Kezdetét vette a korszerű Touareg eHybrid és a Touareg R előértékesítése

Kezdetét vette a korszerű Touareg eHybrid és a Touareg R előértékesítése

A Volkswagen tovább folytatja hibrid offenzíváját. Mostantól a Touareg szintén rendelkezésre áll két heterogén, hálózatról tölthető (plug-in) hibrid változatban. Mindkét verzió alacsony átlagfogyasztásával és akár 47 kilométeres, elektromos üzemmódban elérhető hatótávolságával tűnik ki. Az elektromos motorral és benzines erőforrással szerelt SUV család első tagja a 280 kW (381 LE) rendszerteljesítményre képes új Touareg eHybrid modell. Ez a változat a legmagasabb szintű utazási kényelemre született és két, Atmosphere és Elegance névre hallgató felszereltségi szinttel érkezik. Németországban a modell induló ára 72 378 euró lesz. Azok, akik a még sportosabb beállításokat és felszereltséget szeretik, dönthetnek a Touareg R modell mellett. 340 kW (462 LE) rendszerteljesítményével ez a modellcsalád és a márka legerősebb küldötte. A Touareg R modell Németországban 84 660 eurótól válik hozzáférhetővé.

A két, összekerékhajtású hálózatról tölthető (plug-in) hibrid SUV magas szintű hatékonyságot, a Touareg modellek széles körben elterjedt, multifunkcionális karakterét és rendkívüli szériafelszereltséget szolgáltat. Utóbbinak része a 4 zónás automata klímaberendezés, a digitális műszeregységekkel szerelt Innovision Cockpit, a Discover Premium csúcskategóriás navigációs rendszer és a panoráma toló-/billenőtető. A Touareg R ugyancsak a szériafelszereltség részeként nyújtsa az interaktív IQ. LIGHT LED-Mátrix fényszórókat.

A Touareg eHybrid és a Touareg R WLTP ciklus alapján mért hatótávolsága 47 kilométer, ehhez alacsony fogyasztási adatok társulnak. Köszönhető mindez az elektromos motor és a hathengeres, turbófeltöltős benzinmotor remek együttműködésének. A hálózatról tölthető (plug-in) hibrid modellek istenien illeszkednek az autósok sajátos járműhasználatához. Németországban példaként a Közlekedési és Digitális Infrastruktúráért Felelős Szövetségi Minisztérium (BMVI) számításai alapján Európa legnépesebb országában az utazások 99 százaléka nem éri el a 100 kilométeres távolságot. Ezekre a távolságokra a hálózatról tölthető (plug-in) hibrid modellek teljesen feltöltött akkumulátorral (energia kapacitás: nettó 14,3 kWh, bruttó 17,9 kWh) kiemelkedően alacsony üzemanyag és energiafogyasztásukkal tűnnek ki. A WLTP ciklus alapján a Touareg eHybrid fogyasztása 2,6 l/100 km továbbá 24,2 kWh/100 km, miközben ezek az értékek a Touareg R tekintetében 2,7 l/100 km azonfelül 24,4 kWh/100 km.

Mindkét Touareg modell hálózatról tölthető (plug-in) hajtása a hosszabb utakon is megmutatja a benne rejlő lehetőségeket, mert menet közben az akku állandóan töltődik a fékenergia rekuperációjának – vagyis a fékezés esetén visszatáplált energiának – hála. Ez az energia elég a Touareg eHybrid és Touareg R modellek részére, hogy újra és újra teljesen lekapcsolják a hathengeres motort lassításkor és a lejtős szakaszokon, ezáltal tulajdonképpen nulla helyi kibocsátással képesek vitorlázni. Az elektromos kapacitás és a hathengeres motor együttműködését a modellek prediktív hibrid stratégiája teszi tökéletessé. Mindkét Touareg a navigációs rendszer GPS és térképadatait használja ahhoz, hogy a közepesen hosszú és hosszú utazások alkalmával is elérje ezeket a kiemelkedően gazdaságos fogyasztási értékeket. Így az SUV modellek integrálják az adott útvonal információit a hibrid irányításba. A Touareg eHybrid és a Touareg R mindent összevetve a két kapacitás vegyített igénybevételével akár 810 kilométeres hatótávolságra is képes.

Nevezetes hatékonyságuk ellenére a modern hálózatról tölthető (plug-in) hibrid modellek – híven a Touareg családhoz – még mindig a komoly igénybevételt jelentő feladatok specialistái maradtak. Mind a Touareg eHybrid, mind ugyanakkor a Touareg R tekintetében a megengedett legnagyobb vontatható tömeg 3,5 tonna, amely kiemelkedően magas egy hibrid modell tekintetében (tisztán elektromos hajtásnál szintén rendelkezésre áll). Ez a sokoldalúság – a vérbeli terepjárótól a luxus kategóriát képviselő túraautóig húzódó egész spektrumot lefedő, ideiglenesen akár nulla kibocsátású járműként – a korszerű, hálózatról tölthető (plug-in) hibrid Touareg modelleknek példa nélküli helyet nyújt a nagyméretű SUV járművek kínálatában.

A Touareg kategóriájában a planéta talán legkorszerűbb járműve. A Travel Assist segédkezésével példának okáért ez az első olyan Volkswagen, amely képes a támogatott vezetésre akár 250 km/óra sebességig, a rendszer korlátain belül. A Touareg nem kizárólagosan az előtte haladó jármű mozgására reagál, de figyelembe veszi a sebességkorlátozásokat és az út vonalvezetését is (kanyarok, körforgalmak, kereszteződések stb.). Ezen kívül a Touareg az első olyan Volkswagen, amely a korszerű, távirányító funkcióval ellátott Park Assist szisztémának betudhatóan egy okostelefon alkalmazás révén automatán ki azonfelül beáll egy adott parkoló helyre. Ez egy konkrétan vonzó tulajdonsága a modern Touareg eHybrid és Touareg R modelleknek, mivelhogy a távirányító funkcióval ellátott Park Assist nem kizárólagosan a hathengeres benzines erőforrással üzemel egyesült erővel, hanem a tisztán elektromos E-MODE során is. Ugyanez vonatkozik a már ismerős Trailer Assist funkcióra is, amely az utánfutóval való tolatást teszi lényegesen egyszerűbbé.