Okos szervokormányt fejleszt a Draspó-Tempo Kft.

Okos szervokormányt fejleszt a Draspó-Tempo Kft.

Közel 400 millió forintból, 191 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatással fejleszt nagyméretű haszongépjárművekbe beépíthető okos szervokormányt a Draspó-Tempo Kft. szigetszentmiklósi üzemében – közölte a vállalat.

A társaság információja alapján egy olyan okos szervo-kormányművet fejlesztenek, amely figyelmezteti a vezetőt, ha járműve kisodródik a menetsávból, szükség során mindazonáltal képes a sáv elhagyására is. Azonkívül figyeli a járművezetőt is, alacsony aktivitási szint mellett a rendszer első alkalommal figyelmeztető jelzést ad, ezt követően ha azt érzékeli, hogy a vezető továbbra sem korrigál, akkor beavatkozik.

A szervokormány tehergépkocsikba, nyerges vontatókba és járműszerelvényekbe, sőt még autóbuszokba építhető be.

A vállalat a szervokormány értékesítésénél főleg a kisebb közép- és kelet-európai, mindemellett a fejlett kis- és közepes méretű távol-keleti járműgyártók piacát célozza meg. A projekt által a társaság az export árbevétel 90 millió forintos bővülésére számít 2020-ig.

A nyilvánosan elérhető cégadatok alapján az 1997-ben hozott létre szigetbecsei székhelyű kft. elsődleges bevételi forrása buszok, tehergépjárművek, ugyanakkor személygépjárművek ellátása alkatrészekkel, mindemellett gondoskodik szervokormány gyártással és forgácsolással is.

A társaság 2016-ban 1,41 milliárd forint nettó árbevételre, 2015-ben 1,51 milliárd forintra tett szert. A vállalat adózott eredménye 2016-ban nettó 52,34 millió forintra mérséklődött, egy évvel ezelőtt 138,89 millió forint volt. A kft. dolgozóinak létszáma 2016-os adatok alapján 79, a fejlesztéssel 4 új munkahelyet hoznak létre.

MTI