Pickupváltozatot építenek egy KODIAQ modellből a Škoda szakmunkástanulói a 2019-es tanulmányjárműként

Pickupváltozatot építenek egy KODIAQ modellből a Škoda szakmunkástanulói a 2019-es tanulmányjárműként

Lenyűgöző pickup épül a Škoda KODIAQ alapjain, ez lesz a Škoda hatodik tanulói gépkocsija. A 35 szakmunkástanuló – a csapatnak hat fiatal hölgy is a tagja – célja, hogy 2019-ben első ízben használják fel a Škoda KODIAQ típust a tanulói tanulmányhoz. A Škoda mérnökeinek, tetejébe a műszaki fejlesztés, a formatervezés és a gyártás területén dolgozó munkatársainak szakszerű segítségével a cseh autógyártó legnagyobb szabadidő-autóját egy dinamikus, kétajtós pickuppá formálják. A járművet 2019 júniusában mutatják be az újságíróknak és a nagyközönség részére. A 2014 óta évente megvalósított gyakorlati projekt jól szemlélteti a Škoda-akadémia páratlan színvonalú, több mind 90 éves szokásokkal bíró képzését.

Éppen egy új tanulói tanulmányjárművön munkálkodnak a Škoda gépészeti szakképző iskolájának 17-20 éves tanulói. Hat fiatal hölgy is a tagja annak a csapatnak, amelyiknek a célja, hogy egy Škoda KODIAQ modellt egy korszerű, kifejező vonalakkal felvértezett, kétajtós pickuppá alakítsanak. Az alapul szolgáló típusra nem véletlenül esett a választás: ez a döntés jól szemlélteti, mit jelent a KODIAQ a Škoda márka részére. A erős kerekekkel, a határozott élekkel és a szoborszerű felületekkel egyúttal azt is megmutatja, hogy a Škoda legnagyobb szabadidő-autójának egyszerű és érzelemteljes formaterve még tartogat tartalékokat a formai kialakítás kapcsán. A most először 2014-ben megvalósított gyakorlati projekt hatodik járművét júniusban mutatják be a nagyközönségnek.

A résztvevők részére ez a gyakorlati projekt a szakképzésük csúcspontja. Ennek keretében lehetőséget kapnak, hogy már a tanulmányaik esetén bizonyítsák a kreativitásukat és tehetségüket járműfejlesztőként. Az egyik tanuló, Zuzana Otradovská mindent összevetve foglalta ezt össze: „A tanulói tanulmányjármű egy fantasztikus projekt! Hol máshol kap ilyen zseniális lehetőséget az ember, hogy már az nevelés alatt a Škoda mérnökeinek, formatervezőinek és szakoktatóinak hozzájárulásával egy kis csapatban a saját gépjárműjét építse meg, saját ötleteit és elképzeléseit megvalósítsa? !” Tanulmányaik korai szakaszában a projekt résztvevői a Škoda Design centrumában, Mladá Boleslav településében belepillanthattak Oliver Stefani vezető tervező és csapatának munkájába. Az ő korrekt iránymutatásukkal alkották meg az első önálló, kézzel rajzolt vázlataikat.

A Mladá Boleslav településében fedezhető fel Škoda gépészeti szakképző iskolájának hallgatói 2014 óta már évente egy új tanulmányautót építenek. A tanulók első koncepcióautója a CITIJET volt a Škoda CITIGO alapjain, ezt a FABIA típusra épülő FUNSTAR pickup követte. Ezt követően a RAPID SPACEBACK adta az ATERO kupé kiindulópontját. A 2017-es évben megint egy Škoda CITIGO jelentette a kiindulást, abból épült az ELEMENT villanyautó. A tavalyi évben a Škoda KAROQ kompakt szabadidő-autóból építették meg a SUNROQ kabrióváltozatot. Az összes tanulmányautó egyértelművé teszi a Škoda utánpótlásnevelési programjában résztvevők kreativitását, és megmutatja, milyen alkalmakat kínál a Škoda-akadémia. A Škoda Storyboard weboldalon megtalálható a diákok által eddig csinált tanulmányautók áttekintése.

Az 1927-ben hozott létre Škoda szakképző iskola három- és négyéves képzési programokat ad jó néhány műszaki szakmában. A jelentős képzési színvonalból és a korszerű felszereltségből mind a diákok, mind a későbbi munkaadók profitálnak.