Exkluzív dizájnvázlatok a MINI első tisztán elektromos meghajtású modelljéről

Exkluzív dizájnvázlatok a MINI első tisztán elektromos meghajtású modelljéről

Az angol prémiumgyártó zéró emissziójú élményautója 2019-ben, a hagyományos Mini bemutatkozásának hatvanadik évfordulóján ünnepli világpremierjét – a márka mesés stílusjegyeinek újraértelmezésével.

A MINI két exkluzív dizájnvázlat leleplezésével fokozza tovább a hagyománytisztelő brit prémiumgyártó első tisztán elektromos meghajtású modelljét övező internacionális várakozást. A hálózatról tölthető hajtásláncok tanulmányozására megvalósított MINI E kísérleti projekt tíz évvel ezelőtti útnak indítása és a MINI Cooper S E Countryman ALL4 plug-in hibrid modell 2017-es piaci premierje után az első tisztán elektromos meghajtású MINI modell bemutatása jelenti az angol prémiummárka hálózatról tölthető modellsorozatai felé vezető út következő lépését, a BMW Group „Strategy NUMBER ONE > NEXT” vállalati stratégiájával összhangban.

„A MINI egy nagyvárosi márka, a jövőbe vezető utazás következő logikus lépése ugyanakkor a tisztán elektromos meghajtású MINI modell bemutatása” – mondta Oliver Heilmer, az angol prémiumgyártó vezető formatervezője. „Az első két dizájnvázlat reális körvonalat alkot azon víziónkról, amellyel hidat képezünk a márka történelmi múltja és hálózatról tölthető jövője közt” – tette hozzá.

Múlt és jövő találkozása

Az első dizájnvázlat a gépkocsi hűtőrácsát ábrázolja. A hatszögletű forma a MINI egyik ikonikus stíluselemeként köszön vissza, a zárt kialakítás viszont új. A tisztán elektromos meghajtás nélkülözi a belsőégésű erőforrással szerelt modellek hűtőköreit, a tervezőmérnökök mindent összevetve teljesen zárt hűtőrácsot álmodhattak meg – amely mindemellett a modell légellenállását is csökkenti. A hűtőrács keresztbe futó, élénksárga merevítése és az szintén élénksárga „E” embléma erőteljes kontraszt benyomását kelti, míg első pillanatra felismerhetővé teszi a tisztán elektromos meghajtású MINI modellt. A második dizájnvázlat az újdonság feltűnően jellegzetes keréktárcsáját eleveníti meg, amely a tavalyi Frankfurti Internacionális Autószalonon leleplezett MINI Electric tanulmányautó öröksége. A keréktárcsán a hűtőrács merevítésének motívuma jelenik meg, aszimmetrikus formába öntve.

A BMW Group már ezelőtt nyilvánosságra hozta a tisztán elektromos meghajtású MINI modellsorozat kifejlesztését. A nagyfeszültségű akkumulátorral felszerelt, tömegtermelésben kínált első modell 2019-ben ünnepli világpremierjét, korrekten hatvan évvel a hagyományos Mini bemutatkozása után.

Az újdonság a vezetés, a hamisítatlan megjelenés és az egyediség MINI modellekre sajátos élményét váltja valóra, károsanyag-kibocsátás nélkül. A modell tisztán elektromos hajtásláncának alkatrészeit a BMW Group Dingolfingban és Landshutban funkcionáló gyárai állítják ezt követően elő, ezt követően a modelleket a háromajtós MINI otthonának számító oxfordi üzemben szerelik össze.