Minden rekordot megdöntött a Volkswagen I. D. R Pikes Peak

Minden rekordot megdöntött a Volkswagen I. D. R Pikes Peak

A Volkswagen és az I. D. R Pikes Peak történelmet írt június 24-én, Coloradóban, az ez évi Pikes Peak futamon. A francia Romain Dumas az I. D. R Pikes Peak volánja mögött a belsőégésű motoros mezőny versenyzőinél is jobb időt autózott, ezáltal nem kizárólag kategóriájának rekordját döntötte meg, de a verseny történetének leggyorsabb idejét autózta, 16 másodperccel volt gyorsabb, mint a korábbi rekorder, Sébastien Loeb. Romain Dumas 7 perc 57 másodperces idejével bajnok lett, felkerült a neve Sébastien Loeb, Walter Röhrl, Michèle Mouton, Stig Blomqvist, Nobuhiro Tajima és Rod Millen mellé.

„Megtapasztalhattuk, mire is képes ez a modern műszaki megoldás” – mondta Dr. Frank Welsch a Volkswagen személyautók technológiai fejlesztésekért felelős vezetője. „Minden Volkswagen alkalmazott felettébb büszke lehet a vasárnapi eredményre. Egész szívemből gratulálok a csapatnak. Kitartó mérnöki munkával, szenvedéllyel és odaadással dolgoztak, és egy fantasztikus versenyautót építettek, mindössze nyolc hónap alatt. A Volkswagen I. D. R Pikes Peaké a leggyorsabb idő a verseny több, mint száz éves történetében, ez mindazonáltal az elektromobilitás mellett beszél.”

19,99 kilométer, 156 kanyar, csak egy próbálkozás – a francia pilótának viszont nem kellett több, az ez évi sikere volt a negyedik győzelme a Pikes Peak futamon, melyet 96. alkalommal rendeznek meg 1916 óta. A meglehetősen könnyed, mindössze 1100 kilogrammot nyomó I. D. R Pikes Peak egy speciális versenyautó lett, konkrétan erre a versenyre készült. A lehető legkisebb tömeg, a lehető legnagyobb leszorítóerő és teljesítmény: ez volt a siker kulcsa. A mérnökök a tesztek esetén szimulációs szoftvereket is bevetettek a mérésekhez, hogy optimalizálják az energiafogyasztást és a teljesítményt. Aerodinamikai szempontból mindazonáltal azon volt a hangsúly, hogy kompenzálják a magasban a ritkás levegő folytán elvesztett leszorítóerőt.

„A legmerészebb elképzeléseinket is felülmúlta ez az eredmény, ez fantasztikus volt. A versenyt megelőző egy hétben végzett tesztek alapján már tudtuk, hogy lehetséges megdönteni a rekordot a gépjárművel. És az, hogy ez tényleg sikerült, ahhoz mindennek kifogástalanul kellett működnie a sofőrtől a technológiáig. Szerencsére az időjárás sem szólt közbe. Az, hogy minden gond nélkül ment, roppantul jó érzéssel tölt el, fantasztikus, hogy rekordot dönthettünk a Pikes Peaken. Még állandóan nem tudom elhinni, hogy a nevem és a Volkswagen ott áll e rendkívüli idő mögött. Az I. D. R Pikes Peak volt a leglenyűgözőbb versenyautó, melyet versenyen vezethettem. A csapat eszméletlen korrekt munkát végzett, az eredmény tükrözi a csapatszellemet. Végtelenül büszke vagyok, hogy ennek az egésznek a részese lehettem.”