Audi A5 és Audi S5 Coupé világpremier

Audi A5 és Audi S5 Coupé világpremier

Elbűvölő, térhatású fényshow keretében ünnepelte az Audi székhelyén, Ingolstadtban, a modern A5 és S5 Coupé világpremierjét. A két igényes megjelenésű modellt éppúgy sportos elegancia és hightech megoldások sokasága jellemzi.

A formatervezők kimagaslóan átdolgozták az Audi A5 Coupé külső megjelenését, mielőtt az szemrevaló és atletikus kétajtós modell újra rivaldafénybe állhatott. 4,67 méteres hosszúságával és 1,37 méteres magasságával a prémiumszegmens egyik legsportosabb arányait mondhatja magáénak. Motorházfedele megnyújtott, alacsony tetőíve mindazonáltal lágyan simul rövid hátuljába. Különösen markáns megoldás széles és lapos Singleframe hűtőrácsa, Matrix LED fényszórói, oldalának hullámot alakító vonala és szélesen domborodó sárvédői. Külső visszapillantó tükrei a versenyautókat elevenítve a karosszériatörzsön kaptak helyet – újabb utalásként a modern A5 Coupé alapvető sportosságára.

Modern fejlesztésű kormányberendezését közvetlen áttétel és érzékeny reakciók definiálják, s mindenkor nagypontosságú visszajelzésekkel szolgál az útról, a modern A5 ezáltal a szűk fordulókkal tarkított utakon is otthonosan mozog. Karosszériaszerkezete még nagyobb torziós szilárdságú és az egyik legkönnyebb konstrukció a vetélytársak körében, de aerodinamikai és aeroakusztikai tulajdonságai terén is élen jár piaci szegmensében. A modern kupé ezáltal csendesen és lágyan suhan, modern tervezésű futóműve mindazonáltal főleg a hosszú túrákon szolgáltat még színvonalasabb lengéskényelmet. A „hab a tortán” a csillapítás-szabályozással kiegészített változat, amely gombnyomásra a hangsúlyosan kényelmestől egészen a kimondottan dinamikusig változtathatja karakterét.

Audi S5 Coupé autó
Audi S5 Coupé autó

A korábbi modellhez viszonyítva akár 17 százalékkal is megnövelték a tervezők a korszerű benzin- és dízelmotorok teljesítményét, míg akár közel negyedével is mérsékelték üzemanyag-fogyasztásukat. Erejüket alapesetben hatfokozatú manuális sebességváltó továbbítja az első kerekek felé. Kívánságra a vezető a felettébb szélsebes működésű hétfokozatú S tronic vagy a hidrodinamikus egységgel szerelt és hasonlóan lendületesen dolgozó, az A5 kínálatában első alkalommal rendelkezésre álló, nyolcfokozatú tiptronic váltóműnek is átengedheti a fokozatválasztás feladatát. Opcióként a quattro összkerékhajtás oszthatja el a motor nyomatékát a négy kerék közt.

A legfőbb különlegesség az S5 turbófeltöltésű V6-os motorja, amely 354 LE teljesítményt és 500 newtonméter forgatónyomatékot küldhet a főtengelyre, s mindössze 4,7 másodperc alatt lendíti a sebességmérő mutatóját 0-ról 100 kilométer/órára. Sportfutóművének hála a csúcsmodell még stabilabban fekszik az úton, dinamikus vezetés közben mindazonáltal – éppen olyan a 286 lóerős TDI kivitelt – az extrafelszerelésként rendelhető sport-differenciálmű préseli kompromisszumot nem ismerve a kanyarívre. Alulkormányozottság? Nyoma sincs!

A megnyerő külső mögött rejtőző tekintélyes erőt az első sárvédőkön, a hűtőrácson és a csomagtérfedélen az S5 embléma jól ismert vörös rombusza mutatja. A jellegzetes megkülönböztető jegyek az utastérben is megtalálhatók, példaként az MMI-monitor üdvözlőképernyője, a különleges sportkormány, a sebességváltókar krómszegélye és a küszöblécek formájában.

A világhálón is terjedelmes sebességgel – az A5 az LTE-szabvány szerinti adatátvitellel csatlakozik az internetre, például közlekedési információkkal, egyedi helyekkel, üzemanyagárakkal és friss hírekkel szolgálva. Azonfelül audio-fájlokat szólaltathat meg az okostelefonról – aminek határidőnaplóját is az MMI-rendszerbe továbbíthatja -, balesetet követően ugyanakkor önműködően hívhat segítséget. A vezető okostelefonos alkalmazás támogatásával nyithatja, azonkívül zárhatja az ajtókat, de a gépkocsi precíz parkolási pozícióját is lekérdezheti. Elvárásoknak megfelelően fejlett vezetői segédrendszerek egész sora támogathatja a sofőrt, amelyek úgyszintén mércéül szolgálhatnak e kategóriában. Sűrű forgalomban a korszerű A5 akár részben automatizáltan is közlekedhet, de önállóan tarthatja a követési távolságot és a ráfutásos balesetek megelőzésében, azonfelül a feltűnő akadályok kikerülésében is segíthet. Balra kanyarodáskor figyelheti a szembejövő forgalmat, felismerhet közlekedési táblákat, figyelmeztethet a visszapillantó tükrök holtterében tartózkodó járművekre vagy az éppen igénybe vett forgalmi sáv nem szándékos elhagyására, s akár önállóan is beparkolhat. A korszerű A5 prémiumkarakterét elvárásoknak megfelelően masszázsfunkcióval kiegészített ülések, háromzónás automata légkondicionáló berendezés, kormánykerék-fűtés, elektromosan mozgó biztonsági öv karok, térhangzású audio-rendszer és nagyméretű panoráma üvegtető teheti teljessé.

A korszerű Audi A5 és S5 Coupé várhatóan novemberben érkezik a márkakereskedőkhöz. Mindkét modell Ingolstadtban gördül le a szerelőszalagról.