Koronavírus: A Volkswagen 3D-s nyomtatást használ arcvédő készítéséhez

Koronavírus: A Volkswagen 3D-s nyomtatást használ arcvédő készítéséhez

A koronavírus okozta válságra reagálva a Volkswagen-csoport megkezdte az arcvédő tartók gyártását 3D nyomtatással. Ez egy, az Airbus-szal és a „Mobility Go Additive” 3D-s nyomtatási hálózattal együttes internacionális indítvány része, amelybe csaknem 250 társaság tartozik. Az Airbus által kifejlesztett készítmények Spanyolországba kerülnek, és a jövő héten az Airbus segédkezésével repülővel szállítják Hamburgból Madridba az alkatrészeket. Ezt az iparágazat közi indítványt a spanyol hatóságok kérésére indították, mely a készítmények országos terítését is elvégzi ezt követően. A cél az, hogy minél többen viseljék ezeket az eszközöket. Ezen kívül a Volkswagen-csoport márkái nagyszámú más indítványt is elindítottak orvosi segédeszközök előállítására.

A Volkwagen által készített tartókba külsős vállalkozások egy tradicionális műanyag fóliát helyeznek. Ezekkel a pajzsokkal az egész arcot átlátszó védelem borítja. A lehető legmagasabb szintű higiénia biztosítása érdekében a tartókat gyártó Volkswagen alkalmazottak kesztyűt és arcmaszkot viselnek. Gerd Walker, a Volkswagen-csoport termelési vezetője közölte: „Csapatunk már egész sebességgel dolgozik, hogy ezeket a sürgősen elengedhetetlen alkatrészeket a lehető leggyorsabban elkészítsük.” A gyártás nem kizárólag a nagyméretű 3D-s nyomtatási központokban, Wolfsburgban és Ingolstadtban zajlik, hanem az Audi, a Bentley, a Bugatti, a MAN Truck & Bus, a Porsche, a Volkswagen személygépkocsik, a Volkswagen haszongépjárművek, a Volkswagen Group Components és a Volkswagen Motorsport másfajta üzemében is. A csoport ebben a pillanatban több mint 50 darab 3D nyomtatót használ üzemeiben szüntelen újabb nyomtatókat adva ehhez a projekthez.

A Lamborghini, a Seat, a Škoda és a Volkswagen Személyautók más orvosi készleteken is dolgoznak: A Volkswagen Navarra (Spanyolország) már a múlt héten megkezdte az arcvédők gyártását, és csaknem 1000 darabot biztosított Navarra kormányának. A prágai Műszaki Egyetemmel kooperálva a Škoda kifejlesztett egy 3D nyomtatási eljárást újrahasznosítható FFP3 légzőkészülékek előállításához. A cseh Egészségügyi Minisztérium ezeket tovább terjeszti az orvosok, kórházak és ápoló személyzet részére. A Lamborghini átalakítja a szuper sportkocsi-gyártó részlegeit Sant’Agata Bolognese-ben sebészeti maszkok és plexiüveg védőpajzsok előállítására.

A maszkokat egy bolognai kórháznak adományozzák. A Seat jelen pillanatban nagyon sok együttműködési kezdeményezésen dolgozik, köztük olyan mechanikus lélegeztetőkészülék gyártásán, amit Martorell-ben szerelnek össze, továbbá az arcmaszk heterogén modelljein, amelyek még hivatalos jóváhagyásra várnak. A Volkswagen South Africa maszkokat és arcvédőket is nyomtat, amelyek hivatalos jóváhagyásra várnak.

A Volkswagen-csoporton belül a több mint 30 mesterből álló egyedi munkacsoport irányítja a 3D nyomtatást. „Koordináljuk a specifikációkat, az anyagokat, a nyomtatási szoftvereket és az emberi erőforrások felhasználását a csoporton belül” – mondta Gero Corman, a Volkswagen-csoport digitális innovációjának vezetője.

A mai napig a Volkswagen már több százezer orvosi arcmaszkot adományozott a németországi közegészségügyi rendszer részére. A Volkswagen-csoport úgy döntött, hogy újabb orvosi eszközöket, példának okáért arcmaszkokat és védőruházatot juttat az egészségügyi központok és kórházak részére, összértékük megközelítőleg 40 millió euró. Ennek célja a németországi egészségügyi rendszer működésének fenntartása. Átfogó csoportként a Volkswagen az internacionális beszállítói és logisztikai hálózatát is felhasználja az orvosi berendezések és kellékek beszerzésének támogatására.

A Spanyolország részére nyújtott patronálás az Airbus-szal, a „Mobility goes Additive” 3D-s nyomtatási hálózattal folytatott együttes indítvány részét képezi, ahol a Volkswagen mellett csaknem 250 cég és egyéb partnerek is részt vesznek.