Leo Nucci sztárbariton előadása a BMW segédkezésével

Leo Nucci sztárbariton előadása a BMW segédkezésével

Leo Nucci olasz sztárbariton november 26-án és 30-án Giorgio Germont szerepében aratott jelentős elismerést az Erkel Színház színpadán a Traviatában. Az elmúlt évtizedek és napjaink legjelentősebb Verdi-interpretátorának méltó utaztatásáról az Opera stratégiai partnere, a BMW Group Magyarország gondoskodott.

Két évvel a fővárosi Tavaszi Eseményen adott áriaestje után tért vissza az Erkel Színházba a A 76 éves Leo Nucci, hogy ez alkalommal az Anger Ferenc rendezésében 2016-ban bemutatott Traviatában alakítja meg az idősebb Germont szerepét. A jelentős elismerést arató két előadásban Tetiana Zhuravel és Balczó Péter volt az olasz világsztár partnere a színpadon, miközben az Opera Zenekarát Héja Domonkos vezényelte.

Leo Nucci öt évtizedes pályafutása alatt az olasz bel cantos és verista operairodalom csaknem az összes releváns baritonszerepét elénekelte, miután 1975-ben a milánói Scalában Figaróként bemutatkozott A sevillai borbélyban. Technikai tudását és drámai előadói tehetségét leginkább bár Verdi-hőseinek megformálásakor kamatoztatja készségesen, Machet, Luna gróf, Jágó, Falstaff és a most Budapesten is hallható Giorgio Germont mellett több mint ötszáz alkalommal énekelte Rigoletto szerepét.

Pályája esetén olyan isteni dirigensekkel dolgozott egyesült erővel, mint Claudio Abbado, Herbert von Karajan, Lorin Maazel, Riccardo Muti vagy a mentorának is tekintett Solti György, miközben Berlin, Bécs, London, Milánó, New York, Párizs, Parma, Salzburg és Verona világhírű operaszínpadait járta, többek közt Luciano Pavarotti és Plácido Domingo partnereként.

A BMW Group Magyarország az alkalomra egy BMW 750Ld xDrive modellt biztosított Leo Nucci rendelkezésére, amely a társaság zászlóshajójaként remek kényelmet biztosított a művész utazásához. A BMW Group közel 3 éve ápol kultúrális partnerséget az Operával, mely a cég internacionális Art & Culture (Művészet és Kultúra) programjának magyarországi pillére.