Klaszter alakult az önvezető járművek hazai fejlesztésére

Klaszter alakult az önvezető járművek hazai fejlesztésére

Informatikai, elektronikai és járműipari vállalkozások részvételével megalakult a Zalai Önvezető Jármű Klaszter, melynek célkitűzése az nagy tudású közlekedési rendszerek kutatás-fejlesztési és innovációs kapacitásainak összekapcsolása – közölte az egyik kezdeményező, a T-Systems Magyarország Zrt.

A Zalai Önvezető Jármű Klaszter alapítója az AVL Autókut Mérnöki Kft., az innogy Hungária Kft. – amit az ELMŰ Nyrt. képvisel –, a Cisco Systems Magyarország Kft., az Ericsson Magyarország Kft., a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. és a T-Systems Magyarország Zrt. A klaszter alapító ülésén Kaszás Zoltánt, a T-Systems Magyarország vezérigazgatóját választották elnöknek.

Az információ alapján a klaszter zalaegerszegi járműipari tesztpálya fejlesztéséhez kíván hozzájárulni, innovációs együttműködési keretet nyújt a elengedhetetlen produktumok kifejlesztéséhez.

Az Európában is különleges, önvezető járművek vizsgálatára is alkalmas zalaegerszegi járműipari tesztpálya 42 milliárd forintos állami beruházással, 250 hektáros tartományban épül Zalaegerszegen. A település környékén kialakítandó 5G-s informatikai hálózattal is összehangolva készülő tesztpálya közvetve és közvetlenül csaknem 350 új mérnöki álláshelyet hoz létre.

A Nemzetgazdasági Minisztérium korábbi közlése alapján a beruházás első ütemében egyebek közt a fékteszteket lehetővé tévő zóna és a járművek kezelhetőségi pályája épül meg, valamint az autonóm járművek vizsgálatát lehetővé tévő zóna. Mindezek mellett kiépül a létfontosságú kommunikációs modern műszaki megoldás és a kiszolgáló létesítmények egy része.

A második fázisban, 2018-tól megépül a nagysebességű viszonyokra alkalmas ovális pálya, tovább fejlesztik a járműdinamikai tesztelemeket és újabb kiszolgáló épületeket hoznak létre. A egész beruházás az elképzelések alapján 2019 végére készülhet el.

MTI