MINI LIVING Urban Cabin: nagyvárosi mikrolakás-koncepció, amely beutazza a világot

MINI LIVING Urban Cabin: nagyvárosi mikrolakás-koncepció, amely beutazza a világot

A június 7-10. közt megszervezett Los Angeles-i Dizájnfesztiválon a MINI valós szituációk közt mutatta be, miként képzeli el a kifogástalan minőségű nagyvárosi életvitelt, a lehető legkisebb alapterületen.

A MINI a június 7-10. közt megszervezett Los Angeles-i Dizájnfesztiválra a MINI LIVING Urban Cabin névre keresztelt mikrolakás-koncepció premierjével készült. Az angol prémiumgyártó a méretarányos innovációt az angyalok településében alkotó építészduó, a FreelandBuck segédkezésével hívta életre egy Los Angeles belvárosában álló alkotmány használaton kívüli tetőteraszán.

A Los Angelesben bemutatott Urban Cabin a MINI LIVING koncepciósorozat ötödik tagja, amely roppantul sokrétű átrendezhetőségével és megannyi lehetőségével mindössze 15 négyzetméternyi alapterületen nyújt átmeneti életteret. A koncepció egyik legegyedibb sajátossága, hogy kialakítása és hangulata az adott település arculatához és kultúrájához igazítható. London, New York és Los Angeles után a MINI az ez évi év második felében Pekingben és Tokióban is fel kíván építeni egy-egy nagyvárosi élettér-koncepciót.

Az továbbfejlesztett megoldások realizálásával a MINI lényeges lépéseket tesz a jövő nagyvárosaira sajátos, találékony élettér-megoldások átfogó elterjedése érdekében, azon legfőbb vezérelv mentén, hogy a lakóhelyek a metropoliszok atmoszférájától függetlenül, a Föld minden táján otthonos környezetet teremtsenek. „A nagyvárosi élettér-koncepciók és a jövőbeni közösségi együttélések hamisítatlanul sajátos értelmezését váltjuk valóra. Célunk, hogy megőrizzük a közösségek összetartó erejét, új távlatokat nyissunk és közösségi tereket teremtsünk” – nyilatkozott Esther Bahne, a MINI márkastratégiai és vállalatfejlesztési vezetője. „Installációink és korszerű koncepcióink a ötletes helykihasználás merőben új lehetőségeit tárják fel előttünk, az újabbnál újabb megoldásokat ugyanakkor a gyakorlatba is átültetjük. 2019 áprilisára példaként Sanghajban egy olyan élettér-együttest építünk fel, amely a nagyméretű közösségi terek mellett több mint ötven lakóhelyet is magába foglal” – tette hozzá. Az Urban Cabin a valóra váltott MINI LIVING koncepciók elrendezési és berendezési lehetőségeit vetíti előre.

Zajlik az élet. Minimális alapterületen.

A MINI LIVING Urban Cabin a minimális alapterületen elérhető legjobb minőségű életteret váltja valóra. A koncepció három fő modulból áll: a két külső elem a hálószobává formálható nappalinak, ezenkívül a fürdőszobát és konyhát egyesítő helyiségnek házigazdája. Mindkettőt a MINI LIVING tervezőcsapata álmodta meg. A harmadik, összekötő modult – amely az installáció karaktere alapján formálható egyfajta közösségi tér – a MINI tervezői üresen hagyták, hogy a Föld eltérő nagyvárosaiba ellátogató koncepciót a helyi építészek és tervezők a saját arculatuk és kultúrájuk alapján formálhassák képükre. A két külső élettér lyuggatott fémből készült homlokzatot kapott, hogy a részbeni átláthatóságnak, a kívülről érkező fényeknek és a fényjátékok adta térbeli hatásoknak hála az életterek minden napszakban más és egyéb hangulatot áraszthassanak. Odabent a fa és a korszerű anyaghasználat meglepően harmonikus egysége dominál, míg a MINI „ötletes helykihasználásra” koncentráló alapelvét a legutolsó részletekig helytakarékos, kreatív megoldások éltetik: a berendezések az eltérő napszakok és élettér-funkciók szükségletei alapján tologatható, hajtogatható és forgatható mechanikai megoldásokkal alakíthatók keresztül. Az elzárható ablakok és a falból kihajtható berendezések segédkezésével a lakók simán válthatnak a privát és a közösségi életterek közt. Az Urban Cabin feltárja a nagyvárosi élettér-lehetőségekben rejlő kapukat, amely a MINI LIVING koncepciók legfőbb alapelve.

Az angol prémiumgyártó korszerű élettér-koncepciói nem kizárólagosan az egyre szűkülő nagyvárosi életterek, az ezzel párhuzamosan növekvő árak és az életminőség romlása adta kérdésekre keresik a választ, de az egyre szélesebb körben terjedő, homogén építészeti megjelenés átfogó színesítését és a kulturális egyediség fenntartását is szorgalmazzák.

A természet érintése a nagyváros centrumában

Los Angeles lakossága páratlanul tekintélyes jelentőséget tulajdonít a természettel kialakított viszony ápolásának, a belvárosi tetőteraszon felépített MINI LIVING Urban Cabin összekötő moduljába így a FreelandBuck építészduó egy függőkertet is tervezett, amelyiknek a lyuggatott homlokzat garantál elegendő mennyiségű levegőt és fényt. A tervezők az élettér-koncepció tetejére két, kaleidoszkópszerű vizuális hatást keltő kockát is integráltak, amelyek a francia trompe l’oeil vizuális ábrázoláshoz hasonló, nagyszerű fényjátékba öltöztetik az élettereket. A függőkert és a kellemes árnyalatú fényjáték kettőse a természet érintésének érzésével ajándékozza meg a lakókat – míg a nagyváros centrumában élnek.

Bepillantás a jövőbe a MINI LIVING kezdeményezésével

London, New York és Los Angeles után a MINI az ez évi év második felében a pekingi House Vision csarnokában és a tokiói Design Art tárlaton is fel kíván építeni egy-egy nagyvárosi élettér-koncepciót. Mindkét esetben helyi építészek és tervezők alakítják ezután saját képükre a MINI LIVING Urban Cabin élettér-koncepcióját. A MINI LIVING koncepciósorozat öt tagja a Sanghajban jövő áprilisban megnyíló, végtelenül összetett élettér-együttes változatos funkcióit és élettereit vetíti előre. A MINI LIVING kezdeményezései a jövő nagyvárosaira sajátos, ötletes élettér-megoldások egyik lehetséges aspektusát hozzák el a jelenbe.