Növekedett a gépjármű-értékesítés az első hónapban

illusztráció

Januárban 5567 személygépkocsit helyeztek forgalomba, 14,1 százalékkal többet, mint előző évben ugyanebben a hónapban – közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) a DataHouse Kft. adataira hivatkozva.

Az év első hónapjában 1308 kishaszonjármű került forgalomba Magyarországon, 3,4 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában.

Az MGE értékelése szerint a személyautók piacánál figyelembe kell venni az áthúzódó előző évi megrendelések forgalomba helyezését, a piaci trend komolyabb becsléséhez meg kell várni az év első 3-4 hónapjának eredményeit. A kishaszonjárművek piacán a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja által generált forgalomnövekedés permanensen lassult 2015-ben és ez a tendencia folytatódni látszik.

A gépjárműimportőrök ugyanakkor bíznak abban, hogy idén gyorsul a magánvásárlók visszatérése és folytatódik a vállalati gépjárművek cseréje – közölték.

Az adatokhoz fűzött kommentár szerint az importált használt autók átlagéletkora meghaladja a 11 évet, számuk mindazonáltal jóval magasabb a behozott modern autókénál. Ez hozzájárul az autópark egyéb öregedéséhez, a károsanyag-kibocsátás növekedéséhez, míg a közlekedés biztonsága romlik, az ágazatból származó költségvetési bevételeket mindazonáltal csökkenti, hogy a használtautó-behozatal területén a joghézagok kihasználása miatt meghatározó mértékű áfabefizetés marad el – jelezték.

A januárban forgalomba helyezett 331 nagyhaszonjármű 30,3 százalékkal volt kevesebb az előző év azonos időszakánál. Az 54 autóbusz viszont 285,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az MGE értékelése szerint a nagyhaszonjárműveknél a januári erőteljes visszaesés még nem értékelhető, enyhe piaci növekedést várnak az év folyamán. Az autóbuszpiac kis mérete miatt mutat elismert havi eltéréseket, itt az a meghatározó, hogy éves szinten növekedés legyen, merthogy a buszpark elöregedett, lecserélésre szorul – közölték.

Az év első hónapjában 60 motorkerékpárt helyeztek forgalomba, 16,7 százalékkal kevesebbet, mint előző évben ugyanebben a hónapban. A piac továbbra ugyancsak igen gyenge – hívta fel a figyelmet az MGE.

Az egyesület ebben az évben összesen 80 ezer személygépkocsi, 18 ezer kishaszonjármű, 5700 nagyhaszonjármű, 2200 motorkerékpár és 600 autóbusz forgalomba helyezésére számít.

(mti)