Bemutatkozott Las Vegasban a BMW i Vision DEE tanulmányautó

Bemutatkozott Las Vegasban a BMW i Vision DEE tanulmányautó

A Las Vegasban megszervezett 2023-as Szórakoztató elektronikai Bemutató (CES – Consumer Electronics Show) reflektorfényeinek kereszttüzében a BMW Group a gépjárműben és a gépkocsin kívül átélhető digitális impresszió jövőképébe enged betekintést. A BMW i Vision DEE tanulmányautó egy futurisztikus, középkategóriás limuzin, amit új, végletekig leegyszerűsített formanyelv mentén álmodtak meg a tervezők. A koncepció „DEE” típusneve a digitalizáció átütő élményét hirdető „Digital Emotional Experience” rövidítése, amely maximálisan tükrözi a tanulmányautó célkitűzését: létrehozni a valaha volt legszorosabb kapcsolatot az ember és a gépkocsi közt. A jövő digitális funkciói messze túlmutatnak a ma ismert hangvezérlésen és vezetést támogató rendszereken. A BMW Head-Up monitor eközben a szélvédő egész területére kiterjed, idő előtt hozva el a jelenbe a következő járműnemzedék egyik újítását: 2025-től ez az újítás a NEUE KLASSE modellgeneráció tagjaiban elérhetővé válik. A BMW Group eközben a színváltó karosszéria forradalmi technológiáját is továbbfejlesztette: az egy évvel ezelőtt, szintén Las Vegasban leleplezett E Ink modern műszaki megoldás fekete-fehér árnyalatai után idén a BMW i Vision DEE tanulmányautó karosszériája már akár 32 szín megelevenítésére is képes.

„A BMW i Vision DEE tanulmányautóval bemutatjuk, hogy mi minden lehetséges akkor, amikor eggyé válik a hardver és a program. Ezáltal a digitalizációban rejlő minden potenciált képesek vagyunk kiaknázni, a gépjárműt okos társsá varázsolva. Az autógyártók részére – és mindent összevetve a BMW részére is – ez maga a jövő: a virtuális világ és a valódi vezetési impresszió fúziója” – hangoztatta Oliver Zipse, a BMW AG igazgatótanácsának elnöke. „A BMW i Vision DEE tanulmányautó ugyanakkor egy újabb lépés a NEUE KLASSE modellgeneráció felé is. Ezzel a koncepcióval messzire tekintünk a jövőbe és a digitalizáció azon abszolút jelentőségét nyomatékosítjuk, amely mentén megálmodjuk következő termékgenerációinkat” – tette hozzá.

Okos, már-már emberi adottságainak hála a BMW i Vision DEE tanulmányautó nem kizárólagosan a valós vezetési szituációkban, de a digitális világban is a vezető állandó társaként van jelen.

„Egy BMW-t a kiemelkedő digitális teljesítmény éltet, a BMW i Vision DEE tanulmányautó ugyanakkor a virtuális és a fizikai élmények isteni integrációja” – mondta Frank Weber, a BMW AG igazgatótanácsának járműfejlesztésért felelős tagja. „Aki minden szinten képes integrálni a gépjárműbe az ügyfelek mindennapi digitális életét, az magáénak tudhatja az autógyártás jövőjét” – tette hozzá.

BMW Mixed Reality Slider modern műszaki megoldás: öt lépésben a digitális világ felé

A BMW Mixed Reality Slider modern műszaki megoldás – az újgenerációs BMW Head-Up kijelzővel kooperálva – a BMW i Vision DEE tanulmányautó központi vezérlőegysége és digitális csúcspontja. A műszerfalon elrejtett szenzorok igénybevételével a vezető öt lépés közül választhatja ki, hogy az újgenerációs BMW Head-Up megjelenítő mennyi digitális tartalmat vetítsen ki elé: az analóg információktól kezdve, a vezetéshez kapcsolódó információkon, a kommunikációs rendszerek tartalmain és a kiterjesztett valóság kivetítésén át, egészen a virtuális világba történő egész megérkezésig. Az elsötétíthető ablakoknak betudhatóan mindemellett a valóság egész egészében elfedhető. A BMW i Vision DEE tanulmányautóval mindenféle kiegészítő berendezés nélkül, bravúros módon élhető át az eggyé váló valóság, a vezetés élményének olyan új dimenzióját keltve életre, amely a felhasználó minden érzékszervére hatással van.

Újgenerációs BMW Head-Up megjelenítő: 2025-től a NEUE KLASSE modellgenerációban

Az autóiparban a BMW Group a Head-Up monitor úttörőjeként és iránymutatójaként is ismert, mivelhogy a vállalatcsoport az elmúlt két évtizedben időről időre továbbfejlesztette és finomhangolta a modern műszaki megoldást. A BMW i Vision DEE tanulmányautóban az újgenerációs BMW Head-Up monitor a szélvédő egész felületére kiterjed, amely mindent összevetve kínálja, hogy az információk az elképzelhető legnagyobb térségben jelenjenek meg. A modern műszaki megoldás ugyanakkor csak akkor válik láthatóvá, ha a vezető aktiválja azt. A BMW Group ezzel a kivetítő-technológiában rejlő óriási potenciált hirdeti, míg a BMW i Vision DEE tanulmányautó azt is kézzelfogható formában ismerteti részleteiben is, hogy az újgenerációs BMW Head-Up megjelenítő milyen sokféleképpen alkalmazható lesz a jövő kijelző- és járművezérlő koncepcióiban. A szélvédő egész egészére kiterjedő, újgenerációs BMW Head-Up megjelenítő alaptechnológiája a 2025-ben debütáló NEUE KLASSE modellgenerációval kerül első alkalommal sorozatgyártásba.

Üdvözlő modern műszaki megoldás hanggal és figitális ikonokkal

A digitális benyomás már a gépkocsin kívül kezdetét veszi, a bajor prémiummárka kuncsaftének perszonális preferenciái alapján összeállított üdvözléssel: a modern műszaki megoldás ehhez grafikai elemeket, fényhatásokat és hangokat vegyít. Az interakció legegyszerűbb, legintuitívabb formáját természetes élőbeszéd hozza létre, amely az ember és a gépkocsi közti kifogástalan megértést biztosítja. A gépkocsi zárt hűtőrácsa és első fényszórói egy együttes figitális ikont alkotnak (a fizikai elemek és a digitális megoldások fúziójaként), amellyel a gépkocsi különféle arckifejezéseket képes felvenni. Ez azt jelenti, hogy a BMW i Vision DEE tanulmányautó képes beszélgetni az emberekkel, míg olyan hangulatokat és gesztusokat is képes vizuálisan megjeleníteni, akárcsak az öröm, a döbbenet vagy a jóváhagyás. Sőt mi több, a BMW i Vision DEE tanulmányautó arra is képes, hogy üdvözléskor az oldalsó ablakra vetítse vezetője profilképét, hogy ezzel még személyesebbé tegye az interakciót.

A színes E Ink modern műszaki megoldás világpremierje

Miután a forradalmi E Ink technológiával szerelt BMW iX Flow koncepció éppen egy évvel ezelőtt ünnepelte csodás premierjét Las Vegasban, a BMW Group most a modern műszaki megoldás modernizált, színes változatáról is lerántja a leplet. A BMW i Vision DEE tanulmányautó a Föld első négykerekűje, amely egész spektrumon színváltó karosszériát visel.

A BMW i Vision DEE tanulmányautó karosszériája nem kizárólagosan a fekete és a fehér árnyalatok lenyűgöző játékára képes, hanem a színskála egész palettáján, egész egészében változtatható és egyedileg konfigurálható megjelenítést garantál. Eme varázslatos összhatást a BMW Group együttműködő partnereként dolgozó E Ink ePaper titulussal rendelkező filmrétege kínálja, amellyel a BMW i Vision DEE tanulmányautó egész karosszériáját bevonták. A modern műszaki megoldás akár 32 eltérő szín megjelenítését is biztosítja.

A készítők a BMW i Vision DEE tanulmányautó karosszériafelületét 240, külön-külön vezérelhető E Ink szegmensre osztották, amelyek mindent összevetve másodpercek alatt végtelenül változatos minták létrehozását és szakadatlan változtatását biztosítják. A filmréteg mérnökien precíz lézervágási folyamatát és a modern műszaki megoldás elektronikai irányítását a BMW Group és az E Ink mérnökei szövetségben dolgozták ki. A modern műszaki megoldás karosszériára történő felhelyezését és az egyes animációk leprogramozását a müncheni központú vállalatcsoport fejlesztőmérnökei végezték el – egy olyan jellegzetes autóépítési folyamat részeként, amely az autóipar egészében egyedi.

Végletekig leegyszerűsített formanyelv kívül-belül

A BMW i Vision DEE tanulmányautó formanyelvét végletekig leegyszerűsítve álmodták meg a készítők, hogy csupán a digitális élményre és a BMW márka esszenciájára helyezzék a hangsúlyt. A koncepció a bajor prémiumgyártó limuzin modelljeinek jellegzetes, három részre osztott karosszériáját viseli, amely a BMW leginkább közkedvelt modellsorozatainak sajátja. A mérnökök mindegyik újragondolták és figitális ikonokkal helyettesítették az olyan meghatározó stílusjegyeket, akárcsak a vese alakú hűtőrács, a dupla ikergyűrű-motívummal dolgozó első fényszórók és a Hofmeister kink. A BMW i Vision DEE tanulmányautó ettől sajátosan jellegzetes; digitális, pedig emberi jellemet öltött.

Az utastérben a digitalizáció kéz a kézben jár a kiegészítő komponensek, a vezérlőegységek és a monitorok lenyűgöző letisztításával, amely garantálja, hogy semmi nem vonja el a figyelmet a digitális élményről és a vezetés átfogó, merőben újfajta élményéről. A függőleges központi küllőjű, szokatlan kialakítású kormány érintés-érzékeny felületének betudhatóan nagyszámú járműfunkció már ujjmozgatással is vezérelhető. Ilyenek például a szélvédőre vetített tartalmak is, amelyek az újgenerációs BMW Head-Up kijelzővel kooperálva a „kezek a kormányon, szemek az úton” alapelvet éltetik.

„A BMW i Vision DEE tanulmányautóval bemutatjuk, hogy miként válhat a gépjármű eggyé a vezető digitális életével és a vezető minden helyzetben megbízható, okos társává. A gépkocsi, mint olyan, a digitális világ belépőpontjaként szolgál – mindvégig a vezető vezérlése alatt” – hangoztatta Adrian van Hooydonk, a BMW Group vezető formatervezője. „Alkalmazható alkalmazási szituációk közt a modern műszaki megoldás felülmúlhatatlan élményeket ad, jobb vezetővé tesz és közelebb hozza egymáshoz az emberek, azonfelül a gépek világát” – tette hozzá.

Újabb mérföldkő a NEUE KLASSE modellgeneráció debütálása felé vezető úton

A BMW Group jövője elektromos, újrahasznosítható és digitális. A BMW i Vision DEE tanulmányautó eme három alappillér digitális aspektusát testesíti meg, a NEUE KLASSE modellgeneráció debütálása felé vezető út következő mérföldköveként. 2023-ban a BMW Group újabb részleteket árul el a NEUE KLASSE modellgeneráció forradalmi járműkoncepciójáról.