Bemutatkozik a BMW M Performance Parts tanulmányautó

Bemutatkozik a BMW M Performance Parts tanulmányautó

A könnyűszerkezetes járműépítés jegyében megtervezett koncepciót július 12-én, a Goodwood Festival of Speed első napján leplezte le a vállalat.

A nagyteljesítményű BMW M Performance alkatrészek a lehető legsportosabb megjelenés és a fizika törvényeivel dacoló menettulajdonságok csúcstechnológiás hírnökei, amelyeket a bajor prémiumgyártó most egyetlen modellbe sűrítve tár a vezetés szerelmesei elé. A mostani BMW M Performance Parts tanulmányautó a BMW M² Coupé műszaki alapjaira épült (100 kilométerre vetített 8,5 liter átlagos üzemanyag-fogyasztás és kilométerenkénti 199 gramm vegyített károsanyag-kibocsátás mellett)*, a motorsport élvonalát idéző menetteljesítményről, a még tovább redukált légellenállásról és a több mint 60 kilogrammnyi súlycsökkentésről mindazonáltal a könnyűszerkezetes járműépítés legújabb innovációi gondoskodnak. A tervezők a BMW M Performance Parts tanulmányautót Frozen Black matt fekete fényezésbe csomagolták, amellyel élénk arany dekorcsíkok és M Performance feliratok harmonizálnak. Az utastérben Alcantara, szénszál és élénk arany betétek fokozzák az exkluzivitást. A július 12-15. közt megszervezett Goodwood Festival of Speed első napján leleplezett koncepció kifejlesztésében a nagyteljesítményű BMW M Performance alkatrészeket is tervező BMW M GmbH közreműködött.

Szénszálból készült alkatrészek a súlycsökkentés érdekében

A BMW M Performance Parts tanulmányautó a külön választható extrafelszereltség részeként megrendelhető, nagyteljesítményű BMW M Performance alkatrészek mellett több mostani, exkluzív megoldást tartogat. A végeredmény kisebb saját tömeg, alacsonyabb súlypont és még tovább hangolt menettulajdonságok – miként a versenypályára edzett sportautók tekintetében is. A mérnökök mindezt egy sor olyan modernizált megoldás alkalmazásával érték el, amelyekben a szénszál használata központi szerepet játszik. A csúcstechnológiás anyag rendkívüli karosszériamerevséget garantál, míg sokkalta könnyebb, mint a tradicionális, acélból vagy alumíniumból készült alkatrészek. Kivételes kialakítása okán ezenkívül extrém sportos megjelenést is kölcsönöz a modellnek.

A szénszálból készült BMW M Performance hűtőrács – a koncepció nagyszerűen harmonizáló élénk arany dekorcsíkjaival – és az szintén szénszálból készült BMW M Performance motorháztető észbontó párost alkot, utóbbi elem mindemellett 8 kilogrammal kevesebbet nyom a mérlegen, mint szokásoknak megfelelő társa. A két alkatrész az elképzelések alapján idén júliusban kerül fel a BMW M² Competition opcionális extrafelszereltségként elérhető tételei közé. A szénszálból készült BMW M Performance első kerékjárati ívek az elképzelések alapján 2018 novemberében válnak elérhetővé ugyanitt, 3 kilogrammal csökkentve a kétajtós élsportoló saját tömegét és még tovább javítva aerodinamikai tulajdonságát. A végtelenül sportos, rendhagyó megjelenést erősítik a szénszálból készült BMW M Performance koptatók, amelyekből egy-egy pár került az első lökhárító elé és az oldalsó küszöbtoldatok alá (a külön választható extrafelszereltség részeként mindkettő már most elérhető), a koncepció tekintetében élénk arany dekorcsíkkal. A szénszálból készült BMW M Performance tető (sorozatgyártásban az elképzelések alapján 2019 márciusától válik elérhetővé) újabb 6 kilogrammal redukálja a modell saját tömegét, egyúttal a gépjármű súlypontját is tovább csökkenti. A 19” méretű, Y-küllődizájnú, Frozen Gold aranysárgára fényezett BMW M Performance 763 M könnyűfém keréktárcsákon semi-slick gumiabroncsok feszülnek. Az elképzelések alapján idén júliustól elérhető felnigarnitúra nem kizárólagosan impozáns megjelenést garantál, de a sorozat keréktárcsákhoz viszonyítva újabb 6 kilogrammal csökkenti a modell önsúlyát és mindent összevetve a rugózatlan tömeget, amely az intenzívebb menettulajdonságokra és az azonnali kormányreakciókra is jótékony hatással van.

A BMW M² Competition modell opcionális extrafelszereltségeit egyesítő termékpalettán az elképzelések alapján 2018 novemberében válik elérhetővé a szénszálból készült BMW M Performance csomagtérajtó, amely 5 kilogrammal könnyebb a tradicionális elemnél. A szénszálból készült hátsó diffúzor 0,5 kilogrammal csökkenti a kétajtós élsportoló saját tömegét, míg még tovább optimalizálja a modell aerodinamikai tulajdonságát – a BMW M Performance Parts tanulmányautó tekintetében élénk arany dekorcsíkkal.

Az utastérben szénszál, Alcantara és élénk arany betétek uralkodnak

A koncepció motorsportos beállítottsága az ajtók mögött is kétségtelenül visszaköszön: a sportos hangulatról szénszálból készült, Alcantarával borított és élénk aranyra fényezett betétek gondoskodnak. A szénszálból készült, arany kontrasztvarrást viselő BMW M Performance sportülések még a legextrémebb vezetési szituációkban is pompásan tartanak. Az Alcantarával borított első ülések gond nélkül előredönthetők, ezzel megkönnyítve a hátsó üléssorba való beszállást. A két ülés együttesen összesen 9 kilogrammal könnyebb, mint szokásoknak megfelelő társaik. A szénszálból készült BMW M Performance hátsó üléseket szintén Alcantara borítja, és közösen 13 kilogrammal nyomnak kevesebbet a mérlegen, mint a tradícióknak megfelelő hátsó üléssor. Az első háttámlákba gravírozott BMW M logók mellett az összes ülés fejtámlája aranysárga kontrasztvarrással öltött BMW M emblémát visel, az exkluzív cérnából ezenkívül az első ülések huzataiba, ugyanakkor az Alcantarával és bőrrel borított ajtókárpitokra is jutott. Az utastérben ezen felül nagyszámú elemet az Alcantara és a bőr kombinációjával húztak be a tervezők.

A hamisítatlan motorsport-hangulatról mindemellett BMW M Performance Pro sportkormány gondoskodik (amely a külön választható extrafelszereltség részeként már most elérhető), arany kontrasztvarrással, a karima alsó és felső részén bőrborítással, két oldalt mindazonáltal kellemes markolatot kínáló Alcantarával. A szénszál és az Alcantara kettőse a szénszálból készült BMW M Performance kéziféken is visszaköszön, amely Alcantara szoknyát kapott (és a külön választható extrafelszereltség részeként már most elérhető). Utóbbi a BMW M Performance Parts tanulmányautó tekintetében szintén aranysárga kontrasztvarrást visel – amiként a velúr szőnyegek is.

BMW M Performance kerékfelfüggesztés állítható keménységgel és ellentartással

A BMW M Performance Parts tanulmányautó kifogástalan úttartását – még a legextrémebb vezetési szituációkban is – BMW M Performance kerékfelfüggesztés garantálja, amely a sorozatgyártásban kínált BMW M² Competition modellhez már most elérhető utólagosan beszerelhető extrafelszereltségként. A spirálrugós lengéscsillapítókkal dolgozó kerékfelfüggesztés 20 milliméteres hasmagasság-csökkenést ad, míg a lengéscsillapítók keménysége tizenkét, ellentartása ugyanakkor tizenhat fokozatban állítható. Ezen tulajdonságok páratlanul közvetlen reakciókkal vértezik fel a BMW M Performance kerékfelfüggesztéssel felszerelt koncepciót, míg a modell mozgási ellenállását is csökkentik. A BMW M Performance kerékfelfüggesztés lengéscsillapítóit és a 18” méretű féktárcsákat szorító féknyergeket a Frozen Black matt fekete karosszériafényezéssel párhuzamosan, feketére fényezték a tervezők. A modell energiaellátásáról az összes régebbinél könnyebb BMW aksi gondoskodik, amely 14 kilogrammal csökkenti a koncepció saját tömegét.