Elkészült a tízmilliomodik MINI

Elkészült a tízmilliomodik MINI

Az angol prémiumgyártó rajongói az elmúlt hatvan esztendő hatvan eltérő évjáratú négykerekűjét konvojba állítva ünnepelték a jubileumi modellt a Bristolban megszervezett Internacionális Mini Találkozón.

Idén nyári hónapokban nagyon sok mód és megannyi alkalom kínálkozik a MINI rajongói előtt, hogy megünnepeljék az angol prémiumgyártó már hat évtizedre visszanyúló történetét. És most érkezett egy újabb: a márka oxfordi üzemében, amely már az 1959-től készített tradicionális Mininek is otthont adott, a napokban a tízmilliomodik MINI gurult le a gyártósorról. A jubileumi modell egy MINI 60 Years Edition, amit a jellegzetes esemény apropóján a márka első legyártott kisautójával is szemtől szembe gurítottak a rajongók: az 1959-es évjáratú tradicionális Minihez ötvennyolc darab, egyre fiatalabb ikon csatlakozott, amelyek a tízmilliomodik MINI-vel kiegészülve, konvojban érkeztek meg a nagy-britanniai Bristolba, ahol a hétvégén megszervezett Internacionális Mini Találkozó több ezer rajongója négy napon keresztül ünnepelte a Föld legnagyobb születésnapi partiját.

A MINI fennállásának hatvanadik évfordulójára csinált különkiadás és a sorozatgyártásban kínált tízmilliomodik autó az angol prémiumgyártó osztatlan népszerűségét igazolja. 1959-ben a tradicionális Mini feltalálója, Sir Alec Issigonis az autógyártás meghatározó mérföldkövét álmodta valóra: hatvan esztendővel ezelőtt a keresztben integrált orrmotor, az alá tervezett váltó, a karosszéria sarkaiba kitolt kerekek és a csapott hátú karosszéria-kialakítás forradalmi koncepciója a minimális szféraban felépíthető maximális helykínálat ígéretét hozta el a jelenbe. Az úttörő kialakítás egyúttal sportautósan aktív vezethetőséget kínált, a modernkori kis- és kompakt gépkocsik követendő műszaki alapjával ajándékozva meg a vezetés szerelmeseit. Az ezredfordulóig az egész világon több mint 5,3 millió darab hagyományos Mini talált gazdára.

A márka mindenre kiterjedő sikertörténete egy évvel később, 2001-ben tovább folytatódott. A koncepció feltámasztása óta a MINI a prémium minőségű kis- és kompakt járműkategória abszolút megteremtőjének és meghatározó képviselőjének számít: az utánozhatatlan megjelenés, a szegmensben zseniális, zseniális vezetési impulzus és a hamisítatlan megjelenés nem kizárólagosan az emberek kisautó-kategória iránti rajongását ébreszti fel, de olyan mértékű hajtóerővel ruházza fel a MINI-t, amellyel a márka a prémium kompakt szegmensben is újabbnál újabb célcsoportokat ejt rabul. A sikertörténet következő fejezete mindazonáltal pont most kezdődik: 2019 novemberében beindul az első tisztán elektromos meghajtású MINI tömegtermelése – szintén Oxfordban. A MINI Cooper SE (átlagos üzemanyag-fogyasztás: 0,0 liter / 100 km; vegyített energiafogyasztás: 14,8 – 16,8 kWh / 100 km; vegyített károsanyag-kibocsátás: 0 gramm / km)* zéró emisszió mentén váltja valóra a márkára sajátos vezetési élményt és egyediséget.

2018-ban a MINI száztíz országban közel 400 ezer darab új gépkocsit árusított, amely azt jelenti, hogy a korszerű MINI modellek iránti kíváncsiság az évtizedek múlásával mit sem lankadt. A háromajtós MINI, az ötajtós MINI és a MINI Clubman modellváltozatai a mai napig Oxfordban készülnek, naponta hozzávetőlegesen ezer példány. A MINI Cabrio és a MINI Countryman eközben az angol prémiumgyártó holland partnerénél, a VDL NedCar üzemében lát napvilágot.

„A tízmilliomodik MINI oxfordi születése minden munkatársunkat büszkeséggel töltötte el. Vannak olyan munkatársaink, akiknek családtagjaik még a tradicionális Mini gyártásán dolgoztak anno ugyanitt” – mondta Peter Weber, a MINI oxfordi gyárának igazgatója. „A márkanév életében egy káprázatos fejezetéhez érkeztünk. Büszke vagyok rá, hogy munkatársaim szenvedéllyel gondolnak azokra a termékekre, amelyeket nap mint nap gyártunk” – tette hozzá.

A tömegtermelési jubileum előtti hetekben a MINI arra kérte a közösségi médiában jelenlévő rajongóit, hogy osszák meg magán történeteiket az elmúlt hatvan esztendőből. A felkérést övező óriási népszerűség lehetővé tette, hogy a szervezők kiválasszák az elmúlt hat évtized hatvan olyan, heterogén évjáratú négykerekűjét, amelyek Oxfordban készültek és készek csatlakozni a jubileumi MINI 60 Years Edition ünnepli konvojához. A sor élén a mesés 621 AOK forgalmi rendszámú, valaha készült legelső Mini gurult, amit időrendben követtek Bristolba az 1960 és 2019 közt készített modellek, leghátul a napokban született különkiadással. A konvoj Oxfordból indult Bristolba, ahol 2019. augusztus 11-én, vasárnap szövetségben ünnepelték a márka több ezer rajongójával a MINI fennállásának hatvanadik évfordulóját.