Egymillió fa: a Škoda AUTO mérföldkőhöz érkezett az „Egy gépkocsi, egy fa” titulussal rendelkező CSR kezdeményezése kapcsán

Egymillió fa: a Škoda AUTO mérföldkőhöz érkezett az „Egy gépkocsi, egy fa” titulussal rendelkező CSR kezdeményezése kapcsán

A 2007-ben indult „Egy gépkocsi, egy fa” titulussal rendelkező vállalati társadalmi felelősségvállalási (Corporate Social Responsibility – CSR) program keretében a Škoda AUTO elültette az egymilliomodik fát Mladá Boleslavban. Minden Csehországban kiszállított jármű után az autógyártó egy facsemetét ültet. A fenntarthatóság és környezetvédelem elkötelezettjeként a cég nagyon sok más projektet is indított internacionális gyártási helyszínein.

Maren Gräf, a Škoda AUTO igazgatótanácsának a emberi kapacitás területért felelős tagja részletezte a programot: „Minden, a Cseh Köztársaságban átadott jármű után egy fát ültetünk, ezzel is aktívan támogatva az erdősítést. Vállalati társadalmi felelősségvállalási kezdeményezésünk azt is jelenti, hogy hozzájárulunk a biológiai sokféleség támogatásához. Izgalommal tölt el, hogy elérkeztünk az egymilliomodik fa ültetéséhez, ezzel is hosszú távon hozzájárulva a környezet védelméhez a Škoda AUTO otthonában. A fenntarthatóság kulcsfontosságú szerepet kap az átalakulási folyamatunkban és alapjaiban meghatározza „NEXT LEVEL – Škoda STRATEGY 2030” programunkat.”

A Škoda AUTO és Mladá Boleslav település továbbá a partner alapítvány (‘Nadace partnerství’) képviselői voltak jelen az egymilliomodik fa – egy angol tölgy – ültetésénél, amely Mladá Boleslavban a Három Császár Parkban kapott helyet. A következő napokban újabb fákat ültetnek ezután az autógyártó cseh üzemeinek területére: egy páfrányfenyő lesz a indítvány egymillió-egyedik fája, amely Vrchlabí Királyi kertjében ereszthet ezután gyökeret. Az egymillió-második fa egy vadgesztenye lesz, amit a Kvasiny-i üzemtől nem nagy távolságra, Solnice helységében ültetnek ezt követően el.

Az év végéig a több, mint 170 helyszínen ültetett fák száma eléri ezt követően az 1 093 000 darabot. A beültetett övezet megegyezik 347 futballpálya méretével, amely 227 hektárnyi új erdőnek felel meg. A projektben Csehország minden részéből összesen 190 partner vesz részt.

Évente a partner alapítvánnyal együttműködésben egy támogatási programot is indítanak a Grantys rendszeren át. A bizottság – amelyiknek tagjait a Škoda AUTO és az alapítvány adják – a települések, falvak, önkormányzatok, non-profit szervezetek, iskolák, nemzeti parkok és másfajta intézmények által benyújtott jelentkezések közül választja ki a támogatandó projekteket. A támogatott szervezetek gondoskodnak a fák beszerzéséről, a Škoda AUTO ugyanakkor a facsemete árát állja emellett a kifizetett támogatási összeg öt százalékát a fák gondozására és öntözésére fordítja. 2017 óta a Škoda kereskedői hálózata és az ügyfelek is részt vehetnek a kezdeményezésben. Egyedül 2021-ben 36 jelentkezőt támogatott a márka.

2016 óta a Škoda AUTO működteti a www.hlaslesa. cz weboldalt, ahol a már ezelőtt elültetett „Škoda fákat” regisztrálhatják, ezáltal nyomon követhető azok helyzete. Az év eleje óta minden fa lokációját rögzítették ezen a weboldalon.

A Škoda mindemellett – a kezdeményezésen túl – elkötelezett támogatója a biodiverzitásnak és figyelmet fordít a vegetációra. Az autógyártó három csehországi gyártási színtere több, mint 1 400 fának, sövénynek és cserjének házigazdája, összesen több, mint 27 500 nm tájon. Ezek nagyon sok rovarfajnak és másfajta állatnak biztosítanak lakóhelyet. Ezen kívül közel 100 000 négyzetméternyi tájékon helyi eredetű virágzó növényeyk kaptak helyet. A Škoda AUTO központi üzemének területén Mladá Boleslavban 22 000 négyzetméternyi gyepterületet és zöldtetős felületet valamint 700 négyzetméternyi védett méhlegelőt gondoz a márka. A Vrchlabí üzem területén négy kaptár nyújt otthont 240 000 méhnek nyári hónapokban és 60 000 egyednek télen.

Indiában az autógyártó a Latur régióban, az Aurangabadban és Puneban felfedezhető indiai üzemeinek környezetében támogat egy fejlesztési projektet. Itt ezidáig összesen 27 000 fát ültettek, öt mintagazdaságot hoztak létre és 100 embert képeztek ki a fenntarható gazdaságok működtetésére. A mezőgazdasági termelés lehetősége és a vízhez való hozzáférés az igen száraz régiókban kiemelkedően javult az alkalmazott intézkedéseknek betudhatóan. Az International Association for Human Values indiai egyesületével szövetségben a Škoda AUTO újabb 10 000 gyümölcsfát telepít Pune Taluka Shirur régiójába a helyi gazdaságok művelhető területeire. Középtávon a cél az, hogy ezek a gyümölcsfák hozzájáruljanak a gazdák megélhetéséhez.

A Škoda AUTO a „Green Future” stratégia ernyője alatt az egész értéklánc mentén érvényesíti a fenntarhatóság iránti elkötelezettségét és olyan intézkedéseket hoz, amelyek következetesen minimalizálják vállalkozásbeli tevékenységének ökológiai lábnyomát.