Lenyűgöző győzelem a Horvát Rallyn

Lenyűgöző győzelem a Horvát Rallyn

Kalle Rovanperä szenzációs győzelmet aratott a TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team részére a Horvát Rally zárónapján, ezzel igazán stílusosan növelve előnyét FIA Rally Világbajnokságon. A Toyota mindent összevetve három futam után a gyártók versenyében 126 ponttal, 42 korrekt előnnyel, a pilóták versenyében mindazonáltal 76 ponttal, 29 precíz előnnyel áll az élen a Rally Világbajnokság 2022-es, a hibrid átállás által fémjelzett idényében.

Hála annak, hogy 2021-ben – amikor első alkalommal szervezték össze a Horvát Rallyt – már a forduló elején kiesett, nagyjából idegen pályára érkezett Rovanperä és navigátora, Jonne Haltunnen, de ez nem akadályozta meg őket abban, hogy egész hétvégén lenyűgöző formában versenyezzenek. A nagyrészt esős pénteki napon, kihasználva azt, hogy a mezőny elejéről indulhattak, nyolc szakaszból hatot megnyertek, és ezzel több mint egy perces előnyre tettek szert az ellenfelekkel szemben.

Ez viszont szombat reggel elkopott, miután megsérült a gumiabroncs az autójukon. Viszont nem adták fel, és a nap végén egy szakaszgyőzelemmel ismételten majdnem 20 másodperc előnnyel várhatták a zárónapot. A vasárnapi első szakaszra is megőrizték hibátlan formájukat, mindent összevetve újabb 10 másodperccel növelve az összetett előnyt. Az időjárás viszont újból fordulatot hozott, mert az utolsó előtti szakaszon óriási eső zúdult a helyszínre.

Mindössze két esőgumival és két kemény keverékű abronccsal Rovanperä hátrányba került az extrém csúszós státuszok közt a lágy keveréken futó ellenlábasokkal szemben, és Ott Tänak biztos, hogy meg előzte őt 1,4 másodperccel. Mindez fantasztikusan izgalmassá varázsolta az utolsó szakaszt, amely a Power Stage volt.

A pálya nedves volt, az idő napos, és temérdek sár borította az utat, éppen olyan a többi szakaszon. Az esős és kemény keverékű abroncsokkal Rovanperä újból nagyot alkotott, és Tänakot 5,6, a hozzá legközelebbi versenyzőt ugyanakkor már 21,8 másodperccel felülmúlva sorozatban második fordulógyőzelmét aratta, begyűjtve a lehető legtöbb pontot. Ezzel 29 pontra növekedett az összetett pozitív tulajdonsága a világbajnokságon.

Ez volt a 21 éves pilóta negyedik győzelme WRC karrierje alatt, és az első aszfalton – mindezt úgy, hogy eddig összesen 9 fordulóban indult. Elfyn Evans már péntek reggel kétperces hátrányba került, mivel két szakaszt is leszakadt gumiabroncsokkal kellett befejeznie. A hétvége újabb részében két szakaszgyőzelemmel és a Power Stage-en szerzett harmadik helyével végül ötödik lett összetettben, ezzel releváns pontokat gyűjtve a bajnokságban – a nehéz szezonkezdet után kezd felzárkózni.

A csapat már 42 ponttal vezeti a gyártók rangsorát. Esapekka Lappi az első nap nagyrészét kihagyni kényszerült, miután a nyitószakaszon nekiütközött egy nagy sziklának, és megsérült gépjárműjének felfüggesztése. Szombaton ellenben elképesztő tempót tudott autózni, és első aszfaltos versenyén a GR YARIS Rally1 volánja mögött a vasárnapi első teszttel közösen négy szakaszgyőzelmet tudott aratni.

A csapat három duója a hétvége 19 szakaszából 14-et megnyert, ezzel bizonyítva a friss GR YARIS Rally1 fantasztikus teljesítményét. A TGR WRC Challenge Program pilótája, Takamoto Katsuta egy hellyel Evans mögött a hatodik helyet érte el, és ismételten pontot szerzett a TGR WRT Next Generation részére.

Végeredmény – Horvát Rally

1 Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1) 2 óra 48 perc 21,5 másodperc

2 Ott Tänak/Martin Järveoja (Hyundai i20 N Rally1) +4,3 mp

3 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1) +2 p 21,0 mp

4 Craig Breen/Paul Nagle (Ford Puma Rally1) +3 p 07,3 mp

5 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1) +3 p 46,0 mp

6 Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1) +8 p 08,5 mp

7 Yohan Rossel/Valentin Sarreaud (Citroën C3 Rally2) +10 p 01,0 mp

8 Kajetan Kajetanowicz/Maciej Szczepaniak (Škoda Fabia Rally2 evo) +11 p 01,2 mp

9 Emil Lindholm/Reeta Hämäläinen (Škoda Fabia Rally2 evo) +11 p 11,9 mp

10 Nikolay Gryazin/Konstantin Aleksandrov (Škoda Fabia Rally2 evo) +11 p 48,5 mp

49 Esapekka Lappi/Janne Ferm (Toyota GR YARIS Rally1) +1 ó 21 p 31,7 mp