Az Audi bemutatja az új R8 lézeres távolsági fényszóróját

Az Audi bemutatja az új R8 lézeres távolsági fényszóróját

Az Audi lerántja a leplet szuper sportautójának első technikai különlegességéről és bemutatja az új Audi R8 fényszóróját. Az Audi R8 modell új generációja LED technikájú fényszórókat kapott, amelyek opcionálisan lézeres távolsági fényszórókkal kombinálhatók.

Az új R8 a nagyteljesítményű sportautók kategóriájában és azon belül a világítástechnikai megoldások területén is új mércét állít. Az új modellnél opcionálisan elérhető az Audi legújabb fejlesztése, a lézeres távolsági fényszóró. A lézerfény különlegessége, hogy a nagyteljesítményű lézerdiódák egy igen kisméretű alkatrészből képesek nagy mennyiségű fényenergiát kinyerni. Így lehetséges, hogy a lézeres távolsági fényszóró hatótávja közel kétszerese a LED technikájú fényszóró hatótávjának.

Minden távolsági fényszóróban egy lézermodul működik, amely négy darab nagyteljesítményű lézerdiódát tartalmaz. A lézermodul egyesíti egy nyalábbá a négy, intenzív kék színű lézersugarat, amelyet végül egy foszfor-átalakító változtat kék fényből fehér fénnyé. A lézeres távolsági fénnyel szerelt fényszórók ismertetőjele a kék színű megjelenés.

Az alapfelszereltség részeként az új R8 modellnél LED technikájú fényszórókat találunk, ahol fényszórónként 37 fénydióda biztosítja az összes világítási funkciót.

A lézeres távolsági fényszórók 2014 nyarán mutatkoztak be az Audi R8 LMX modellben, amely az R8 korábbi modellgenerációjának korlátozott darabszámban készülő változata volt. Közvetlenül ezelőtt került bevetésre ez a világítástechnikai újdonság az Audi R18 e-tron quattro versenyautóban a Le Mans-i 24 órás autóversenyen. A lézerfény alkalmazását, mint a legújabb, sorozatgyártásban is alkalmazott műszaki megoldást, számos világítástechnikai újdonság előzte meg az Audinál.

A LED technológiát elsőként az Audi alkalmazta 2004-ben, amikor is az Audi A8 L W12 modell nappali menetvilágítását biztosították a LED-es fénydiódák. Világítástechnikai megoldások, mint a LED-es nappali menetvilágítás, a Mátrix LED fényszóró vagy a lézeres távolsági fényszóró mintaszerűen példázzák az Audi márka alapvető értékeit: a sportosságot, a haladást és a kiváló minőséget.

(forrás: Audi)