Észveszejtő térkínálat és teljesítmény, prémium modern műszaki megoldás: a Ford Pro elénk tárja az elektromos hajtású E-Tourneo Custom modellt

Észveszejtő térkínálat és teljesítmény, prémium modern műszaki megoldás: a Ford Pro elénk tárja az elektromos hajtású E-Tourneo Custom modellt

A Ford Pro ma elénk tárta a modern fejlesztésű Tourneo-sorozat csúcsváltozatát: a mostani E-Tourneo Custom modellt, melyet fejlett elektromos hajtáslánccal szereltek fel.

Az E-Tourneo Custom magasra teszi a lécet vetélytársai részére, mivel maximális sokoldalúságra és kényelemre tervezett új padlólemezéhez kimagasló hatékonyságú akkumulátoros elektromos hajtáslánc társul, ami az elképzelések alapján akár 370 kilométeres hatótávolságot nyújt.

2024-ig a Ford Pro négy új, tisztán elektromos hajtású modellt vezet be az európai piacon; ezek egyike a magán- és céges használatra nemkülönben csodásan alkalmas E-Tourneo Custom, amiben akár kilencen is utazhatnak.

A modern modell konkrétan prémium felszereltséggel érkezik; jó példa erre a hihetetlenül rugalmasan állítható, síneken tologatható két hátsó üléssor, a motoros mozgatású oldalajtók, a B&O audiorendszer, a digitális kulcskártya, a panoráma napfénytető és az modernizált, billenthető kormánykerék.

Szintén a komfortérzetet növeli a modern fejlesztésű járműtervezési módszereknek köszönhető, kimagasló kifinomultság és járműdinamika. Az elektromos hajtáslánc hihetetlenül csendes, a rugózási kényelmet és a menetstabilitást ugyanakkor új szintre emeli a független hátsó felfüggesztéssel kialakított, hangolt futómű.

„Mindegy, hogy egy aktív családot kell elvinnie a hétvégi kirándulásra, vagy mutatós utasokat kell stílusosan és kényelmesen elfuvaroznia a reptérre, az E-Tourneo Custom tisztán elektromos hajtáslánca, fejlett konnektivitása, izgalmas stílusa és új luxus-felszereltsége minden feladathoz legjobb alternatíva,” vélekedett Hans Schep, a Ford Pro európai vezérigazgatója. „A Tourneo neve állandóan egyet jelentett a tágas térrel és a rugalmas alakíthatósággal, és most mindezt még több ember részére tesszük elérhetővé, ugyanis ezentúl az EV-vásárlók is számíthatnak a gépkocsi teljesítményére és komfortjára.”

A korábbi legátfogóbb Tourneo Custom-kínálatban egy friss plug-in hibrid (PHEV) változatot is találnak a vásárlók, akik még rugalmasabb megoldásokra vágynak. Mindemellett a korszerű modell a legkorszerűbb generációs Ford EcoBlue dízelmotorokkal is megrendelhető, illetve egy új, fölöttébb hatékony nyolcfokozatú automata sebességváltóval, ezenkívül – első alkalommal – egy okos összkerékhajtási rendszerrel is.

A modern fejlesztésű Tourneo Custom modelleket a társaság összehangolta a Ford Pro digitális szoftver- és szolgáltatási platformjával, ami olyan megoldásokat ígér, mint az egész körű feltöltési szolgáltatás, a Ford Pro Telematika menedzsment-eszközei, a FordPass Pro alkalmazás és a hálózatba kapcsolt, rendelkezési időt optimalizáló FORDLiive rendszer.

Az EcoBlue dízelmotoros Tourneo Custom modellek kiszállítása várhatóan 2023 közepétől kezdődik, a újabb változatok mindazonáltal az év későbbi szakaszában jelennek ezt követően meg.

Észbontó elektromos teljesítmény

Az E-Transit Customban ugyanaz kimagasló energiasűrűségű akkumulátorcella-technológia üzemel, mint a Ford F-150 Lightning pickupban; a 74 kWh valós teljesítményű energiaforrás egy 160 kW-os elektromotort táplál, kimagasló teljesítménnyel és kifinomultsággal mozgatva a gépkocsit. Az E-Tourneo Custom tisztán elektromos hajtáslánca egypedálos megoldással vezérelhető, ami még nyugodtabb és komfortosabb vezetést nyújt.

A 11 kW-os, háromfázisú váltóáramú fedélzeti töltővel mindössze 8 óra alatt teljesen felölthető az áramforrás, ameddig egy 125 kW teljesítményű egyenáramú gyorstöltővel 41 perc alatt 15-80 százalékra tölthető fel a jármű. Ez a megoldás sebes és hatékony: a laboratóriumi tesztek alatt egy 125 kW-os rendszerrel mindössze 5 perc alatt 38 km-re elegendő áramot vett fel az akku.

Az E-Tourneo Custom bőséges, 2000 kg-os vontatási kapacitásával kimagaslóan megnövelhető a jármű szállító képessége, ezáltal a felhasználók gördülékenyen magukkal vihetik barátaik és családjuk csomagját vagy sportfelszereléseit, a személyfuvarozók mindazonáltal gond nélkül szállíthatják utasaik poggyászát.

A Tourneo Custom elektromos változatában a Pro Power Onboard rendszerrel maradéktalanul kiaknázhatók a gépkocsi lehetőségei, mivelhogy a kabin első részében felfedezhető két darab 2,3 kW-os konnektorról azokon a helyeken is gond nélkül működtethetők a digitális tárgyak, sport- és kemping-felszerelések, ahol nem áll rendelkezésre elektromos hálózat.

Tágasnak és komfortosnak tervezték – rugalmas ülésrendszerrel és luxus kiegészítőkkel

A friss Tourneo Customot úgy formálták ki tervezői, hogy sokkal komfortosabbá váljon. A stílusos, új utastér gondos munkával, első osztályú anyagokból készül, és a gazdagon felszerelt kabin prémium kiegészítőket és technológiákat ad.

Az cizellált padlólemez bőséges utasteret nyújt mind az elektromos hajtású, mind a PHEV vagy belsőégésű motoros kivitelekben. A normál és nyújtott tengelytávolságú modellekhez nemkülönben rendelhető három üléssor kilenc férőhellyel, mindent összevetve a vásárlók a jármű hosszúságától és a választott hajtáslánctól függetlenül a használati érték egészen új szintjére számíthatnak.

A modern utaskabinban a második és a harmadik üléssort egy új sínrendszerre szerelték; ez a megoldás maximális rugalmasságot nyújt, hogy az utasok és csomagjaik folyamatosan kényelmesen elférjenek. A kabin hátsó részének padlójába süllyesztett síneken az ülések simán mozgathatók előre-hátra, sőt ha kell, ki is emelhetők a gépjárműből. A második sor három ülése egyenként mozgatható, a harmadik sorban mindazonáltal egy egyharmad/kétharmad arányban osztva dönthető üléspad felfedezhető.

A modern ülések könnyebbek a most kifutó modellben használtaknál, és a második sor az összes ülése önálló biztonsági övet kapott, ezáltal az utastér gyorsabban és könnyűszerrel átvariálható – még akár a kategóriában elsőrangú hatüléses konferencia-kialakításra is.

A luxusszínvonalú belső térben új megoldások szolgálják, hogy a vásárlók saját igényeikhez alakítják járművüket, még komfortosabbá varázsolva ezzel az utazást; mint amilyen a nagyméretű üveg panorámatető, ami növeli a térérzetet és fénnyel tölti meg az utaskabint, vagy az infrás érzékelőrendszer, ami erős napsütésben önműködően átállítja a klímát. A motoros mozgatású oldalsó tolóajtók kézhasználat nélkül, az első kerék felé irányuló láblendítéssel is nyithatók, ha a vezető példaként nehéz tárgyat készül beemelni a gépkocsiba.

Menet közben a modern Tourneo Custom háromzónás, elektronikus vezérlésű klímaberendezéssel, mélynyomóval kiegészített 14 hangszórós B&O hangrendszerrel, kifinomult belső világítással, vezeték nélküli töltőtálcával és a második sor külső üléseinek fűtésével emeli még magasabb szintre az utazás kényelemét.

A Ford egy új, továbbfejlesztett Digitális Kulcsot is kifejlesztett, ami az elképzelések alapján 2024-ben jelenik meg a kínálatban, és működése a szállodaszobák kulcskártyáinak NFC technológiáján alapul. A gépjármű tulajdonosa a korábbi, vaskos kulcs helyett ezentúl egy lapos, vízálló kártyát tarthat magánál, ami sport vagy kirándulás közben jelentősen komfortosabb, a céges felhasználók részére mindazonáltal praktikus megoldás, ha több sofőr is használja a járművet.

A Tourneo Custom vásárlói nagyon sok vonzó modellváltozat közül választhatnak, merthogy a kínálatban megtalálható a kalandozáshoz ideális Active kivitel, a mutatós Sport változat és a csúcsot jelentő Titanium X is; ez utóbbi a történelem leggazdagabban felszerelt Tourneo modellje, olyan alaptételekkel, mint a 19 colos könnyűfém keréktárcsák, a mátrix LED világítás vagy a luxusszínvonalú Sensico szintetikus bőr üléskárpitozás. Minden egyes felszereltségi szint bármelyik hajtáslánc-változattal párosítható, hogy minden vásárló megtalálja a neki tetsző gépkocsit.

A Tourneo Customban ellenben nemcsak a felszereltség, hanem a használati érték és a teljesítmény is szintet lépett. A korszerű padlólemeznek betudhatóan a jármű padlója alacsonyabban húzódik, a ki- és beszállást, emellett a pakolást mindazonáltal új, integrált oldalfellépő támogatja, és mindezt praktikusan egészítik ki a kategória legtágasabb nyílásait feltáró oldalsó tolóajtók és csomagtérajtó.

Az cizellált padlólemez újabb pozitív tulajdonsága, hogy ezzel a legtöbb modellváltozat magassága két méter alatt marad, ezáltal be lehet hajtani velük a garázsokba vagy a többszintes parkolóházakba, amelyek gyakran tiltott területek a Tourneo Custom szegmensében kapható járművek részére. Az alacsonyabb karosszéria ezenkívül az aerodinamikára is kedvezőbb hatással van, ez ugyanakkor tovább csökkenti a gépkocsi üzemanyag/energiafogyasztását.

A teljesen újratervezett futómű előnyeit mind a vezető, mind az utasok megtapasztalják ezután, ugyanis az egész modellcsaládban bevezetett új, független hátsó felfüggesztés révén érezhetően javult a Tourneo Custom rugózása és irányíthatósága.

Továbbfejlesztett megjelenés kívül-belül

A új Tourneo Custom hatásos formavilága mind a magán-, mind ugyanakkor a céges vásárlók részére vonzó. A vizuális megoldások elöl és hátul ugyancsak szélesebbnek láttatják a magabiztos, stabil kiállású gépjárműt.

Az orr-rész konkrétan dinamikus hatást kelt, hűen tükrözve a gépjármű erőteljes jellegét, ami már régóta a Tourneo egyik védjegye. A tisztán elektromos hajtású E-Tourneo Custom korszerű tudományos feljesztésének eredményét és élvezetes teljesítményét a hűtőrács sajátos kialakítása és a csodás LED világítás mutatja.

A kifinomult, habár praktikus stílus az utastér kialakítását is meghatározza, és a stílusos két- vagy háromüléses első kabinszekció az eddiginél jóval több modern műszaki megoldást és kényelmet nyújt, nem beszélve a csodás minőségű anyagokról és a egyszerű, korszerű felületekről.

A műszerfalon egy ergonomikusan elhelyezett, 13 colos érintőképernyő kapott helyet; ezen fut a SYNC 4 infotainment rendszer is. Ez, és a 12 colos digitális műszeregység egy ösztönösen kezelhető, vezetőközpontú cockpitet alkot, ahol a gépkocsiban ülők az alapáras, vezeték nélküli Android Auto és Apple CarPlay rendszerrel kényelmesen és biztonságosan használhatják okoseszközeiket.

Vásárlóik aktív életstílusának megfelelően a Tourneo modelleknek ugyanabban az időben kell betölteniük a mobil élettér és a munkahely szerepét, és a Tourneo Connect ideálissan alkalmas erre, amiben jelentős funkció jut a korszerű E-Transit Customban nemrég bemutatott billenthető kormánykeréknek. Az modernizált megoldásnak hála a volán ergonomikus állvánnyá formálható a tabletek és laptopok használatához, továbbá sík asztallá, amin komfortosabb írni vagy ebédelni.

A tervezők nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a kabin ne csak komfortos, hanem egyszerűen átjárható is legyen, így a kormánykerék alsó karimája lapított, az automata váltós modellekben ugyanakkor a váltókar is a kormányoszlopon kapott helyet, ezáltal több a szabad tér, és a vezető részére is egyszerűbb a be- és kiszállás.

Újabb teret szabadít fel – és újabb tárolóhelyet nyújt – az a megoldás, hogy az utasoldali frontlégzsákot a műszerfal helyett a tetőbe szerelték. A légzsák korábbi helyén egy zárható rekeszt alakítottak ki, ahol elfér egy laptop vagy egy A4-es dosszié, mindemellett ezáltal a vezetőhöz közelebb is felszerelhetők az eltérő elektronikus konstrukciók az iparági szabványnak számító AMPS rögzítő elemekkel.

A vásárlói igényeknek praktikus hajtáslánc-kínálat

A most bemutatott Tourneo Custom PHEV-ben egy párhuzamos hibrid rendszer üzemel, ami hatásosan vegyíti a takarékos, 2,5 literes Atkinson-ciklusú benzinmotor, az elektromotor és a 11,8 kWh teljesítményű akku előnyeit. A gépjármű akár 50 kilométert is képes megtenni tisztán elektromos hajtással, vagyis ideális közlekedési szerkentyű a nagyvárosok nulla emissziós zónáiban.

Az elektromos hajtásláncok mellett a legfrissebb generációs EcoBlue dízelmotorok is megjelennek a Tourneo Custom kínálatában (136, 150 és 170 lóerős változatban), és a belsőégésű erőforrásokhoz hatékony, nyolcfokozatú automata vagy hatfokozatú manuális sebességváltó rendelhető.

A korszerű Tourneo Custom egy újonnan bevezetett összkerékhajtású kivitelben is megrendelhető, ami bármilyen időjárás mellett magabiztosabb autózás garantál, ha a vezető nehezebben megközelíthető táborhelyekre, partszakaszokra vagy hegyvidékekre tart. A rendszer egy elektronikus vezérlésű tengelykapcsolóval intelligensen osztja el a vonóerőt a két tengely közt, mindössze 20 ezredmásodperc alatt változtatva meg a hajtás módját; ez a megoldás a 136 és 170 lóerős EcoBlue motoros, automata sebességváltós modellváltozatokhoz rendelhető. A jobb tapadásra, de manuális sebességváltóra vágyó vásárlók mechanikus, részlegesen önzáró differenciálművet kérhetnek a 136 és 150 lóerős EcoBlue kapacitás mellé.

Minden hajtáslánc-változat remek vontatóképességet nyújt (a dízelmotoros modellek akár 2500 kg-os fékezett utánfutót is elbírnak), és a komfortosabb használat érdekében a járműre kihajtható vonóhorog is felszerelhető.

A Tourneo Custom biztonságos irányítását a Ford legkorszerűbb vezetéssegítő rendszerei garantálják, amelyek közül egy-két első alkalommal jelenik meg a modell kínálatában; mint amilyen a Sávközép funkcióval kiegészített Nagy tudású Adaptív Sebességtartó Automatika, a Tolatási Fékasszisztens, az Aktív Parkolóasszisztens és a 360 fokos kamerarendszer, amely átfogó képet ad a gépjármű környezetéről, megkönnyítve a manőverezést a zsúfolt települési környezetben.

Ford Pro: mindenre kiterjedő segítség

Az alapáras 5G modemnek hála a felhasználók a szupergyors konnektivitás minden előnyét élvezhetik; ez alapozza meg a Ford Pro digitális szolgáltatásait, amelyek révén a Tourneo Custom szimplán és gazdaságossan üzemeltethető.

A gépjármű tulajdonosai a FordPass alkalmazással, a flottakezelők mindazonáltal a produktivitást javító Ford Pro programnak köszönhetően kezelhetik a töltés folyamatát, előre beállítva az áramforrás töltését és a kabin hőmérsékletét, a távolból zárhatják az ajtókat, felügyelhetik a jármű vagyonvédelmét, sőt figyelmeztetéseket is kaphatnak a gépkocsi műszaki állapotával kapcsolatban.

Minden Tourneo Custom-tulajdonos (legyen akár magánszemély vagy vállalkozás) használhatja a hálózatba kapcsolt, rendelkezési időt optimalizáló FORDLiive rendszert, ami Európában eddig már összesen 145.000 nappal növelte meg a szolgáltatást használó járművek üzemidejét. Ez az térítésmentes szolgáltatás valós idejű műszakiállapot-adatokat használ a meghibásodások megelőzésére és a javítási idő lerövidítésére, előre figyelmeztetve a tulajdonost egy kiszámítható hibára. A szélsebes javítást a lerövidített alkatrészrendelési idő, sőt még a FORDLiive Asszisztensek és a Ford járműmérnöki csapatainak digitális támogatása garantálja.

A gépkocsiban több mint 30 különálló modul fogadja a Ford Power-Up vezeték nélküli szoftverfrissítéseket, amelyek javítják a jármű teljesítményét, új, kimagasló fejlesztéseket telepítenek, frissítik a már létező funkciókat, vagy éppen friss funkciókkal és képességekkel gyarapítják a Tourneo Custom szolgáltatásait.