Komolyan nő az üzemek áramellátásán belül a megújuló energia aránya

Komolyan nő az üzemek áramellátásán belül a megújuló energia aránya

A Volkswagen Csoport számottevő lépést tett 2020-ban a gyártási helyszínek elektromosáram ellátásának megújuló forrásból történő fedezése felé. A megújuló elektromosáram aránya egy éven belül 80 százalékról 95 százalékra emelkedett az Európán belüli gyártási egységeknél. A Kínán kívüli üzemek tekintetében az egész világon hasonlóan figyelemre méltó emelkedés volt tapasztalható, esetükben 76 százalékról 91 százalékra emelkedett ez az arány. 2023-ra az európai gyárak 100 százalékban megújuló eredetű elektromos árammal üzemelnek ezt követően. 2030-ra ugyanez a cél a Kínán kívül van minden gyártási színtér tekintetében.

2020-ban összesen nyolc európai üzemet és két újabb, Európán kívüli termelési helyszínt állították keresztül megújuló energiaforrásból származó külső áramellátásra. A három legnagyobb üzem ezekből az Audi Győrben és Neckarsulmban látható létesítménye és a Volkswagen márkának a portugál Palmelaban van egysége. A Bugatti, Skoda, SITECH, MAN Truck&Bus és MAN Energy Solutions által működtetett gyárak 2020-ban ugyancsak 100 százalékban megújuló energiára váltottak.

Az említett üzemek hét országban, Németországban, Lengyelországban, a Cseh Köztársaságban, Portugáliában, Ausztriában, Mexikóban és az Amerikai Egyesült Államokban működnek. Ebben az esztendőben újabb létesítmények is tisztán megújuló energiára váltanak, például a SITECH németországi üzemei és a MAN gyártási egysége Oberhausenben.

Oliver Blume, a konszern igazgatótanácsának a gyártás területéért felelős tagja kijelentette: „A Volkswagen Csoport szén-dioxid semleges vállalattá való átalakulása újabb lendületet vett. Ennek megfelelően az egész szén-dioxid-mentességet célzó stratégia kardinális részét képezi üzemeink megújuló elektromos árammal történő működtetése. Következetesen haladunk terveink végrehajtásával minden márka és régió együttműködésével és 2020-ban már igen közel kerültünk ahhoz a célhoz, amit igazság szerint csak 2023-ra és 2030-ra tűztünk ki magunknak. Ez igen bíztató mérföldkő, viszont nem ülünk a babérjainkon. A gyártás területén megvalósult energiarendszer módosítás részét képezi egy igen nagyratörő terv, amely a kínai gyártási helyszínek energiaellátásának átállítását célozza. Ezen túlmenően tovább kívánjuk csökkenteni a saját elektromosáram termelésünk alatt kibocsátott üvegházhatású gázok mennyiségét.”

2020-ban a konszern egész, gyártással összefüggő energiafogyasztásának 46 százalékát megújuló elektromos árammal fedezte, amely viszonyítva a tavalyi esztendőhöz öt százalékpontos növekedésnek felel meg. A Volkswagen Csoport most is azon dolgozik kínai partnereivel, hogy a kínai üzemek részére saját célszámokat határozzanak meg. A kínai villamosenergia mixen belül a széntüzelésű energia nagy aránya és a nagymértékben szabályozott elektromosáram piac konkrétan nagy kihívássá teszi ezt a projektet.

A Volkswagen különös figyelmet szentel saját elektromosáram termelésének átállítására is. Példának okáért a wolfsburgi üzem területén funkcionáló két, széntüzelésű erőművet 2022-re teljesen átállítja földgázra. 2023-tól ez a szén-dioxid kibocsátás 60 százalékos csökkenését eredményezi ezután.

A gyártáshoz használt megújuló energiák növekvő részaránya segített abban, hogy a Csoport által kibocsátott üvegházhatású gázok volumene figyelemre méltóan csökkenjen 2020-ban. 2019-hez viszonyítva ez az arány 14 százalékkal 1,1 millió tonna szén-dioxidra esett vissza.

„A klímavédelem a felelősségünk és a szemléletünk alapja. Jól haladunk ezen a régióban és egyértelmű tervvel rendelkezünk környezeti hatásunk újabb csökkentésére.” – foglalta össze Oliver Blume.