Ígéretes akkumulátor-technológia nyerte a BMW Startup Challenge fődíját

Ígéretes akkumulátor-technológia nyerte a BMW Startup Challenge fődíját

A holland székhelyű LeydenJar Technologies BV cég szilíciumanód-cellás lítium-ion akkumulátora a pillanatnyilag használt, grafitanód-alapú modern műszaki megoldás tízszeres kapacitásával kecsegtet, amely a hatékony energiatárolás területén, megegyező alkalmazási stádiumok közepette több mint 50 százalékos abszolút teljesítménynövekedést nyújthat. Az továbbfejlesztett fejlesztés a BMW Group müncheni centrumában is bemutatkozhat.

A holland székhelyű LeydenJar Technologies BV cég szilíciumanód-cellás lítium-ion akkumulátora a pillanatnyilag használt, grafitanód-alapú modern műszaki megoldás tízszeres kapacitásával kecsegtet, amely a hatékony energiatárolás területén, megegyező alkalmazási helyzetek közepette több mint 50 százalékos abszolút teljesítménynövekedést idézhet elő. Az modernizált fejlesztés a BMW Group müncheni centrumában is bemutatkozhat.

Idén 10 állam 62 továbbfejlesztett technológia-fejlesztési kezdeményezése nevezett a feltörekvő kisvállalkozások úttörő megoldásainak felkarolására megalakított BMW Startup Challenge internacionális felhívására, a szakmai zsűri által megjelölt tíz döntős projekt közül ugyanakkor Amszterdamban, az öreg kontinens legnagyobb startup-fesztiváljaként nyilvánított StartupFest Europe 2017 keretében megszervezett BMW Group Startup Symposium gálaesten választották ki a három nyertest. A bejelentésre a BMW olyan kisvállalkozások kezdeményezéseit várta, amelyek a mobilitás és a modern műszaki megoldás területén meghatározó készítmények, ezenkívül szolgáltatások ötletével kecsegtetnek.

A BMW Startup Challenge fődíját, a Hollandiában konstruált BMW X1 új, kivételes kiadásának egyéves használati jogát a holland feltörekvő indítvány, a LeydenJar Technologies BV úttörő lítium-ion akkumulátor-technológiai megoldása kapta, amely színtiszta szilíciumanód-cellák alkalmazásával jókora mértékű elektromos hatótávolság-növekedést és költségcsökkenést ígér a hálózatról tölthető járművek tekintetében. A kimagaslóan hatékony modern műszaki megoldás az előzetes számítások alapján a sorozatgyártásban ebben a pillanatban használt, grafitanód-alapú cellamegoldás csaknem tízszeres kapacitásával kecsegtet, amely megegyező alkalmazási helyzetek közt a hálózatról tölthető gépjárműk több mint 50 százalékos energiatárolási fejlődését eredményezheti. A hétköznapokban mindez nagyobb elektromos hatótávolságot és alacsonyabb kilométerenkénti költséget jelent. A LeydenJar Technologies BV fejlesztése alapján mindemellett az továbbfejlesztett modern műszaki megoldás bármelyik hálózatról tölthető hajtáslánchoz hibátlanul alkalmazható és napjaink legkorszerűbb akkumulátor-gyártási folyamataiba zökkenőmentesen integrálható.

A BMW Startup Challenge második helyezettjei az szintén holland Wellsun és Skytree kisvállalkozások továbbfejlesztett megoldásai lettek, holtversenyben. A Wellsun olyan átlátszó, villamosenergia-előállító és -kezelő paneltechnológiát fejlesztett ki, amely optimalizálja az önfenntartó energiahálózattal felszerelt építmények által összegyűjtött napenergia felhasználását, miközben a Skytree a gépjárműk utastéri levegőjéből kinyerhető szén-dioxid megkötésével és hasznosításával fokozza a belső levegő minőségét, míg csökkenti a jármű energiafogyasztását és növeli a hálózatról tölthető hajtásláncok hatótávolságát.

A három nyertes projekt lehetőséget kap, hogy a BMW Group mindenre kiterjedő vendégeként ellátogasson a vállalatcsoport müncheni centrumában funkcionáló Startup Garage tehetséggondozó műhelybe, ahol a fejlesztők aprólékosan bemutathatják innovációjukat a BMW termék-és szolgáltatás-beruházásokért felelős mestereinek.

„Több kérdés megfogalmazódott bennünk, míg a kiváló adottságokkal megáldott technológia-fejlesztési kezdeményezéseket kerestük. Vajon mennyire szolgáltatnak az egyes projektek kézzelfogható, racionális megoldást a jövő égető problémáira? Összeegyeztethetők-e ezek a BMW értékrendjével? Mennyire tér el az adott felvetés a most is használt technológiáktól?” – mondta a szakmai zsűriben helyet foglaló Menno Kleingeld, a holland VDL Enabling Transport Solutions cégvezetője.

„A BMW Startup Challenge tíz döntős projektje által bemutatott továbbfejlesztett megoldások minősége és sokszínűsége egészen egyedülálló. A lelkes, motivált kisvállalkozásokkal folytatott interaktív eszmecserék kiváltképp izgalmasak egy olyan élenjáró innovációs követendő részére, mint amilyen a BMW Group, különösen akkor, amikor a modern műszaki megoldás sebes fejlődésen megy át” – tette hozzá Peter Schwarzenbauer, a BMW AG igazgatótanácsának MINI, Rolls-Royce és BMW Motorrad márkákért felelős tagja, aki a BMW Group Startup Symposium gálaesten személyesen gratulált a győzteseknek.

„Módfelett felemelő érzés volt látni, hogy a szakmai zsűri mindhárom győztesnek holland kisvállalkozások kezdeményezését választotta. Az energiatárolás, a levegőtisztítás és a napenergia-hasznosítás területén elért rendkívüli eredményükkel mindhárman bizonyították, hogy a Hollandiában székelő feltörekvő vállalkozások a környezetvédelemre központi tényezőként tekintenek” – nyilatkozta Neil Fiorentinos, a BMW Group Hollandia cégvezetője.

A tíz döntős projekt az akkumulátor-technológia (LeydenJar Technologies BV), a mesterséges intelligencia (Sense Glove), az energia-előállítás (Wellsun), a digitális térképtechnológia (Spatial), a székhely nélkül funkcionáló személyszállítás (Motoshare), az IP-biztonság (Filigrade BV), a vezeték nélküli járműtöltés (EZY Mobility), a kiterjesztett valóság (Etho Inc), a sugárzásvédelem (Radygo), azonfelül a széndioxid-megkötés- és hasznosítás (Skytree) területén kecsegtet meghatározó technológiai megoldásokkal.

A szakmai zsűriben Daan Roosegaarde, a Roosegaarde Stúdiót is alapító holland művész; Evert Jaap Lugt, a feltörekvő kezdeményezéseket csokorba gyűjtő YES! Delft cégvezetője; Menno Kleingeld, a holland VDL Enabling Transport Solutions cégvezetője; Pieter Waasdorp, a holland Nemzetgazdasági Minisztérium vállalkozásfejlesztési részlegének igazgatója; Anne-Wil Lucas, a tehetséggondozásra, ismeretanyagra és képességfejlesztésre koncentráló Startup Delta programigazgatója; mitöbb Jochem Cuppen, a „Get in the Ring” indítvány igazgatója foglalt helyet.

Utánozhatatlan vállalati hálózat a feltörekvő kezdeményezések hatékony támogatásáért

Az ígéretes technológiai innovációkkal kecsegtető feltörekvő kisvállalkozások hatékony támogatására a BMW Group egy iparág-szerte nem mindennapi vállalati hálózatot épített ki, aminek betudhatóan akár már a tervezés kiindulási fázisában bekapcsolódhat a fejlesztésbe és a kiválasztott projekteket a legvégső pontig kísérheti.

A bajor prémiumgyártó forradalmi mobilitási szolgáltatásokra (BMW i Ventures), feltörekvő kisvállalkozásokra (BMW Startup Garage), illetve nagyvárosi innovációkra (URBAN-X) specializálódott társaságainak, továbbá projektjeinek együttes célja, hogy időben felfedezzék azon kimagasló technológiai és tervezőmérnöki kezdeményezéseket, amelyek a mobilitás fejlődésében és a nagyvárosi életminőség javulásában tetemes változásokat hozhatnak.

– A bajor prémiumgyártó a BMW i Ventures társaság égisze alatt karolja fel azokat a nagyvárosi mobilitás fejlesztésére összpontosító, páratlanul ígéretes projekteket, amelyek a kiindulási együttműködésnek hála nagyfokú technológiafejlődési potenciállal és az ügyfelek részére egyre szélesebb szolgáltatás-palettával kecsegtetnek.

– A BMW Startup Garage célja, hogy felkarolja azon feltörekvő, ámde modernizált járműtechnológiákat, amelyek a BMW partnerhálózatához csatlakozva és sorozatgyártásra előkészítve több millió gépjárműben fokozhatják a vezetés élményét. A divízió konkrétan olyan technológiákat és szolgáltatásokat keres, amelyek előrelendítik az iparágat. Az ígéretes leendő partnerek a BMW Startup Garage keretein belül lehetőséget kapnak, hogy a BMW Group tesztautójába beépítsék innovációjukat, amit a bajor prémiumgyártó tervezőmérnökei és vezetői alapos elemzésnek és vizsgálatnak vetnek alá.

– A 2015-ben útjára indított URBAN-X projekt a MINI jellegzetes megközelítésében gondolja újra a nagyvárosi életterek létjogosultságát és hatékonyságát. A projekt keretében a MINI olyan vállalkozókkal dolgozik közösen, akik kreatív elképzeléseikkel és modernizált megoldásaikkal azon fáradoznak, hogy vonzóbbá tegyék a jövő nagyvárosainak élettereit. Az URBAN-X messze túlmutat a metropoliszok közlekedési lehetőségein és a járművek hatékonyságán, mivelhogy meghatározó dizájn-megoldásaival és forradalmi installációival például a megújuló energia-előállítás, a környezetvédelem és az újrahasznosítás területén is munkálkodik.

A BMW i Ventures, a BMW Startup Garage és az URBAN-X különlegessége, hogy a pénzbeli támogatáson és az együttműködésre épülő kapcsolat ápolásán felül a feltörekvő kisvállalkozásoknak arra is esélyt kínál, hogy bekerüljenek a bajor prémiumgyártó azon kiváltságos beszállítói és partneri közé, amelyektől a vállalatcsoport évről évre több milliárd euró összértékben vásárol.