Aláírták a BMW Group magyarországi beruházásának első szerződéseit

Aláírták a BMW Group magyarországi beruházásának első szerződéseit

A BMW Group tovább bővíti gyártási hálózatát Európában: 2018. október 12-én Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, Dr. Papp László, Debrecen polgármestere és Oliver Zipse, a BMW AG Igazgatótanácsának gyártásért felelős tagja a Debreceni Felsőfokú intézményben megszervezett hivatalos eseményen aláírta a társaság magyarországi beruházásával kapcsolatos első szerződéseket, köztük a Debrecen északnyugati részét érintő területvásárlási szerződést. A müncheni központú vállalatcsoport új európai gyárának Debrecen ad ezután otthont, az építkezési munkálatok mindazonáltal már 2019 végén megindulnak.

„Debrecen térségében egy szerfelett versenyképes régióra leltünk, ahol elkötelezett hatósági kooperáció, jó infrastruktúra, megalapozott beszállítói bázis, valamint praktikus földterületek biztosítják egy egész értékű járműgyártó létesítmény üzemelését” – nyilatkozta Oliver Zipse a szerződések aláírását követő ünnepségen. „Fantasztikus feltételek ezek egy modernizált, fejlett technológiákkal dolgozó autógyár felépítéséhez. A BMW Group debreceni üzeme nagyszerű lenyomata lesz mindannak az autógyártási szaktudásnak, amellyel rendelkezünk” – tette hozzá.

Az eseményen Oliver Zipse közzétette, hogy a BMW Group debreceni gyárának igazgatója Michele Melchiorre lesz, aki az autóiparban és a repülőgépipari tájon szerzett globális tapasztalatával érkezik a vállalatcsoport új létesítményének élére.

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere beszédében nyomatékosította: „A világgazdaságban olyan villámgyors és mély változások zajlanak, amely alapján korszerű kori ipari forradalomról lehet beszélni, ahol a modern modern műszaki megoldások örökösen változtatják meg a siker kritériumait. Ebben a korszerű korszakban az üzemek versenyben állnak a korszerű modern műszaki megoldások alkalmazásáért, az országok ugyanakkor a beruházásokért. Ennek köszönhetően történelmi siker a BMW debreceni beruházási döntése, mely által végérvényesen összefonódott a német járműipar a magyar szaktudással és amely beruházás nem kizárólagosan hozzájárul Magyarország versenyképességének növeléséhez, hanem egyben a magyar gazdaságpolitika eredményességének bizonyítéka is.”

Dr. Papp László, Debrecen polgármestere az ünnepélyes aláírás alkalmával úgy nyilatkozott: „a BMW a település és a régió jövőjét nézve történelmi jelentőségű beruházást hajt végre. Gazdasági hasonlattal élve a modern üzem Debrecen és a régió fejlődésének energiaforrása lesz. Debrecen új fejlődési pályára állt. A szerződés aláírása után az lesz a feladatunk, hogy a települést minden tekintetben alkalmassá tegyük történelmi szerepének betöltésére. Debrecen a 2030-as évekre egy gyarapodó, erős polgársággal ellátott európai középváros és Magyarország új vállalkozásbeli, gazdasági centruma lesz.”

Csúcstechnológiás autógyártás a korszerű üzemben

Beindítását követően a BMW Group debreceni gyárában minden évben akár 150 000 darab új gépjármű is készülhet. Az üzem közvetlenül több mint 1 000, beszállítói- és szolgáltatóhálózatán át ugyanakkor közvetetten több egyéb munkahelyet hoz létre – a korszerű létesítmény területén és a egész északkelet-magyarországi régióban hasonlóképpen.

A Debrecen külterületén felépülő üzem mind a digitalizáció, mind a fenntarthatóság, mind ugyanakkor a rugalmasság tekintetében új járműipari mércét állít fel, sőt mi több, az automatizált járműgyártás kapcsán alkalmazott továbbfejlesztett megoldásaival, csúcstechnológiás segédberendezéseivel és rugalmas logisztikai hálózatával egyből technológiai iránymutatóvá lép elő. A BMW Group roppant módon jókora rugalmasságot támogató tömegtermelési rendszerének megfelelően, a modern üzem a tradicionális erőforrással szerelt és az elektromos meghajtású modellek gyártására is képes lesz, egyazon gyártósoron.