CES 2017 innovációs elismerés a Bosch motorkerékpárok-rendszereinek

CES 2017 innovációs elismerés a Bosch motorkerékpárok-rendszereinek

Nagyobb biztonság és mutatósabb infotainment rendszerek motorkerékpárok részére: ez a Bosch sikerének receptje a CES 2017 innovációs díj kapcsán. Összesen három díjjal ismerte el a zsűri a társaság motorkerékpárok részére kínált rendszereit. A motoros információs-rendszer, amely a szokásoknak megfelelő műszerfalat egy képernyőre cseréli, egyből duplán lenyűgözte a zsűrit: győzött a „Járműben fedezhető fel audió/videó” (In-Vehicle Audio/Video) kategóriában és díjat nyert a „Járművek nagy tudású rendszerei” (Vehicle Intelligence) kategóriában is. Ezenkívül a kis motorkerékpárokhoz és robogókhoz kínált hálózatba kapcsolt biztonsági megoldás is felkerült a dobogóra – ez az újítás is a „Járművek okos rendszerei” kategória díjnyertese. „A Bosch a hálózatba kapcsolt megoldásaival még biztonságosabbá és kényelmesebbé teszi a motorozást” – mondja Manfred Baden, a Robert Bosch GmbH autós multimédia részlegének elnöke.

Infotainment rendszer a képernyőn

A motoros információs-rendszer (integrated connectivity cluster, hálózatba kapcsolt integrált műszeregység) a motorkerékpár műszerfalának az összes műszerét egyetlen képernyőben összeolvasztja, és biztosítja, hogy a motoros biztonságosan használja az okostelefonját. A rendszer előnye, hogy a kijelzést automatán a felhasználáshoz igazítja. Ezáltal a motoros folyamatosan mindössze azokat az információkat kapja meg, amelyek éppen szükségesek. Ez csökkenti a figyelemelterelés mértékét, és ezzel is fokozza a biztonságot. Példának okáért a sebesség növekedésével szakaszosan a sebességmérő és a figyelmeztető jelzések kivételével az összes információt eltüntet. A megjelenítő bármilyen időjárási szituáció esetén jól megfigyelhető. Közvetlen napsütésben is egyértelműek a színek, jókora a kontraszt, sötétben mindazonáltal nem vakít a képernyő, ezenkívül az eső sem árt neki.

CES 2017 innovációs elismerés a Bosch motorkerékpárok-rendszereinek
CES 2017 innovációs elismerés a Bosch motorkerékpárok-rendszereinek

Zeneválasztás vagy telefonhívások fogadása – a kormányon fedezhető fel távirányítóval az összes releváns okostelefon-funkció kezelhető menet közben még kesztyűben is, vagyis az eszközt nem létfontosságú kézbe venni. A rendszer – az első társítást követően – Bluetooth hozzájárulásával automatán és rögtön csatlakozik az okostelefonhoz és a sisakban fedezhető fel fejhallgatóhoz.

A biztonság a siker kulcsa

A Bosch hálózatba kapcsolt biztonsági megoldása (Lean connectivity unit) az okostelefont Bluetooth hozzájárulásával összekapcsolja a felhasználó motorkerékpárjával vagy robogójával. A terméket Indiában, konkrétan az ázsiai felhasználók igényeihez igazodva fejlesztették ki. Merthogy arrafelé a kétkerekűek tekintetében még állandóan ritkaságszámba mennek az olyan fékszabályzó rendszerek, mint az ABS blokkolásgátló vagy az MSC motorkerékpár-menetstabilizáló. Emiatt növekszik a közlekedési balesetben életüket vesztő motorosok és robogósok száma. Indonéziában és Thaiföldön minden évben megközelítőleg 21 000 ember szenved végzetes motorbalesetet. Ennek köszönhetően Indiában – a fejlődő piacok közül elsőként – 2018-tól az összes modern típus tekintetében törvényileg kötelező a motorkerékpár-blokkolásgátló.

A „lean connectivity unit” leglényegesebb részei: egy távirányító a kormányon, az okostelefonnal való összeköttetést biztosító doboz és egy alkalmazás. Amennyiben a motorkerékpáros elesik, az alkalmazás automatán elküldi egy üzenetben a jármű koordinátáit az előre meghatározott, vész esetén értesítendő számra. Olyan helyzetekben, mikor is a motoros nem érzi magát biztonságban, a kormányon elhelyezett távirányítóval segélyhívást kezdeményezhet. Ilyenkor is üzenetben tájékoztatja a rendszer az előre beállított, vész esetén értesítendő személyt. Segélyhíváskor rendszeres időközönként elküldi a pozícióinformációkat. A „lean connectivity unit” biztosítja, hogy a rendszerhez tartozó alkalmazással a tulajdonos megosszon egy „okostelefonos kulcsot”, ezáltal példaként a családon belül továbbadhatja a jármű használati jogát. Telefonfunkciókat is kezel: a „lean connectivity unit” kívánságra automatán elutasítja a beérkező hívásokat akkor, mikor is a jármű mozog.

A CES innovációs díjakat a Consumer Technology Association (CTA, Vásárlói Technológiai Szövetség) ítéli oda évente már a CES előtt a tárlat legjobb termékeinek. A CES innovációs díjakat összesen 28 kategóriában osztják ki. A motorkerékpárok rendszerei mellett a Bosch a CES 2017 innovációs díjat a „Háztartási gépek” (Home Appliances) kategóriájában is kiérdemelte lakóházak és ipari létesítmények részére kínált vízmelegítők jókora hatékonyságú és okostelefon-alkalmazással vezérelhető típuscsaládjával. A 2016-os évben a Bosch már kapott CES innovációs díjat a neoSense tapintható visszajelzést nyújtó érintőképernyőért.