A volán mögött is fitten tart a Nissan GYM

A volán mögött is fitten tart a Nissan GYM

A Nissan autó immáron nem hagyja, hogy a vezetői puhányok maradjanak, aktívan tesz a fitt és egészséges életmód érdekében, hozzájárul a vezetők erőnlétének fokozásához. A Nissan új GYM funkciója képes egyetlen gombnyomásra kikapcsolni mindenféle vezetéstámogató rendszert, így lehetőséget biztosít sofőrnek, hogy eddzen. A gyártó első körben kizárólag az X-Trail és a Qashqai modellekben teszi elérhetővé ezt a funkciót.

A Nissan GYM olyan fizikai próbákat állít a vezető elé, mint pl. a parkolássegítő rendszer, a szervokormány vagy az elektromos ablakemelő kikapcsolása. Ugyanakkor a GYM rendszer megnöveli a gáz-, a fék- és a kuplung pedálok ellenállását is, azaz nagyobb erőkifejtés mellett tudjuk csak használni azokat. Persze a Nissan információs rendszere képes az elégetett kalóriákat is számolni és naplózni, illetve a Gym And Go alkalmazás segítségével nyomon követni a fejlődést.

A Nissan GYM rendszer és program elsősorban annak köszönhető, hogy a svédországi Lurai Egyetem olyan adatokat hozott nyilvánosságra, miszerint az európai autóvezetők egyre elhízottabbak állóképességük is jelentősen csökkent. A tanulmány rávilágít arra, hogy az autósok egyre több időt töltenek dugóban ülve, még jobban csökkentve az aktív mozgással töltött percek számát.

A kalóriaégetés sikerét a tervezők nem a véletlenre bízták, hozzáértőket, erőnléti szakembereket kértek fel a Nissan GYM rendszer kialakításához. A párizsi Le Mensonge Fitness Centre vezetője, Raol Pofil személyi edző nyilatkozta: „A Nissan felkért, hogy dolgozzak ki egy programot, amely anélkül segítene az autóvezetőknek több kalóriát elégetni és karcsúbbá válni, hogy el kellene hagyniuk az autót. A programom átlagosan heti 1415 kalória elégetését teszi lehetővé az ingázók számára.”

A szakembereknek sikerült olyan okos megoldásokkal beépíteni a GYM rendszert, hogy kívülről alig észrevehetők a változások, mindössze a kézi ablakemelők hozzáférhetősége ami szembetűnhet. A piacra lépés előtti tesztüzemben többen is részt vettek. Juan D’Aprilia egy spanyol sofőr is, aki kilenc hónapig használt egy GYM rendszerrel felszerelt X-Trailt. Ez idő alatt Juan D’Aprilia 22 kilogrammot fogyott: „Csupán minden nap elvezettem Barcelonába, mást nem tettem” – mondta. „Ezzel azonban megváltoztattam az életemet: a derekam 20 cm-rel karcsúbb, és a bicepszem is nagy lett. Már barátnőm is van, bár szerintem ez inkább annak köszönhető, hogy teljesen oda van az autómért.”

A tesztüzem sikerén felbuzdulva a Nissan azonnal hozzálátott a GYM technológia gyártásba küldéséhez. Hamarosan megjelennek az utakon a Nissan GYM rendszerű, erőnlétünket fokozó autók.