A Volkswagen az ID. R modellel állította fel az első rekordot a kínai Tianmen hegységben

7:38.585 perc a "Mennyek kapujáig": a Volkswagen az ID. R modellel állította fel az első rekordot a kínai Tianmen hegységben

Egy kivételes utazás a csúcsra, izgalmas felvételek és az első rekord a Tianmen hegységben: a Volkswagen egy hatalmas mérföldkőhöz érkezett az ID. R modellel Kínában. Olyan állomáshoz, amelyiknek segédkezésével a szó szoros értelmében új magasságokba érhet az elektromobilitás. A francia versenyző, Romain Dumas minden eddiginél gyorsabban, 7:38.585 perc alatt teljesítette a Tianmen hegység 99 szűk kanyarját. A Pikes Peak-i Internacionális Hegyi Felfutó versenyen (Egyesült Államok) és a Goodwood Festival of Speed (Egyesült Királyság) eseményén ebben a pillanatban az ID. R tudhatja magáénak a legjobb időt, a Nürburgring-Nordschleife versenypályáján mindazonáltal övé a leggyorsabb, elektromos gépkocsival megtett kör. Most ugyanakkor a kínai Tianmen hegység emelkedőin bizonyított a korábbi leggyorsabb idővel. Az ID. R a motorsportos megbízottja a Volkswagen új, tisztán elektromos járműinek, az ID. modellcsaládnak, amelyek közül az első – az ID. 31 – világpremierjét a Frankfurti Internacionális Autószalonon tartja a márka.

“Rekordnak számít egy bravúros, nem mindennapi úton. A Volkswagen és az ID. R ismételten megmutatták, hogy a jövő elektromobilitása már mai is rendelkezésre áll.” – nyilatkozta Ralf Brandstätter, a Volkswagen Személyautók márka operatív igazgatója. “Nem kizárólagosan az bizonyosodott be, hogy az elektromos gépkocsik, mint amilyen az ID. R képesek rekordok megdöntésére és új mércék felállítására, de az ID. R azt is megmutatta, milyen izgalmas és érzelemgazdag a jövő mobilitása.”

Kimerítő rekordkísérlet embernek és gépnek

A “Tianmen Shan Big Gate Road” út a Tianmen hegységben egy igazi próbatétel. Romain Dumas bátran, de a feladatot tisztelve vágott neki a 10.906 kilométer hosszú “Kínai Kihívásnak” a “Mennyek Kapuja” – egy 131,5 méteres természetes boltív – felé. 99 hajtűkanyar, némelyik mindössze hat méter sugarú, ezt követően azt követően rövid egyenesek és akár 230 km/órás sebességet is lehetővé tévő, villámgyors kanyarokkal tarkított útszakaszok és kemény fékezésekkel bevehető extrém keskeny alagutak. Dumas pompásan teljesítette ezeket a komoly kihívásokat és egy új hivatalos rekordot is felállított mindeközben. Az ID. R hajtásáról két elektromos motor gondoskodik, ahol a rendszer összteljesítménye 500 kW (680 LE), az erőátvitelnél mindazonáltal az jellegzetes készítésű Bridgestone Potenza abroncsok voltak segítségére. A rajt amellett a célvonal kijelölése – konkrétan az ID. R rekordkísérlete folytán – közjegyzői hitelesítéssel történt.

Újabb nyilatkozatok a Tianmen hegységben felállított rekord kapcsán:

Romain Dumas (Franciaország), a Volkswagen ID. R pilótája

“A Tianmen hegységben teljesített rekord autózásra régóta úgy emlékszem ezt követően, mint a leglátványosabb kiruccanásomra. Büszke vagyok rá, hogy a Volkswagen ID. R modellel itt Kínában is rekordidőt tudtunk futni. Hatalmas kihívás volt, tudniillik megközelítően előzetes információk és tesztelések nélkül futottunk neki. Az út fantasztikusan keskeny és kanyargós, de az elektromos hajtású ID. R versenyautóval fantasztikus élvezetes volt végigmenni rajta. A rövid egyenesekben hatalmas előny volt a óriási nyomaték, ameddig a szélsebes szakaszokon az aerodinamika garantálta az extra vonóerőt.”

Dr. Stephan Wöllenstein, a Volkswagen Személyautók márka igazgatótanácsának tagja, a Volkswagen China cégvezetője

“A mesés Tianmen úton felállított rekorddal egy újabb kihívást teljesített a tisztán elektromos ID. R versenyautó. Végigkövetni az ID. R útját itt Kínában, ennél a fantasztikus természeti emléknél egészen szédületes impresszió volt. Az ID. R igazolja a Volkswagennek az elektromos mobilitás területén rendelkezésre álló szakértelmét, az ügyfelek részére mindazonáltal izgalmas kilátásokat tartogat a tisztán elektromos jövőnket illetően.”