Innovatív és kis fogyasztású az új Touran

Volkswagen Touran 2015 családi autó

Új LED fényszórók, mindössze 4,1 l / 100 km fogyasztás, Apple és Android csatlakozási lehetőség, XXL méretű panoráma tolótető és proaktív utasvédelem is jellemzi a Volkswagen csoport kedvelt, és most megújult Touran családi autóját.

A Volkswagen Touran Németország legkedveltebb egyterűje, de európai szinten is az élen van. Közel kétmillió ember választotta ezt a modellt a 2003-as debütálása óta. Köszönhető ez a sokoldalúságának, variálhatóságának, így kiváló alternatíva szinte minden tevékenységhez. Ezt a filozófiát viszi tovább a nemrégiben bemutatott új Volkswagen Touran. „Az új Touran” – mondta el Dr. Heinz-Jakob Neuser, a Volkswagen márka igazgatótanácsának a műszaki fejlesztés területéért felelős tagja – „mind alapkoncepciójában, mind technikájában rendelkezik a kellő adottságokkal ahhoz, hogy Németországban megerősítse az egyterűek körében kivívott vezető pozícióját, illetve még jelentősebb tényezővé váljon Európa piacain.”

Volkswagen Touran 2015 családi autó XXL méretű napfénytető
Volkswagen Touran 2015 családi autó XXL méretű napfénytető

A családi autó formavilága megújult, megnövekedett az utastér és a csomagtartó, csökkent a tömeg és majdnem 20%-kal alacsonyabb lehet a fogyasztás. Új ülések kényeztetik az utasokat, amely a sokoldalúan variálható Fold-Flat kivitelben áll rendelkezésre. A tervezők ugyanakkor ügyeltek arra is, hogy megfelelő számú rakodóhely álljon rendelkezésre, így végeredményként nem kevesebb, mint 47 kisebb-nagyobb tároló rekesz szolgálja a kényelmet.

A légkondicionáló berendezés is megújult, igaz, csak extraként rendelhető a Pure Air Climatronic háromzónás rendszer. Érdekessége, hogy egy új szűrőtechnikával rendelkezik, ahol az aktív biogén filterrel működő légminőség-érzékelő folyamatosan biztosítja az optimális belső levegő minőségét.

Sokszor mondják, hogy az autó a férfiak játéka. Ezt erősíti a Touran egyik megoldása, ahol a hátsó üléssorban viháncoló gyerekeket egy GoPro kamerán keresztül, az infotainment-rendszer képernyőjén tarthatjuk szemmel. E mellett a Volkswagen új egyterűje egyszerű csatlakozási lehetőséget nyújt az Apple és az Android rendszerekhez, ide értve a táblagépeket is.

Volkswagen Touran 2015 családi autó kiváló csatlakozási lehetőségekkel
Volkswagen Touran 2015 családi autó kiváló csatlakozási lehetőségekkel

A biztonság terén is javított a cég. A karosszériaelemeket optimális ütközésvédelmi tulajdonságokkal ruházta fel melyhez nagyszilárdságú acélt használnak, illetve szériatartozék a másodlagos ütközésvédelem is. Extraként pedig akár kilenc légzsákot, proaktív utasvédelmet, automatikus követési távolság szabályozót, városi vészfékfunkciót vagy közlekedési torlódási asszisztenst is rendelhetünk.

Volkswagen Touran 2015 családi autó GoPro megfigyelő kamera
Volkswagen Touran 2015 családi autó GoPro megfigyelő kamera

Ugyancsak extra felszerelésként jelentkezik az elektromos csomagtérajtó, a menetprofilváltás, valamint a LED fényszóró, amely kiegészülhet kanyarvilágítással is.

Az erőforrás is átdolgozásra került az új Touranban. Kettő Euro 6 megfelelőségű benzin- (TSI: 81 kW/110 LE, 110 kW/150 LE), illetve a három Euro 6-os dízelüzemű erőforrás (TDI: 81 kW/110 LE, 110 kW/150 LE és 140 kW/190 LE) üzemanyag-fogyasztása akár 19 százalékkal is kedvezőbb elődjéhez képest. A legtakarékosabb modell a hétfokozatú, kettős tengelykapcsolós sebességváltóval (DSG) szerelt, 110 lovas Touran 1,6 TDI meglepően alacsony, átlagosan mindössze 4,1 liter gázolajjal is beéri 100 kilométerenként. Dr. Heinz-Jakob Neuser szerint: „Amikor egy hétüléses egyterű, mint az új 110 lóerős Touran 1,6 TDI ’4 literes autóvá’ lép elő, úgy gondolom, feltétlenül mérföldkőről beszélhetünk a hosszú távú fenntarthatóság útján.”

Volkswagen Touran 2015 családi autó háloldala
Volkswagen Touran 2015 családi autó háloldala