Mennyei luxus: bemutatkozik a BMW Individual M850i xDrive Coupé Night Sky

Mennyei luxus: bemutatkozik a BMW Individual M850i xDrive Coupé Night Sky

A fényűző sportautó ragyogóan rendhagyó különkiadása valódi meteorit-felületekkel, földöntúli mintázattal és világító csillagképekkel emeli új dimenzióba a kerekeken guruló exkluzivitás fogalmát.

A München melletti Garching településében funkcionáló BMW Individual Manufaktur immáron nagyjából 25 éve csinál rendhagyóan kiváló színvonalú gépkocsi-felszereltségi opciókat, rendkívüli limitált szériákat és csodás különkiadásokat – kivétel nélkül olyan, hamisítatlanul sajátos dizájn-megoldásokkal, amelyek a Föld legjobb, legértékesebb anyagaival büszkélkedhetnek. Az autóipar mértékadó stílusikonja most az exkluzivitás új dimenzióját nyitja meg rajongói és megrendelői előtt, minden eddiginél távolabbra nézve varázsolva négy kerékre a csillagos égbolt hangulatát: a BMW Individual M850i xDrive Coupé Night Sky (átlagos üzemanyag-fogyasztás: 9,7 – 9,8 liter / 100 km; vegyített károsanyag-kibocsátás: 221 – 224 gramm / km) egyes elemei valódi meteoritból készültek. A világegyetem végtelen mélysége iránt érzett emberi csodálat az sajátos különkiadás középkonzolján világító csillagképekben, sőt még az égitestek ihlette kárpitelemeken, üléstámlákon, féktárcsákon és karosszéria-kiegészítőkön is visszaköszön.

A bajor prémiumgyártó a 2019. január 3-4. közt gyanítható, páratlanul intenzív meteorzápor előtti órákban leplezi le a BMW Individual M850i xDrive Coupé Night Sky különkiadást. Amint a Föld érintőlegesen keresztezi a 2003 EH nevű kisbolygó pályáját és az aszteroida törmelékei bolygónk légkörébe érve elégnek, több száz hullócsillag égi tüneménye ragyogja be az éjszakát. Olykor előfordul, hogy az égésből hátramaradt, kisebb szikladarabok áthatolnak bolygónk védőpajzsán és meteoritokként a felszínbe csapódnak: a BMW Individual M850i xDrive Coupé Night Sky utasterét ilyen földöntúli törmelékek díszítik.

A mennyei anyagok igénybevételével a BMW Individual Manufaktur páratlan, megismételhetetlenül rendkívüli gépjárműt alkotott, újfent kitolva az utastértervezés kapcsán elképzelt elméleti és gyakorlati határokat. A különkiadás középkonzoljának betételemét, a V8-as benzinmotort életre keltő Start / Stop gombot, a nyolcfokozatú Steptronic automataváltó előválasztó karját és a BMW iDrive operációs rendszer érintés-érzékeny vezérlőtárcsáját mindegyik meteoritból alakították meg a tervezők, amellyel az autóipar nem kizárólagosan érzékelhető, de kézzel is fogható különlegességét váltották valóra. A földöntúli anyag a küszöbléceken is visszaköszön, tetszetősen világító típusnév kíséretében. A BMW Individual M850i xDrive Coupé Night Sky mindezekkel a kerekeken guruló luxus és az exkluzivitás most bemutatott, nem mindennapi szintjének szimbólumává lépett elő.

BMW Individual Manufaktur: az önálló karakterrel büszkélkedő, rendhagyó különkiadások otthona

A megismételhetetlen járműkülönlegességeket alkotó BMW Individual Manufaktur fennállása óta az olyan speciális különkiadások megtervezését és elkészítését helyezi előtérbe, amelyek méltóképpen fejezik ki a BMW használóinak utánozhatatlan stílusjegyeit. A társaság küldetése, hogy még a legegyedibb ügyféligényeket is valóra váltsa. A BMW Individual mesterei lépésről lépésre közösen dolgoznak a leendő autótulajdonosokkal, hogy a rendkívüli karosszériafényezéstől és az utastér egzotikus anyaghasználatától kezdve, a rendkívüli felszereltségi opciókon, kiegészítőkön és varrásmintákon át, egészen az különleges formákig és gyártási megoldásokig, minden tekintetben mértékadó megoldások szülessenek. A tervezési és gyártási folyamatokat a kreativitás, a részletekre való odafigyelés, a legmagasabb szintű szaktudás, fergeteges minőség iránti rendíthetetlen elköteleződés és az egyediségben rejlő büszkeség egysége járja keresztül, amely végül egy ízig-vérig hamisítatlan autókülönlegességben ölt testet.

Az újabbnál újabb leleményes opciók, a forradalmi anyagkombinációk és az meghatározó gyártási modern műszaki megoldások iránti állandó kutatás eredményeként a BMW Individual időről időre együttműködik az eltérő szegmensek legnagyobb dizájnikonjaival és nevezetes luxusvállalataival, a közreműködő művészek és tudósok a korszerű gyártmányok kifejlesztéséhez elengedhetetlen szaktudás átadásával exkluzív különkiadások létrejöttéhez járulnak hozzá. A BMW Individual M850i xDrive Coupé Night Sky megalkotásakor a BMW Individual az szintén Garching településében funkcionáló Max Planck Földönkívüli Fizikatudományi Intézet kutatóinak szaktudását hívta segítségül.

Megismételhetetlen opció: a Widmanstätten-mintázatú felület

A BMW Individual M850i xDrive Coupé Night Sky utasterében használt meteoritok mintájára a tervezők a különkiadás jó néhány karosszéria-kiegészítőjét és utastéri elemét a csupán földöntúli objektumokon megtalálható Widmanstätten-mintázat alapján váltották valóra. Az egyenes vonalakból álló, mérnökien korrekt geometriai formákat alkotó struktúra a jégkristályokat idézi és az egyes vas-meteoritok megcsiszolásával vagy savas vegyületek kémhatására válik láthatóvá. E roppant módon rendkívüli természeti forma a meteoritot alkotó fémötvözet extrém lassú lehűlése következtében jön létre, amely folyamat még mesterséges állapotok közepette sem reprodukálható a Földön. A csillagközi anyagok jellegzetes mintázatát elsőként a XIX. század elején kezdték el megfigyelni a tudósok, köztük az osztrák születésű Alois von Beckh Widmanstätten is, aki után a jelenséget elnevezték.

A Widmanstätten-mintázat egyéni igényeknek megfelelő különlegessége kitűnően szimbolizálja a BMW Individual untalan, soha ezelőtt nem látott dizájnmegoldások megalkotását szorgalmazó innovációs törekvését. A mintázat a BMW Individual M850i xDrive Coupé Night Sky kézzel varrt tetőkárpitjában, a középkonzol egyes elemein, a külső visszapillantó-házakban, az első lökhárító középső légbeömlő-rácsozásában és az első koptatókban, az Air Breathers légkivezető nyílások fészkeinek első betétfelében, azonfelül a négy féktárcsában is visszaköszön. Az speciális karosszéria-kiegészítőket konkrétan a BMW Individual M850i xDrive Coupé Night Sky különkiadáshoz álmodták meg a tervezők és mindegyik háromdimenziós nyomtatással készültek.

A motorsport élvonalában felhalmozott ismeret és a korszerű gyártási modern műszaki megoldások találkozása: a háromdimenziós nyomtatással készült, ultrakönnyű féknyergek, modernizált bionikus kialakítással

A BMW Individual M850i xDrive Coupé Night Sky féknyergei szintén additív gyártási technológiával készültek: a háromdimenziós nyomtatás új szintre emeli a BMW modelljeiben átfogóan alkalmazott, okos könnyűszerkezetes járműépítés elveit. A bionikus kialakítással megtervezett, alumíniumból készült féknyergeket a BMW Motorsport hozta létre és az elképzelhető legkönnyebb alternatívához viszonyítva is több mint 30 százalékkal könnyebbek. A rugózatlan tömegben mindent összevetve elért, tekintélyes súlycsökkentés a különkiadás menetdinamikáját és utazási kényelemét is érezhető mértékben korrigálja.

Az úttörő, bionikus kialakítású féknyergek kifejlesztésekor és legyártásakor a BMW Group a motorsport élvonalában felhalmozott több évtizedes ismeret és a háromdimenziós nyomtatással előállított alumínium alkatrészek használata kapcsán kitanult szaktudás kettősére támaszkodott. A csúcstechnológiás alkatrész megtervezésekor a mérnököknek lehetőségük nyílt a technikai követelményeknek használható legalacsonyabb saját tömeg kivitelezésére, nézve, hogy a gyártási folyamatban csakis a nyers alkatrészanyaggal kellett számolniuk. A végeredmény, amit a csontszerkezet mintájára hoztak létre – az alkatrész merevsége és saját tömege közti megfelelő egyensúly fenntartása alapján –, az autóiparban megszokott öntvény-technológiákkal nem kizárólagosan additív gyártási technológiával állítható elő. A háromdimenziós nyomtatás ezenkívül azt is lehetővé tette, hogy a mérnökök a fékfolyadék-csatornát is a féknyereg szerkezetébe integrálják. Az modernizált alkatrész létrehozásában az additív gyártási modern műszaki megoldás megint kulcsfontosságú tényezőként közreműködött, nem kizárólagosan a könnyűszerkezetes fékrendszer beépíthetőségét, de merevségét is tovább javítva.

Forradalmi fejlesztések az egyediség érdekében: háromszínű bőrkárpit és LED-technológiás csillagképek a középkonzolon

A BMW Individual M850i xDrive Coupé Night Sky utasterét már első pillantásra a BMW Individual finomszemcsés Merino bőrkárpitozás teszi ellenállhatatlanná, amit a tervezők az Opal White, a Midnight Blue és a Silver árnyalathármas alapján álmodtak meg. A különkiadás egyediségét meghatározó Widmanstätten-mintázat a kézzel varrt üléskárpitok középső részein is megjelenik.

A dizájnerek speciális eljárás alapján tervezték meg a középkonzol könyöktámaszait, hogy a csillagos égbolt ihlette elemek ragyogással töltsék meg az utasteret: a luxus sportautó varázslatos hangulatát a felületbe épített LED-technológiás csillagképek fokozzák. A fejedelmi atmoszférát Midnight Blue árnyalatú, dús szőnyegek emelik felülmúlhatatlan szintre.

A BMW Individual M850i xDrive Coupé Night Sky karosszériafényezése az éjszakai égbolt csodálatos lenyomata. A BMW Individual jellegzetes karosszériafényezési technológiája mesterien vegyíti az alapként felvitt akril Black és a mélységi hatást keltő San Marino Blue kettős árnyalatát, utóbbit a mesterek a gépjármű aljától a kerékjárati ívek tetejéig fokozatos átmenetben fújták fel. A jól megfigyelhető fénymélységet végül három réteg lakkal érték el, egyre nagyobb pigmentszemcsék alkalmazásával.

Kifogástalan alap egy lebilincselő különkiadáshoz: a BMW M850i xDrive Coupé luxus sportautó

A korszerű BMW M850i xDrive Coupé isteni műszaki alapot biztosított a BMW Individual Manufaktur nagyszerű különkiadásához. 390 kW / 530 lóerő maximális teljesítményre képes V8-as benzinmotorjával, versenypályán finomhangolt futómű-technológiájával és BMW xDrive nagy tudású összkerékhajtásával a négyüléses luxusautó a sportosság, az érzelmekben gazdag kisugárzás és a BMW modelljei által fémjelzett vezetési impresszió hármas egységét nyújtsa fel a luxusszegmensben. A BMW M8 sportmodellel és a BMW M8 GTE versenyautóval párhuzamosan fejlesztett BMW M850i xDrive Coupé egy tökéletesre hangolt járműkoncepcióra épül, amely a hétköznapok útjain váltja valóra a zárt aszfaltcsíkok menetteljesítményét. Kifinomult futómű-technológiájának betudhatóan a luxus sportkupé a sportosság és a menetkomfort egészen megismételhetetlen harmóniájával büszkélkedhet, amelyiknek részeként a modell letaglózó dinamikája kimagasló hétköznapi használhatósággal és még a leghosszabbra nyúló utazások alkalmával is fejedelmi kényelemmel párosul.

A BMW M850i xDrive Coupé érzelmekben gazdag kisugárzása a bajor prémiumgyártó új formanyelvének gyümölcse, amely mérnöki pontossággal megtervezett vonalvezetés és abszolút egyszerűség mentén kelti életre a magabiztos sportosság, az érzéki varázslat és a hamisítatlan exkluzivitás egységét. És midőn a külön választható extrafelszereltség részeként megrendelhető, szénszál-erősítésű műanyagból készült tető, úgy jó néhány másfajta típus-specifikus részlet szintén rendelkezésre áll a modell aerodinamikájának javítása, amellett saját tömegének csökkentése érdekében. Az újdonság alacsony súlypontjával, hosszú tengelytávolságával és széles nyomtávjaival kiegészülve a BMW M850i xDrive Coupé mindezekkel egyesült erővel hatékonyabban váltja valóra a sportos teljesítmény és a luxus menetkomfort párosát, mint bármelyik másik modell a szegmensben.