Alpakakanca született Szegeden

Alpakakanca született Szegeden

Csokoládébarna alpakacsikó született a Szegedi Vadasparkban szeptember utolsó napján. Veprik Róbert, az intézmény igazgatója szerint az egészségesen fejlődő, életrevaló kancát már a látogatók is megfigyelhetik a dél-amerikai tevefélék kifutójában.

Tavasszal és nyár elején az alpakacsapat már két – szintén barna – újszülött csődörrel örvendeztette meg a gondozókat. A kéthetes nőstényt, amely a Pimpa nevet kapta, nem csak kora miatt könnyű megkülönböztetni féltestvéreitől, a homlokán látható hófehér folt is segíti azonosítását.

A Szegedi Vadasparkban – a magyarországi állatkertek közül egyedüliként – valamennyi dél-amerikai teveféle megtalálható, a vad vikunya és a guanakó éppúgy, mint a háziasított láma és alpaka. Sokáig úgy vélték, hogy az alpaka (Lama pacos) és a láma egyaránt a guanakótól származik, mára azonban már bebizonyosodott, hogy az alpaka őse a vikunya.

Az alpakát ötezer éve háziasították, az 55-65 kilogrammos testtömegű állatok vérében magas a vörösvérsejtek száma, így alkalmazkodnak a ritka magashegyi levegőhöz. Dél-Amerikában az állat húsát, bőrét és tejét is hasznosítják, de egyre kedveltebb háziállattá válik Észak-Amerikában és Európában is, nemcsak értékes szőre, hanem viszonylag egyszerű tartása miatt is. Ehhez hozzájárul, hogy közeli rokonánál, a lámánál kisebb és kevésbé agresszív, sőt, némelyik kifejezetten barátságossá válhat gondozójával.

Gyapja igen jó minőségű, rendkívül finom szálú, kiváló hőszigetelő, nem zsírosodik és nem allergén. Tízezer forintot is megadnak egy kilogramm feldolgozatlan alpakagyapjúért. A vadasparkban kétévente nyírják az alpakákat, de nem pénzszerzési célból, hanem a nyári meleg elviselését könnyítik meg így nekik. Egy-egy példány egyszerre 2,5-3 kilogramm gyapjút ad. Néhány éve a vadasparkban lenyírt alpakagyapjúból egy, a természetvédelmi mentőközpontban nevelt menyétkölyöknek készítettek hálózsákot.

(forrás: hirado.hu)