Dakar Rali 2015: MINI-győzelem

Dakar Rali 2015: MINI-győzelem

A MINI ALL4 Racing a legkeményebb körülmények közepette ismét bizonyította kiváló vezethetőségét és megbízhatóságát: Nasser Al-Attiyah (katari) és navigátora, Mathieu Baumel (francia) újabb etapot nyert meg a 2015-ös Dakar Ralin. A duó az argentin Chilecito-tól a chilei Copiapo-ig vezető negyedik szakaszon ismét a leggyorsabbnak bizonyult, ezzel 8:15 percre növelve előnyét az összetettben.

Joan „Nani” Roma (spanyol) és navigátora, Michel Périn (francia) a második helyre hozta be a MINI ALL4 Racing versenyautót a negyedik etapban, ezzel megszerezve a MINI első kettős szakasz-győzelmét az idei Dakaron. A rendkívül tapasztalt versenyzőpáros, amely a tavalyi Dakar Rali abszolút győztese lett, remek versenyzéssel érkezett be a második helyre, ezzel tizenegy helyet javítva jelenleg a 44. helyen állnak az összetettben.

A negyedik etap az Andok hegységben, 3000 méteres tengerszint feletti magasságban rajtolt el, ahol a csapatoknak sűrűn kanyargó és rendkívül nehéz hegyi útszakaszokkal kellett megküzdeniük, mielőtt átlépték a chilei határt.

A határátkelőt követő, Copiapo-ig vezető downhill hegyi szakasz körülbelül 1000 méteres tengerszint feletti magasságban állította újabb kemény kihívás elé a résztvevőket. Az etap utolsó szakaszában a versenyzőknek a Copiapo környéki magas dűnékkel is meg kellett küzdeniük, amelyekben számos pilóta elakadt járművével, értékes időt veszítve ezzel.

A MINI ALL4 Racing versenyautóval induló Orlando Terranova / Bernardo Graue (argentin / argentin) páros elsőként vágott neki a negyedik etapnak, sajnos azonban már az első ellenőrző pont után egy sziklának ütköztek, amellyel rengeteg időt veszítettek. De ettől függetlenül még továbbra is versenyben vannak. Az Erik van Loon / Wouter Rosegaar (holland / holland) versenyzőpáros a tízedik helyen végzett, amivel jelenleg az összetett rangsor hatodik helyén áll. Krzysztof Holowczyc (lengyel) és Xavier Panseri (francia) a tizenkettedik helyen fejezte be a futamot, így a kiváló ötödik helyen állnak az összetettben.

Csütörtökön a Dakar mezőnye újabb kőkemény kihívással néz szembe. A csapatoknak Copiapo-ból indulva egészen Antofagasta-ig keresztül kell vágniuk az Atacama-sivatagon, amely bolygónk egyik legszárazabb része. A 458 kilométer hosszú szakaszt főként rendkívül finomszemcsés homok (amit a helyiek csak „fesh fesh” néven emlegetnek), kavics és számtalan, masszív sziklával borított terület jellemzi.

Az összetett rangsor állása a negyedik etap után (Top 6)

01 Al-Attiyah / Baumel – MINI ALL4 Racing – 12:30:44 óra

02 De Villiers / Von Zitzewitz – 12:38:59 óra

03 Al Rajhi / Gottschalk – 12:54:17 óra

04 Ten Brinke / Colsoul – 13:13:16 óra

05 Holowczyc / Panseri – MINI ALL4 Racing – 13:14:14 óra

06 Van Loon / Rosegaar – MINI ALL4 Racing – 13:15:58 óra

Következő etap

  1. nap (2015. január 8.)

Rajt / cél: Copiapo / Antofagasta (ötödik szakasz)

Teljes versenytáv: 697 km, ebből speciális szakasz: 458 km, összekötő szakasz: 239 km

A 2015-ös Dakar Ralin MINI ALL4 Racing versenyautóval induló versenypárosok

Monster Energy Rally Raid csapat

#300 Joan „Nani” Roma / Michel Périn (spanyol / francia)

#305 Orlando Terranova / Bernardo „Ronnie” Graue (argentin / argentin)

#306 Krzysztof Holowczyc / Xavier Panseri (lengyel / francia)

X-raid csapat

#310 Vladimir Vasilyev / Konstantin Zhiltsov (orosz / orosz)

#314 Erik van Loon / Wouter Rosegaar (holland / holland)

#319 Boris Garafulic / Filipe Palmeiro (chilei / portugál)

#329 Aidyn Rakhimbayev / Anton Nikolaev (kazah / orosz)

#332 Zhou Yong (kínai)

#334 Stephan Schott / Holm Schmidt (német / német)

Qatar Rally csapat

#301 Nasser Al-Attiyah / Mathieu Baumel (katari / francia)

(forrás: BMW Press)