Fogyasztási rekordot döntött az új Toyota Yaris Cross

Fogyasztási rekordot döntött az új Toyota Yaris Cross

Az most már Magyarországra is megjött kompakt SUV lelkét a Toyota negyedik generációs öntöltő hibrid elektromos hajtáslánca adja. Ugyanez a kiemelkedően hatékony megoldás felfedezhető az ugyanarra a padlólemezre épülő Yarisban, amely kiérdemelte az Európai Év Gépkocsija díjat. A Toyota közel negyed évszázados hibrid tapasztalatára alapuló rendszer biztosítja a nagy mértékben tisztán elektromos, emissziómentes közlekedést a sajátos települési ingázások alatt: települési forgalomban akár 50-80%-ban tisztán elektromos üzemet kínál.

„A Yaris Cross 60,1 mpg-s (3,91 l/100 kilométer) valós stádiumok közti fogyasztása a True MPG üzemanyag-hatékonysági tesztünkön valaha látott legjobb eredmény, amely inspirálóan közel áll a gyári 62,7 mpg-s (3,75 l/100 kilométeres) értékhez. Továbbá a True MPG települési tesztkörén mért 103,3 mpg (2,28 l/100 km) abszolút őrületes eredmény.” – avat be a díj kapcsán Steve Huntingford, a What Car? szerkesztője.

A What Car? True MPG értékei olyan mért teljesítményt tükröznek, amit a felhasználók javarészben várhatnak az adott gépjárműtől, ha előrelátóan, a sebességkorlátozásokat betartva közlekednek. A standardizált tesztfolyamat tesztpadon szimulál vegyes vezetési körülményeket, a kontrollált laboratóriumi mérés eredményeit mindazonáltal nem befolyásolják külső tényezők, akárcsak az időjárás vagy a forgalom.

„Az elismerés, mindemellett a What Car? teszteredményei jól mutatják, hogy piacvezető hibrid elektromos technológiánk igazán hatékony a mindennapos használat esetén. Ezáltal nem kizárólag pénzt takarít meg a tulajdonosok részére a tankolás alatt, de kisebb a károsanyag-kibocsátása is – különösen települési környezetben. Azonfelül ugyanakkor öntöltő hibrid technológiánk úgy dolgozik, hogy a rendszer előnyeit könnyed kihasználni – az ügyfeleknek nem kell ahhoz igazítaniuk az életstílusukat, hogy a legjobbat kihozzák az autójukból, a vezetési impresszió ugyanakkor kimagaslóan lágy, csendes és kulturált.” – kommentálja a sikert Mark Roden, a Toyota nagy-britanniai vezetője.

Igazi slágermodell lehet

Az üzemanyag-hatékonyság és a csekély emisszió egyébiránt csak egy a Toyota crossover kínálatát teljessé tevő Yaris Cross vonzó tulajdonságai közül. A ferdehátú modellhez hasonlóan itt is nagy léptékben, de kis méretű csomagolásban gondolkodtak a fejlesztők, amely nagyvonalú és rugalmas utasteret, ezenkívül csomagteret kínál kompakt, városbarát dimenziók mellett. A formaterv a Toyota SUV örökségéből, amellett innovációs és mérnöki szakértelméből merít.