Magyarországon is bemutatkozott a modern BMW 4-es Coupé

Magyarországon is bemutatkozott a modern BMW 4-es Coupé

A magyar BMW márkakereskedésekben is megjelent a modern, sportos prémium középkategóriás kétajtós. A korszerű BMW 4-es Coupé legkorszerűbb generációja a vezetés abszolút élményét éltető koncepcióval és a korszerű BMW 3-as sorozattól feltétlenül megkülönböztethető formanyelvvel nyomatékosítja egyediségét, amely a BMW nagyon sok négykerekű legendát adó kupé-hagyományainak új fejezetét indítja el.

A BMW 4-es szériája 2013-ban mutatkozott be első alkalommal kupéként, ezt követően az azt követő évben kabrió és Gran Coupé modellverziókban. Az akkortól eltelt hét évben (2020 augusztusig) közel 800 000 darab BMW 4-es modellt forgalmazott a cég nemzetközileg, mindent összevetve a széria nagy népszerűségnek örvend. Magyarországon a 2013-as bevezetése óta közel 800 darab BMW 4-es kupé, kabrió és Gran Coupé kivitelt szállítottak ki ügyfeleknek, mellyel a magyar piacon is kiváltképp sikeres volt az elődmodell.

A modern BMW 4-es Coupé a motorpalettájának csúcsán a BMW M440i xDrive Coupé modell (átlagos üzemanyag-fogyasztás: 6,8 – 7,1 liter / 100 km; vegyített károsanyag-kibocsátás: 155 – 163 gramm / km) helyezkedik el, melynek meghajtásáról egy 275 kW / 374 lóerő maximális teljesítményre képes soros hathengeres benzinmotor gondoskodik. A kezdetben elérhető erőforrások közt két négyhengeres benzinmotor és egy dízelüzemű kapacitás fedezhető fel. 2021 márciusában az elképzelések alapján újabb két dízelmotorral bővül a korszerű BMW 4-es Coupé portfóliója, a két soros hathengeres kapacitás erősebbik verziója mindemellett BMW M modellként érkezik meg az utakra.

A korszerű BMW M440i xDrive Coupé-t, illetve a modern BMW 4-es Coupé dízelüzemű erőforrással szerelt modelljeit mild-hibrid technológiával felszerelve ajánlja használóinak a BMW. A 48 Volt kapacitású indítógenerátorral és második akkumulátorral dolgozó modern műszaki megoldás összegyűjti és újrahasznosítja a fékezéskor felszabaduló energiát, nem kizárólagosan a fedélzeti elektromos rendszerek ellátására, de a belsőégésű kapacitás terhelésének könnyítésére és a maximális teljesítmény fokozására is. A bajor prémiumgyártó első alkalommal a BMW 4-es Coupé az összes motorváltozatát nyolcfokozatú Steptronic automataváltóval ajánlja fogyasztóinak, már az alapfelszereltség részeként.

A korszerű BMW 4-es Coupé műszaki csúcstechnológiáinak arzenálja kivétel nélkül a vezetés színtiszta élményét hivatott fokozni: a típus-specifikus karosszériaarányok, az tökéletesített légellenállás, a megnövelt karosszériamerevség, a modern BMW 3-as limuzinhoz képest 21 milliméterrel alacsonyabb súlypont, emellett a futómű típus-specifikus ágyazása, geometriája és hangolása. A karosszéria és a futómű-technológia súlyát okos anyaghasználat optimalizálja, a modell kimagaslóan igyekvő vezethetőségét és precíz irányíthatóságát ugyanakkor első toronymerevítők és a hátsó tengely segédváza fokozza.

A modern BMW 4-es Coupé stílusjegyei és felszereltségi tételei a modell menettulajdonságait nyomatékosítják. Az alapfelszereltség alternatívájaként M Sport felszereltségi csomag is megrendelhető, amellett M Sport Pro csomag nyolcfokozatú Steptronic Sport automataváltóval, 19” méretű BMW M könnyűfém keréktárcsákkal és sportos utastéri hangzással. A modern BMW 4-es Coupé sportosságát már a modell piaci premierjétől kezdve mindenre kiterjedő BMW M Performance kiegészítők fokozzák.

Az utastér kialakítása a vezetés élményét helyezi a origóba. Vezetőre összpontosító műszerfal, új kijelző-csoport a külön választható extrafelszereltség részeként megrendelhető, 12,3” képernyő-átmérőjű műszeregység és a 10,25” képernyő-átmérőjű központi megjelenítő párosával. Prémium minőségű vezérlőpanel a középkonzolon, bőrözött sportkormány és újratervezett sportülések alapfelszereltségként, a külön választható extrafelszereltség részeként a középkonzolon térdtámaszokkal. Két egész értékű ülés a hátsó üléssorban.

Az elődmodellhez képest nagymértékben több és intelligensebb vezetést támogató rendszer. Fékező funkcióval dolgozó első ütközésre figyelmeztető rendszer (Front Collision Warning with Brake Intervention), visszakormányzó funkcióval dolgozó sávelhagyásra figyelmeztető rendszer (Lane Departure Warning with Steering Assistance) és sebességkorlátozásokra figyelmeztető rendszer (Speed Limit Info) alapfelszereltségként. A külön választható extrafelszereltség részeként megrendelhető Driving Assistant Professional csomag már aktív navigációval dolgozó kormányzó- és sávtartó asszisztenssel (Steering and Lane Control Assistant) és Emergency Lane Assistant technológiával válik hozzáférhetővé.

A BMW Head-Up megjelenítő új generációja 70 százalékkal nagyobb kivetítési felületen jeleníti meg az információkat. A modern, háromdimenziós élőképalkotás a maradéktalanul digitális műszeregységre helyezi és digitálisan körbenézhetővé teszi a jármű 360 -os környezetét, ezáltal a vezető simán áttekintheti az adott forgalmi szituációt, amellett a vezetést támogató rendszerek állapotát és javaslataikat.

Alapfelszereltségként első és hátsó szenzorokkal dolgozó parkolássegítő rendszer (PDC – Park Distance Control). A külön választható extrafelszereltség részeként tolatási segédlettel kibővített parkolóasszisztens (Parking Assistant). A Parking Assistant Plus csomag részeként Park View, Panorama View, 3D Top View és Remote 3D View. A BMW Drive Recorder 40 másodperc hosszú videókban képes rögzíteni a vezetést támogató rendszerek élő kameraképeit.

A BMW központi operációs rendszerének legfrissebb, 7.0 verziója biztosítja a központi megjelenítő és a műszeregység megjelenített tartalmainak személyre szabását, ráadásul a BMW Nagy tudású Személyi Asszisztens alkalmazását. A központi monitor új grafikája az összes régebbinél közvetlenebb kapcsolatot hoz létre a bajor prémiumgyártó vásárlói és a BMW Okos Személyi Asszisztens közt. Intuitív járművezérlés az érintés-érzékeny központi megjelenítőn át, a BMW iDrive vezérlőtárcsájával, a kormány multifunkciós gombjaival, hangutasításokkal és a BMW Gesztusvezérléssel.

Alapfelszereltségként BMW Maps felhőalapú navigációs rendszer, amely módfelett villámgyors és precíz útvonaltervezést biztosít, percre precízen kiszámítja a célba érkezés idejét, sűrűbben frissíti a valós idejű forgalmi információkat, az úti cél beállítását ugyanakkor szabadon választott szóhasználattal teszi könnyebbé.