Műszaki mérföldkő a közúti biztonság területén: a szakértők dicsérik a Volkswagen Car2X technológiáját

Műszaki mérföldkő a közúti biztonság területén: a szakértők dicsérik a Volkswagen Car2X technológiáját

A korszerű Golf az modernizált Car2X korszerű műszaki megoldásnak betudhatóan segíthet a járművezetőknek a balesetek megelőzésében, lehetővé téve vezeték nélküli csatlakozását más járművekhez és a közlekedési infrastruktúrához. Az Euro NCAP konzorcium az Advanced Award díjjal rendkívüli elismerést adott a forgalmi veszélyekre figyelmeztető riasztási szerepkörnek, mint úttörő biztonsági szerepkör. Az ADAC német autóipari szövetség kipróbálta a modern modern műszaki megoldást, és “műszaki mérföldkőnek” nyilvánította.

“Ez egy izgalmas biztonsági szektor” – indokolja Michiel van Ratingen, az Euro NCAP főtitkára. “Gratulálunk a Volkswagennek azért, hogy a modern műszaki megoldást a nagy szériában eladott járművekben, akárcsak a Golf, szériafelszereltséggé tette.”

A modern Golf az első gépkocsi az európai piacon, amely szériafelszereltségként Car2X technológiával büszkélkedhet, amely a Wi-Fi p vezeték nélküli szabványon alapul. Az ilyen típusú Wi-Fi konkrétan a járművek közti helyi kommunikációra van méretezve, és nem használja a mobiltelefon-hálózatot, ami azt jelenti, hogy egész lefedettséget nyújt a rendszer határain belül. Mindössze 800 méteres sugarú körben a csatlakoztatott járművek közvetlenül cserélnek egymással helymeghatározási adatokat és információkat. Ez kínálja számukra, hogy figyelmeztessék egymást a veszélyről, vagy mindazonáltal milliszekundumon belül kapcsolatba lépjenek a forgalmi infrastruktúrával.

Az ADAC német autóipari szövetség kipróbálta a Volkswagen Car2X technológiáját, amikor is nyolc olyan közönséges veszélyhelyzetbe küldte a korszerű Golf-ot, ahol a sofőr figyelmeztetés nélkül egyáltalán nem tudna reagálni, vagy csak sokkal később reagálna. Mind a nyolc helyzetben a jármű megbízhatóan és időben figyelmeztette a vezetőt, gyakran akár 10 vagy 11 másodperccel a közelgő baleset előtt. Az ADAC értékelésében a Volkswagen új technológiáját (amit a TÜV tanúsított) “műszaki mérföldkőnek” nyilvánította, olyan rendszerekhez hasonlóan, akárcsak az ABS vagy a légzsák.

A fejlesztés aktuális kiindulási szakaszában, amit a Volkswagen a korszerű Golfban szemléltet, a Car2X modern műszaki megoldás 80 km / h feletti sebességnél aktív. Az elkövetkezendő időszakokban képesnek kell lennie a települési forgalom biztonságának javítására is. Újabb lényeges előnyöket is ajánl, ha a gépjármű kommunikál a közeli fordalmi lámpákkal – a rendszer hozzájárulásával jobban lehet irányítani a forgalom áramlását és megóvni a környezetet.

A Car2X modern műszaki megoldás megkönnyíti a csoport intelligenciáját egy helyi környezetben, és annál inkább hatékonyabb, a lehető legtöbb résztvevő csatlakozik egymáshoz. Így a Volkswagen mostantól széles körben forgalmazza: a Golf után a márka más új modelljeiben is a modern műszaki megoldás az alapkivitelnek tartozéka lesz. Más autógyártók is foglalkoznak ezzel a témával.

Az Euro NCAP Advanced Award elismeri az úttörő biztonsági funkciókat. 2010-ben vezették be, de 2014 óta nem ítélték oda. A Volkswagen öt alkalommal kapta meg a díjat modernizált vezetősegéd és biztonsági rendszerei okán. A Car2X modern műszaki megoldást használó forgalmi veszély riasztó funkcióért járó díj most a modern Golf már jelen pillanatban is szenzációs biztonsági teljesítményét viszi a következő szintre. Igazság szerint, a kompakt gépjármű 2019 végén elérte a legmagasabb öt csillagos minősítést a tradícióknak megfelelő Euro NCAP teszt esetén. Az Euro NCAP szervezet az elkövetkezendő időszakokban a Car2X modern műszaki megoldást szándékozik beépíteni ebbe a minősítésbe.