Még mindig tisztán elektromos márkává kíván válni 2030-ra a CUPRA

Még mindig tisztán elektromos márkává kíván válni 2030-ra a CUPRA

Jövőbeni elektromos víziója bemutatására érkezett Münchenbe az IAA Internacionális Autószalonra a CUPRA. Legfrissebb tanulmánymodellje, a CUPRA UrbanRebel Concept, az ugyancsak új müncheni CUPRA City Garage megnyitóját megelőzően jelent meg első alkalommal a nyilvánosság előtt.

Az esemény alkalmával Wayne Griffiths, a CUPRA vezérigazgatója a márka elektromos offenzívájára utalt: „Célunk, hogy 2030-ra tisztán elektromos márkává váljunk. Idén vezetjük be CUPRA Born modellünket, a CUPRA Tavascan mindazonáltal 2024-ben érkezik. A CUPRA UrbanRebel a szokások kihívójaként a cég települési elektromos gépkocsijának – amely várhatóan 2025-ben érkezik a piacra – radikális értelmezésével teszi érzelmekben még gazdagabbá a korszerű elektromos korszakot. Első alkalommal CUPRA-modellként vezetjük ezután be, s szorosan nyomon követjük az elektromos gépkocsik fogadtatását az ügyfelek körében, azonkívül az európai infrastruktúra kiépülését.” E koncepció hatása a települési elektromos gépkocsi utcai változatában is megjelenik ezután, egyben új iránymutatóként is szolgál a társaság részére az elektromossá formálás és a technika szakterületein.

Amint Wayne Griffiths kiemelte, a települési elektromos gépjármű a cég egyik alapvető stratégiai pillére. A Seat S. A. a Volkswagen Csoporttal szövetségben kulcsszerepet játszik a települési elektromos projekt kidolgozásában. A Seat S. A. a települési elektromos modellcsalád tagjait, amíg a Volkswagen a platformot, a CARIAD ugyanakkor a szoftvert fejleszti. A cél 2025-től minden évben több mint 500 ezer gépjármű spanyolországi gyártása a vállalatcsoport eltérő márkái részére.

E projekt alapján a cég ambiciózus tervet nyilatkozott meg Spanyolországban. A Future: Fast Forward koncepció fő hajtóereje a települési elektromos jármű spanyolországi gyártása, amely a spanyol autóipar – azaz Európa második legnagyobb autógyártója – átalakulásának motorjává válhat.

Exponenciális növekedés

A megnyitó előtti eseményen Wayne Griffiths ismertette, hogyan múlja felül a CUPRA a továbbiakban is az előzetes várakozásokat. Három évvel ezelőtti bevezetése óta e merőben modern és kihívó márka több mint 100 ezer gépjárműjét értékesítette. A Formentor sikere nyomán – amely idén január és augusztus közt háromból két gépkocsit jelentett a márka eladásaiban – a CUPRA háromjegyű százalékos növekedést könyvelhetett el 2020 azonos időszakához viszonyítva. A márka 2021-ben egymilliárd euró árbevételről szóló saját célkitűzését is túlteljesítette, míg sikeresen erősítette meg pozícióját olyan európai piacokon, mint Németország, Spanyolország, az Egyesült Királyság, Olaszország és Franciaország, ezenkívül Izraelre és Törökországra, ezenfelül a tengerentúlon Mexikóra is sikerrel terjesztette ki jelenlétét.

Új City Garage München szívében

Globalizációs stratégiája részeként a CUPRA Münchent választotta a legmodernebb City Garage helyszínéül, mégpedig a német település szívében. A nyitott homlokzati teret a garázsműhelyek inspirálták és a CUPRA márka jegyében formálták ki. Az Odeonsplatz egyik ikonikus épületében a CUPRA-dizájnelemek a ház eredeti építészeti elemeivel és anyagaival ötvöződnek, mindvégig tiszteletben tartva a hely történelmét.

Wayne Griffiths kifejtette a települési területek ezen új kiskereskedelmi környezetének jövőképét: „A City Garage révén a városokhoz és kultúrájukhoz szeretnénk kapcsolódni, rendezvényeknek és kiállításoknak otthont adva, ráadásul hozzájárulva új helyi tehetségek fejlődéséhez és heterogén együttműködések kialakításához. E létesítmények ikonikus és frekventált helyeken tűnnek fel, működésüket mindazonáltal az adott település inspirálja.”

A korszerű City Garage pontok azt is lehetővé teszik a márka részére, hogy a következő években merőben modern és egyéni igényeket kiszolgáló vásárlói élményt nyújtson, már az embereket állítva járműforgalmazási stratégiája középpontjába. Mexikóváros és Hamburg után Wayne Griffiths az jövőbeni új helyszíneket is nyilvánosságra hozta: „Holnap új City Garage nyílik Milánóban, ezután rövid időn belül Madridban, Rotterdamban, Lisszabonban és Berlinben is, de 2022-ben Sydney-ben is tervezzük egy City Garage nyitását. Célunk, hogy teljes körű márkává váljunk; így nemzetközileg erős hálózatot építünk ki és 2022 végére több mint 1200 CUPRA Mestert képezünk.”

Lendület egy új generációnak

A CUPRA Zwickauban (Németország) megkezdte első tisztán elektromos hajtásrendszerű modellje, a CUPRA Born első példányainak gyártását. A korszerű modell annak jegyében született a CUPRA DNS-ével, hogy már egy új generációnak szolgáljon impulzussal, míg alátámasztja, hogy a párját ritkító menetteljesítmények és a hajtásrendszerek elektromossá alakítása remekül illenek egymáshoz.

A CUPRA Born korszerű érzelmekkel ruházza fel az elektromos gépjárműveket és vezetésüket, formavilágát Barcelona El Born városrészének vibráló hangulata ihlette: „A CUPRA Born ugyanabban az időben ad lendületet a cég átalakulásához, emellett szolgál a CUPRA elektromos termékoffenzívájának kezdeteként. E modellel már 20 százalékra tervezzük bővíteni a CUPRA részesedését a Seat S. A. egész értékesítésében. A CUPRA Born novembertől érkezik a piacra, s bevezetése egy korszerű ügyfélkapcsolat, új forgalmazási stratégia kezdetét is jelenti” – ismertette Wayne Griffiths.

A CUPRA Born eredményesen támogatja a vállalatot az európai célok elérésében, de a mindenre kiterjedő szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez is hozzájárul. Ezzel egyszerre új internacionális piacok felé is kaput nyit, a legszélesebb körben villamosított országokban is növelve a márka jelenlétét. A CUPRA Born azonkívül nemek alapján is kiegyensúlyozottabbá teszi a márka ügyfélkörét, és havidíjas, előfizetéses szerződés keretében is kínálják ezután.

Az elektromos periódus lázadója

A társaság a 2025-re tervezett települési elektromos gépkocsi legradikálisabb meghatározásaként CUPRA UrbanRebel Concept tanulmányát is elénk tárta Münchenben. A CUPRA UrbanRebel Concept a tisztán elektromos hajtásrendszerű települési modell konstrukciós alapjaira készült. A sorozatgyártású változat tekinteteket vonzó dizájnját meglepő menetdinamikai képességekkel ötvözve a Volkswagen Csoport moduláris elektromos platformjára (MEB) épül ezután.