A Volkswagen gyorsabb ütemben halad a fenntartható és hatékony gyártás irányába

A Volkswagen gyorsabb ütemben halad a fenntartható és hatékony gyártás irányába

A Volkswagen Csoport az ezelőtt tervezettnél gyorsabb ütemben halad a fenntartható és hatékony gyártás megvalósítása irányába. Ezzel párhuzamosan a cég még mindig jó úton halad gyártási költségeinek csökkentésével. A Volkswagen Csoport igazgatótanácsának tagja és a Porsche AG igazgatóságának elnöke, Oliver Blume ezáltal nyilatkozott az eredmények kapcsán: “Gyártásunk minden eddiginél környezetbarátabb módon történik. 2010. és 2019. év vége közt az egy jármű gyártására jutó környezeti terhelés várhatóan több, mint 37 százalékkal kevesebb lesz.” Az ellenkező benyomások kiegyensúlyozására a gyártás területén egy milliárd euró értékben valósulnak meg heterogén, teljesítménnyel összefüggő intézkedések és a termelékenység is hat százalékkal emelkedik. Blume ugyanakkor nyomatékosította, hogy ezenkívül újabb hatékonysági intézkedéseket sem hagyhatnak figyelmen kívül.

“Ebben a pillanatban – a mostanra teljesített 37 százalékos csökkentéssel – a tervezettnél jobb pozícióból folytathatjuk munkánkat célunk elérésére, amely 2025-re a gyártás alatt keletkező környezeti terhelést felére kívánja mérsékelni.” A következő 5 feltétel befolyásolja az egy járműre jutó környezeti terhelés számítását: a szén-dioxid kibocsátás, a felhasznált energia, a felhasznált víz és oldószer volumene és a keletkezett hulladék. Egyedül az elmúlt két évben az egy járműre jutó szén-dioxid kibocsátás több, mint 10 százalékkal mérséklődött.

A konszern jó ütemben halad másik célja felé is, amely a 2016. és 2025. közti időszakra vetítve 30 százalékkal kívánja javítani a gyártás termelékenységét. Ebben az esztendőben a termelékenység várhatóan hat százalékkal haladja meg az előző év szintjét és ehhez a legnagyobb mértékben a Németországon kívül üzemek járultak hozzá. A növekedés mindazonáltal jelentősebb, mint azt eredendően tervezte a cég. Összegezve, a konszern 2019-es, teljesítménnyel összefüggő intézkedései kapcsán befektetett összeg – az ellenkező tapasztalatok, mint az infláció vagy a vámtarifa növekedése előtt – elérte az 1 milliárd eurót. Blume ennek kapcsán kiemelte: “Fenntartható gyártásunk döntő tényező társadalmi felelősségvállalásunk teljesítése kapcsán is.”

Ezzel párhuzamosan Blume nyomatékosította a Csoport termelés kapcsán alkalmazott hatékonysági intézkedéseinek fontosságát. “A márkák közti tudásátadás és a szoros kooperáció kulcsfontosságú tényezők abban, hogy a termelékenység újabb javítását és a költségek és befektetések csökkentését célzó törekvéseink sikerrel járjanak.” Mindent összevetve egyre fontosabbá válik az előkelő minták és megoldások megismétlése és a többi üzemnek történő továbbadása. “A konszernhez 122 gyártási színtér tartozik nemzetközileg. Ez a gyártási hálózat lenyűgöző együttműködési lehetőségeket rejt magában. Tovább folytatjuk a gyártási stratégiánk megvalósítását támogató intézkedések lépésről lépésre történő végrehajtását.”