Csúcsteljesítmény a génjeikbe kódolva: a MINI John Cooper Works modellcsalád

Csúcsteljesítmény a génjeikbe kódolva: a MINI John Cooper Works modellcsalád

Akár 225 kW / 306 lóerő maximális teljesítményükkel, motorsportos szaktudással finomhangolt futómű-technológiájukkal, típus-specifikus stílusjegyeikkel és utastereik sportautós hangulatával az angol prémiummárka élsportolói nem kizárólagosan a prémium kisautó-szegmensben, de a prémium kompaktok mezőnyében is az extrém vezetési behatás etalon mércéjét állítják fel.

Mikor is a jellegzetes vezetési élményből vérpezsdítő versenyhangulat kerekedik, a MINI John Cooper Works embléma és az angol prémiumgyártó összetéveszthetetlen stílusjegyei is egyből bevillannak. A MINI John Cooper Works modellcsalád elemei – akik már a prémium kisautó-szegmenstől kezdve, egészen a prémium kompaktok mezőnyéig felgurulnak a rajtrácsra – más-más formában egybefogják az speciális stílust és a maximális teljesítményt, kivétel nélkül garantálva, hogy a motorsport élvonalában tökéletesített hajtáslánc- és futómű-technológia, emellett a karosszéria és az utastér típus-specifikus stílusjegyei extrém vezetési élményt és lenyűgöző egyediséget varázsolnak az aszfaltra.

A MINI John Cooper Works hagyományai több évtizedre és megannyi motorsport-sikerre tekintenek vissza, a zabolátlan vezetési benyomás, az összetéveszthetetlen egyediség és a prémium minőség untalan jelenléte mentén. Hat évtizeddel ezelőtt a sportautókat tervező John Cooper a hagyományos Mini versenysikerei előtt is kikövezte az utat, ezután az 1960-as évek Monte Carlo Ralijain aratott három abszolút győzelmével az angol kisautó örökre beírta magát a négykerekű legendák történelmébe. A MINI modernkori motorsport-sikereit a Dakar Ralin elhódított hat abszolút trófea ékesíti.

A MINI John Cooper Works modellcsalád tagjainak betudhatóan a csúcsteljesítmény iránti szenvedély napjainkban már a hétköznapok útjain is átélhető. Motorsportos szaktudással finomhangolt technológiájuk és teljesítmény-központú megjelenésük a prémium kisautó-szegmensben és a prémium kompaktok mezőnyében is rendkívüli pozíciót nyújt. Előbbi megteremtője, a MINI John Cooper Works modell (átlagos üzemanyag-fogyasztás a valós stádiumok közti legdinamikusabb járműhasználat eredményeit vizsgáló, átfogó szabvány alapján funkcionáló tesztciklus (WLTP – Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) mérései alapján: 6,8 – 7,1 liter / 100 km; átlagos üzemanyag-fogyasztás a legkorszerűbb gépjárműk menetteljesítményét vizsgáló EU-ciklus (NEDC – New European Driving Cycle) tesztkörének mérései alapján: 6,9 – 7,1 liter / 100 km; vegyített károsanyag-kibocsátás a WLTP mérései alapján: 155 – 161 gramm / km; vegyített károsanyag-kibocsátás a NEDC tesztkörének mérései alapján: 158 – 163 gramm / km) a hagyományos háromajtós karosszériakoncepció fölöttébb sportos formáját váltja valóra.

Az extrém vezetési impresszió nyitott tetős formáját a MINI John Cooper Works Cabrio modellben (átlagos üzemanyag-fogyasztás a WLTP mérései alapján: 7,1 – 7,4 liter / 100 km; átlagos üzemanyag-fogyasztás a NEDC tesztkörének mérései alapján: 7,1 – 7,4 liter / 100 km; vegyített károsanyag-kibocsátás a WLTP mérései alapján: 161 – 167 gramm / km; vegyített károsanyag-kibocsátás a NEDC tesztkörének mérései alapján: 163 – 169 gramm / km) élhetik keresztül az angol prémiummárka vásárlói. Mindkét élsportoló újragondolt stílusjegyekkel gurul fel a rajtrácsra: a karosszéria legszámottevőbb újításai közé sorolható az az összes régebbinél letisztultabb frontrész, a megnövelt és hangsúlyosabb hűtőrács, az újfajta oldalsó irányjelző-panelek, ezenkívül a kipufogórendszer középre helyezett ikervégződését körbeölelő, markáns diffúzorral szerelt hátsó kialakítás.

A modellpáros vérpezsdítő teljesítményéről egy 2.0 liter hengerűrtartalmú, négyhengeres, MINI TwinPower Turbo technológiával dolgozó benzinmotor gondoskodik, 170 kW / 231 lóerő maximális teljesítménnyel és 320 Nm csúcs forgatónyomatékkal. A motor erejét alapfelszereltségként egy hatfokozatú manuális váltó, a külön választható extrafelszereltség részeként mindazonáltal egy nyolcfokozatú Steptronic Sport automataváltó továbbítja az első kerekek felé. A MINI John Cooper Works 6,3 másodperc alatt (a nyolcfokozatú Steptronic Sport automataváltóval 6,1 másodperc alatt) gyorsul fel álló helyzetből 100 km/órás tempóra, végsebessége ugyanakkor 246 km/óra. A MINI John Cooper Works Cabrio mindezt 6,6 szekundum alatt (automataváltóval 6,5 szekundum alatt) tudja le, miközben végsebessége 242 km/óra (automataváltóval 241 km/óra).

A benzinmotor teljesítmény-karakterisztikájához hangolt futómű-technológiájukkal az élsportolók kiváltképp intenzív menetteljesítményre képesek. A Brembo oldalán kifejlesztett sport fékrendszer éppúgy a modellpáros alapfelszereltségének része, mint a 17” méretű MINI John Cooper Works könnyűfém keréktárcsák. A külön választható extrafelszereltségek közé eközben már az adaptív futómű új verziója is felkerült, amely örökösen alkalmazkodó lengéscsillapítóival hozza létre a sportosság és a menetkomfort végtelenül megfelelő egyensúlyát.

A MINI John Cooper Works és a MINI John Cooper Works Cabrio a bámulatos menetteljesítmény és a kompromisszumoktól mentes hétköznapi használhatóság újabb dimenziójának is megágyazott: a prémium kompaktok mezőnyében. Multifunkcionális utasterükkel, öt egész értékű ülésükkel, alapfelszereltségként kínált ALL4 nagy tudású összkerékhajtásukkal és a MINI által alkotott korábbi legerősebb benzinmotorral minden adottságuk megvan ahhoz, hogy újabb célcsoportokkal szerettessék meg a vezetés extrém élményét. A MINI John Cooper Works Clubman (átlagos üzemanyag-fogyasztás a WLTP mérései alapján: 7,4 – 7,9 liter / 100 km; átlagos üzemanyag-fogyasztás a NEDC tesztkörének mérései alapján: 6,6 – 7,0 liter / 100 km; vegyített károsanyag-kibocsátás a WLTP mérései alapján: 168 – 180 gramm / km; vegyített károsanyag-kibocsátás a NEDC tesztkörének mérései alapján: 151 – 161 gramm / km) az extrém sportos menettulajdonságokat egy modernkori Shooting Brake modell specifikus karosszériakoncepciójával ruházza fel. Az új funkcionalitást és az életstílus-központú megjelenést négy darab oldalsó bejárat, kettéosztott csomagtérajtó és dinamikusan elnyújtott tetővonal élteti. A MINI John Cooper Works modellcsalád legnagyobb és legsokrétűbb tagját erős kisugárzás és páratlanul bőséges utastéri helykínálat jellemzi: ő a MINI John Cooper Works Countryman (átlagos üzemanyag-fogyasztás a WLTP mérései alapján: 7,6 – 8,2 liter / 100 km; átlagos üzemanyag-fogyasztás a NEDC tesztkörének mérései alapján: 6,6 – 7,0 liter / 100 km; vegyített károsanyag-kibocsátás a WLTP mérései alapján: 173 – 188 gramm / km; vegyített károsanyag-kibocsátás a NEDC tesztkörének mérései alapján: 152 – 161 gramm / km).

Utóbbi két modellben a 2.0 liter hengerűrtartalmú, négyhengeres, MINI TwinPower Turbo technológiával dolgozó benzinmotor letaglózó teljesítménye a legjelentősebb együttes tulajdonság: a MINI John Cooper Works Clubman és a MINI John Cooper Works Countryman motorházteteje alatt az angol prémiumgyártó által sorozatgyártásban kínált korábbi legerősebb szív dolgozik, 225 kW / 306 lóerő maximális teljesítménnyel és 450 Nm csúcs forgatónyomatékkal. A hajtáslánc alapfelszereltségének a nyolcfokozatú Steptronic Sport automataváltó is része, a négy hajtott kerék közt mindazonáltal minden pillanatban ALL4 nagy tudású összkerékhajtás osztja el a motorból érkező teljesítményt és forgatónyomatékot. Az összkerékhajtás precizitását egy automataváltóba épített mechanikus differenciálzár támogatja, amely az eltérő sebességgel forgó első kerekek kiegyenlítéséért felel. Terhelés alatti akár 39 százalékos összezárásával a modern műszaki megoldás mindent összevetve laza terepen és mostoha időjárási stádiumok közepette is képes optimalizálni a MINI John Cooper Works Clubman és a MINI John Cooper Works Countryman tapadását, sportos vezetési stílusban vett kanyarodás során mindazonáltal a menetdinamika fenntartásáért felel.

A prémium kompakt kategória élsportolóinak magabiztos lassításáról szintén Brembo sport fékrendszer gondoskodik, az első tengely végein négydugattyús féknyergekkel. Alapfelszereltség a 18” méretű MINI John Cooper Works könnyűfém keréktárcsa-garnitúra, a külön választható extrafelszereltség részeként ugyanakkor mindkét modellhez megrendelhető az adaptív futómű új verziója.

A MINI John Cooper Works modellek utastere sportosságot sugároz és a maximális teljesítményt élteti. A külön választható extrafelszereltség részeként Nappa bőrrel bevont, MINI John Cooper Works logóval ellátott multifunkciós sportkormány szintén rendelkezésre áll a modellekhez, mindemellett fűthető karimával. Eközben az integrált fejtámlákkal szerelt MINI John Cooper Works sportülések, a rozsdamentes acélból készült pedálsor, az antracit színű tetőkárpit és a típus-specifikus váltókar / előválasztó kar a négy modell alapfelszereltségének része. A MINI John Cooper Works Clubman és a MINI John Cooper Works Countryman tekintetében a multifunkciós központi monitor is az alapfelszereltség része, amely opcionális extrafelszereltségként a MINI John Cooper Works és a MINI John Cooper Works Cabrio modellpárosához is megrendelhető.

A járműfunkciók, rádiócsatornák, kommunikációs és navigációs megoldások, továbbá okosalkalmazások villámgyors és intuitív irányítását az összes modellben új operációs rendszer biztosítja. A 8,8” képernyő-átmérőjű, érintés-érzékeny központi megjelenítő élő ikonstílusai játszi könnyedségű aktiválást garantálnak, ezen ikonstílusok közt ugyanakkor az okoseszközöknél megszokott lapozó mozgással váltogathatnak az angol prémiummárka ügyfélköre.

A központi monitor és a kormány mögötti műszerfali megjelenítő megjelenítési megjelenése két eltérő üzemmódban változtatható. „Lounge” üzemmódban a megjelenített tartalmak türkiz és halványkék árnyalatban világítanak, ameddig „Sport” módban a vörös és antracit színek dominálnak. A MINI Vezetési Üzemmódok (MDM – MINI Driving Modes) során a megjelenítők színe a kiválasztott vezetési üzemmódhoz igazodik.

A MINI John Cooper Works modellcsalád elemei tekintetében is új felszereltségi csomagok és célzott felszereltségi opciók garantálják, hogy az angol prémiumgyártó kuncsaftjai az összes régebbinél részletesebben személyre szabhatják modelljüket. A MINI John Cooper Works Trim felszereltségi csomag az alapfelszereltség egyik alternatívája, amely olyan elbűvölő karosszériafényezési árnyalatokat is nyújt, mint a Chili Red, a Rebel Green, a Rooftop Grey metál vagy az Island Blue metál. A csomag részei ezenfelül a kisautók tekintetében 18”, amíg a kompakt modellek tekintetében 19” méretű MINI John Cooper Works könnyűfém keréktárcsák, a Piano Black magasfényű fekete karosszéria-kiegészítők és utastéri betétek, továbbá a Dinamica / Carbon Black árnyalatú bőrkárpit.

A négy élsportoló komfortnövelő, járműkapcsolati és vezetést támogató rendszereit szintén összehangolták. Minden egyes modellben újdonságként mutatkozik be a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer (Lane Departure Warning), az aktív tempomat (Active Cruise Control) ugyanakkor már a MINI John Cooper Works és MINI John Cooper Works Cabrio modellpárosában is Stop & Go funkcióval dolgozik. A modern műszaki megoldás harmonikusan üzemel közösen a nyolcfokozatú Steptronic Sport automataváltóval, amely az utazás kényelmét is fokozza azokban a forgalmi szituációkban, ahol az extrém vezetési élményt átmenetileg lelassult forgalom szakítja meg.