.

Kiforrott plug-in hibrid hajtáslánc-technológiájának hála a modern BMW 225xe Active Tourer ugyanabban az időben váltja valóra a belvárosokban és a nagyvárosokon túl hasonlóképpen átélhető, zéró emissziójú vezetési élményt és a leghosszabbra nyúló utazások márkára sajátos, pihentetően komfortos vezetési élményét. A forradalmi hajtásláncban egy BMW TwinPower Turbo technológiával dolgozó, háromhengeres, 1.5 liter hengerűrtartalmú, 100 kW / 136 lóerő maximális teljesítményre képes benzinmotor és egy 65 kW / 88 lóerő maximális teljesítményű elektromos motor funkcionál egyesült erővel, 165 kW / 224 lóerő maximális rendszerteljesítménnyel és 385 Nm csúcs forgatónyomatékkal. A belsőégésű kapacitás egy hatfokozatú Steptronic automataváltón át hajtja az első kerekeket, az elektromos motor ugyanakkor a hátsó tengely felé adja le erejét. A két motor intelligensen vezérelt együttműködése egy hibrid-specifikus összkerékhajtást hív életre, amely még a legkedvezőtlenebb időjárási helyzetek és a legmostohább útviszonyok közepette is ideális tapadásról, elsőrangú menetstabilitásról és sportos agilitásról biztosítja a korszerű BMW 225xe Active Tourer fedélzetén utazó ügyfeleket. Az összkerékhajtás villámgyors rendszerreakciója, az első és a hátsó tengely közti ideális terhelés-elosztás, amellett az elektromos motor azonnali teljesítmény-leadása eközben gondoskodik arról, hogy az erőforrásból érkező teljesítmény és forgatónyomaték minden vezetési szituációban maximális biztonság és kimagasló menetdinamika mentén jusson aszfaltra. Ez teszi a BMW 225xe Active Tourer menetbiztonságát, menetkomfortját és menetdinamikáját páratlanul egyedülállóvá kategóriájában.

A korszerű BMW 225xe Active Tourer 6,7 másodperc alatt gyorsul fel álló helyzetből 100 km/órás sebességre. Az elektromos motor átmeneti teljesítmény-többlete mindemellett sportos biztonsági tartalékot garantál, példaként országutakon végrehajtott előzések közben. A modell végsebessége 202 km/óra, a plug-in hibrid hajtáslánc-technológia mindazonáltal tisztán elektromos meghajtással akár 130 km/órás tempóra is képes.

A modern BMW 225xe Active Tourer plug-in hibrid hajtáslánc-technológiájába olyan előrelátó energiamenedzsmentet installáltak a tervezők, amely a vezetési üzemmód meghatározásához a fedélzeti navigációs rendszer adatait is felhasználja. Aktív útvonaltervezés során ezáltal a modern műszaki megoldás a gépjármű előtt álló útszakasz ismerete alapján, maximális hajtáslánc-hatékonyság mentén nyújtsa fel a vezetés abszolút élményét. A bajor prémiumgyártó vásárlói ezenkívül nem kizárólagosan a SPORT, a COMFORT és az ECO PRO vezetési üzemmódok közt váltogathatnak, de a középkonzolon elhelyezett eDrive gomb hozzájárulásával a belsőégésű kapacitás és az elektromos motor együttműködését is szabályozhatják. Az alapértelmezett beállításként aktiválódó AUTO eDRIVE vezetési üzemmód minden vezetési szituációban a két motor lehető legoptimálisabb együttműködését váltja valóra, a MAX eDRIVE vezetési üzemmód a csakis tisztán elektromos meghajtást hívja életre, a SAVE BATTERY vezetési üzemmód ugyanakkor a nagyfeszültségű lítium-ion áramforrás töltöttségi szintjének fenntartásáról, valamint növeléséről gondoskodik, hogy azt az újdonság hajtáslánc-technológiája tisztán elektromos meghajtásként, az utazás egy későbbi szakaszában, példaként nagyvárosba érkezve hasznosíthassa.

A korszerű BMW 225xe Active Tourer alapfelszereltségének az akusztikus gyalogosfigyelmeztető rendszer is része (a 2019 novemberétől megrendelhető M Sport felszereltségi csomag során várhatóan elérhető lesz), amely tisztán elektromos meghajtás során, 30 km/órás sebesség alatt egy összetéveszthetetlen hangjelzéssel figyelmezteti a gépkocsi környezetében közlekedőket a jármű jelenlétére. Mindezt nélküle, hogy a fedélzeten utazó utasok menetkomfortját megzavarná. A típus-specifikus alapfelszereltség része sőt még a 17” méretű könnyűfém keréktárcsa-garnitúra, a navigációs rendszer, a duplazónás automata légkondicionáló és a kiegészítő fűtés is. Az utasteret a bajor prémiumgyártó vásárlói már indulás előtt a kívánt hőmérsékletűre hűthetik vagy fűthetik – akár a BMW Connected okostelefon-alkalmazás távolról vezérelhető funkciójával is. Az alapfelszereltség alternatíváiként Advantage, Sport Line, Luxury Line és M Sport felszereltségi szintek válnak elérhetővé a modern BMW 225xe Active Tourer modellhez. Az újdonsághoz gyakorlatilag a BMW 2-es Active Tourer minden opcionális extrafelszereltségi tétele megrendelhető.

A plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával dolgozó BMW modellek előnyei a hétköznapokban

Az eltérő plug-in hibrid hajtáslánc-technológiákkal felvértezett BMW modellek nagyszámú hozzáadott értékkel kecsegtetnek a hétköznapokban:

Gazdaságosság: a plug-in hibrid hajtáslánc-technológia otthoni vagy munkahelyi feltöltése költséghatékonyabb nagyvárosi közlekedést biztosít, mint a benzinmotorral vagy dízelmotorral szerelt hajtásláncok.

Az utastér már indulás előtt a kívánt hőmérséklettel várja a bajor prémiumgyártó ügyfeleit: a kiegészítő fűtés és a kiegészítő légkondicionáló berendezés az alapfelszereltség része.

A fékezés hozzáadott pozitív tulajdonsága: fékezés közben a hajtáslánc a felszabaduló energiát a nagyfeszültségű akkumulátorba táplálja vissza. A belsőégésű erőforrással szerelt modellek tekintetében a fékezés mindössze hőt és fékport termel.

Két világ legjobbjai: a plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával felszerelt BMW modellek a nagyvárosokban a vezetés tisztán elektromos meghajtású élményét, hosszabb utazások alkalmával ugyanakkor a márkára sajátos, sportos vezetési élményt ígérik.

Út a jövőbe: nézve, hogy a plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával felszerelt BMW modellek képesek emisszió nélkül közlekedni, az egyes nagyvárosok „zöld zónáiba” is jogosultak behajtani, mindemellett parkolási- és útdíj-kedvezményekben is részesülnek.

Jobb életminőség: a tisztán elektromos meghajtás alkalmazásával a bajor prémiumgyártó ügyfélköre nagymértékben hozzájárulnak a nagyvárosok légszennyezettségi értékének és forgalmi zajának csökkentéséhez.