Komoly felzárkózás: másodszor dobogós az EKS Audi Sport az ez évi WRX szezonban

Komoly felzárkózás: másodszor dobogós az EKS Audi Sport az ez évi WRX szezonban

Újból dobogós helyen zárt az EKS Audi Sport a FIA Rallycross Világbajnokság (FIA World Rallycross Championship – World RX) sorozatában. A szezon ötödik fordulóján Norvégiába látogatott a széria, ahol Mattias Ekström az 580 lóerős Audi S1 EKS RX quattro volánja mögött idei első dobogós eredményének, egy második helynek örülhetett. Két héttel ezelőtt csapattársa, Andreas Bakkerud másodikként zárt Silverstoneban (Nagy-Britannia), az EKS csapat újonca ugyanakkor hazai pályán, Norvégiában jutott döntőbe és szerezte meg a hatodik helyet.

A 24 000 lelkes néző előtt zajlott verseny teljesítésével az EKS Audi Sport csapat két Audi pilótája változatos hétvégén van túl. A szombati két kvalifikációs szakaszt követően Ekström és Bakkerud az ideiglenes sorrend negyedik és hetedik helyén álltak. A vasárnapi harmadik kvalifikációs rész esetén Ekström egy öt másodperces büntetést kapott Petter Solberg autójával való ütközése okán. A negyedik kvalifikáció esetén mindazonáltal a rajthelyét sem tudta elhagyni egy defekt folytán. A nehézségek ellenére az összetett tízedik helyen álló Ekström – csapattársával, Andreas Bakkeruddal egyesült erővel – továbbjutott az elődöntőbe.

Mindkét Audi versenyző a második helyet szerezte meg saját elődöntőjében. Ennek eredményeképpen – idén már negyedszer – az EKS Audi Sport csapat mindkét pilótája bejutott a legjobb hat versenyzőt felsorakoztató döntőbe. A korábbi WRX futamokhoz hasonlóan itt Norvégiában is az Audi, a Peugeot és a Volkswagen versenyzői vívtak óriási csatát a legjobb helyezésekért. Mattias Ekström, aki Bakkeruddal egyesült erővel a második sorból indult, álomszerű rajtot vett, ezután hat körrel később a győztes Johan Kristoffersson mögött intették le másodikként, mindössze 0,788 másodperces hátránnyal. „A vasárnap nem indult túl jól és a kvalifikáció alatt elvesztett pontok jelentősen fájnak.” – nyilatkozta Ekström. „Az elődöntőkben és a döntőben rakétaként indultam és sikerült a második helyig felkapaszkodnom. Igazán boldogok vagyunk, hogy hazavihetjük a trófeát.”

„Igazán kemény volt Hellben hazai pályán versenyezni.” – mondta Andreas Bakkerud, akit ezernyi helyi szurkoló bíztatott. „Az első napon nem vettem fel a ritmust. Vasárnap már javult a helyzet, a döntőben mindazonáltal szimplán nem volt szerencsém: Timmy Hansen megforgott előttem és meg kellett várnom, amíg újraindítja a motorját, mindent összevetve hatodikként végeztem.”

2018 FIA Rallycross Világbajnokság, ötödik futam, Hell

1Johan Kristoffersson (Svédország) Volkswagen 3perc 54.906 mp

2 Mattias Ekström (Svédország) Audi + 0.788 mp

3 Petter Solberg (Norvégia) Volkswagen + 2.516 mp

4 Kevin Hansen (Svédország) Peugeot + 3.665 mp

5 Timmy Hansen (Svédország) Peugeot + 9.302 mp

6 Andreas Bakkerud (Norvégia) Audi + 11.207 mp

2018 FIA Rallycross Világbajnokság, pilóták versenyének állása (5 futam után, összesen 12 futam kerül megrendezésre)

1Johan Kristoffersson (Svédország) Volkswagen 135 pont

2 Sébastien Loeb (Franciaország) Peugeot 104 pont

3 Petter Solberg (Norvégia) Volkswagen 102 pont

4 Andreas Bakkerud (Norvégia) Audi 101 pont

5 Mattias Ekström (Svédország) Audi 97 pont

6 Timmy Hansen (Svédország) Peugeot 94 pont

2018 FIA Rallycross Világbajnokság, csapatok versenyének állása (5 futam után, összesen 12 futam kerül megrendezésre)

1 PSRX Volkswagen Sweden 237 pont

2 Team Peugeot Total 198 pont

3 EKS Audi Sport 198 pont