A Škoda Kodiaq a márka modern SUV modellje

A Škoda Kodiaq a márka modern SUV modellje

Škoda Kodiaq modelljével indítja átlag fölötti SUV offenzíváját a Škoda. A multifunkcionális újdonság 4,70 méteres és kategóriája legnagyobb csomagterével szolgál, de az külön választhatóan választható harmadik üléssora is különlegesség e piaci szegmensben. A Škoda Kodiaq a márka az összes erényét magában hordozza, a kifejező formavilágtól a magas fokú funkcionalitáson keresztül, egészen „Simply Clever” megoldásai sokaságáig. A várhatóan 2017 elején érkező Škoda Kodiaq tervezői különös hangsúlyt fektettek a csatlakoztathatóság, az infotainment és a vezetői segédrendszerek területeire.

Az egész világon lendületesen növekvő piaci szegmensbe lép be a Škoda modern Kodiaq modelljével – a nagyméretű SUV modellek kategóriájába. Modelloffenzívájával a cég ugyanabban az időben kíván korszerű ügyfél-célcsoportokat megszólítani, növelni piaci részesedését és megerősíteni a világ piacain elért pozícióit. A Škoda Kodiaq nyilvánvalóan mutatja, hol tart ma a márka, egyben világosan utal a jövőre is, mégpedig több modern technikával, és korszerű műszaki megoldásokkal a csatlakoztathatóság terén, köztük fejlett mobil online-szolgáltatásokkal a még színvonalasabb információszolgáltatás és biztonság szolgálatában.

„Korszerű Škoda Kodiaq SUV modellünk multifunkcionális képességekkel büszkélkedhető újdonság” – emelte ki Bernhard Maier, a Škoda igazgatótanácsának elnöke. Az aktív életstílust a márka hagyományos erényeivel, vagyis a magas fokú funkcionalitással és az átlag feletti térkínálattal egyesíti. Mint állandóan, fő célunk ez alkalommal is az volt a fejlesztés alatt, hogy olyan gépkocsit tervezzünk, ami többet ad a használóinak, s ezzel a piaci szegmens legkedvezőbb ajánlatával szolgáljunk. Érzelmekben gazdag formavilágával a Škoda Kodiaq korszerű és erőteljes kiállással jelenik meg az úton.”

Karakteres megjelenés – a modern formai nyelvezet már a SUV modellek szegmensében is.

Már első pillantásra vérbeli Škoda modellként azonosítható a Škoda Kodiaq, amely karakteres és érzelemdús megjelenésével már a SUV modellek szegmensébe is elhozza a márka modern formai nyelvezetét. A mindennapos használatban a családi és szabadidős programok, emellett a munka alatt úgyszintén multifunkcionális képességeket vonultat fel. Legyen szó akár öt- vagy hétüléses változatáról, a Škoda Kodiaq mindenkinek és mindennek bőséges helyet nyújt. Az ötüléses kivitel akár 2065 literes csomagtere a kategória legnagyobbja, a hosszirányban állítható hátsó ülés mindazonáltal az alapkivitel része, aminek támlái elvárásoknak megfelelően különféle mértékben dönthetők is.

A könnyed kezelhetőség, a csúcsszínvonalú kidolgozási minőség és a „Simply Clever” filozófia szintén a Škoda meghatározó tulajdonságai. A Škoda Kodiaq szokatlan javaslatokkal is előáll, mint amilyen az ajtóperem automatán számottevő műanyag védője, amely a garázsban vagy szűk parkolóhelyeken hivatott megelőzni a sérüléseket. A legfiatalabb utasokat elektromos gyerekzár óvja, a hosszú túrákon ugyanakkor rendkívüli fejtámlával kialakított alváskényelmi csomag is rendelkezésükre állhat.

A szegmens csúcsán – a csatlakoztathatósági (connectivity) megoldások

Továbbfejlesztett csatlakoztathatósági megoldásaival a Škoda Kodiaq feltétlenül piaci szegmensének élén jár. Infotainment-elemei a vállalatcsoport modulrendszerű infotainment-koncepciójának második generációjából érkeztek, a legkorszerűbb funkciókkal és csatlakozási lehetőségekkel, s ugyanúgy kapacitív érintőképernyővel. A Columbus navigációs rendszer kívánságra belső WiFi hálózatot biztosító LTE-modullal is rendelhető, amely az aktuális leggyorsabb mobilszabvány szerinti internet kapcsolatról gondoskodik. Támogatásával az utasok mobiltelefonjaikkal és tabletjeikkel elvárásoknak megfelelően böngészhetnek a világhálón, amellett intézhetik elektronikus levelezésüket.

A Škoda korszerű mobil online-szolgáltatásai hasonlóképpen LTE-kompatibilisek és két kategóriára oszthatók: az Infotainment-Online szolgáltatások az információ és a navigáció, a Care-Connect szolgáltatások mindazonáltal a műszaki segély, amellett a vészhelyzetek alkalmával nyújtott segítség céljait szolgálják. Az eCall vészhelyzet-gomb, amely Európában 2018-ban válik a szériafelszereltség részévé, Care-Connect szolgáltatásként már most is rendelkezésre áll. Újabb online-szolgáltatások vehetők igénybe a Škoda Connect App igénybevételével, aminek támogatásával a gépjármű okostelefonnal akár a távolból is ellenőrizhető, konfigurálható, azonfelül meghatározható korrekt pozíciója.

Megbízható segítőtársak – a vezetői segédrendszerek

A Škoda Kodiaq vezetői segédrendszerek széles kínálatával is szolgál. A Škoda választékában korszerű környezetfigyelő kamerák a fedélzeti megjelenítőn különféle nézetet produkálnak a jármű környezetéről. Mikor is a nagyméretű SUV modell utánfutót vontat, a vontatmány-asszisztens támogatja a lassú tolatásos manővereket. Szintén újdonság az előrelátó gyalogosvédelem, amely a Front Assist rendszerét egészíti ki. Az ugyancsak modern Park Assist rendszer a tolatva be- és kiállást támogatja, ekkor a Škoda Kodiaq akár önműködően fékez is, amennyiben a gépjármű mögött akadályt érzékel.

Mindezeken túl újabb vezetői segédrendszerek is megjelennek a Škoda Kodiaq kínálatában, amelyek elvárásoknak megfelelően önműködően tarthatják a követési távolságot, megkönnyíthetik a forgalmi sávok váltását valamint tartását, felhívhatják a vezető figyelmét a releváns közlekedési táblákra vagy épp segíthetik parkoláskor.

Erőteljes és tevékeny – motorok és futómű

A Škoda Kodiaq 2017 elejére tervezett piaci bevezetésére öt eltérő motor, két TDI és három TSI sorakozik ezután a palettán. A legerősebb benzines kapacitás, a 2.0 TSI 132 kW (180 LE) teljesítményével mindenkor dinamikus menettulajdonságokról gondoskodik, míg modern fejlesztésű égésfolyamata révén éppolyan takarékos üzemű, mint a kisebb hengerűrtartalmú konstrukciók. Nagyszilárdságú acélokat terjedelmes arányban magába foglaló karosszériaszerkezetük különösen könnyűvé teszi a Škoda Kodiaq modelleket, ami újabb lényeges tényező a gazdaságosság szempontjából.

Az erőátvitel terén különféle technikák állnak rendelkezésre, hatfokozatú manuális és DSG sebességváltó, emellett első- és összkerékhajtás formájában. A nagyméretű cseh SUV modellt mindenfajta úton kiegyensúlyozott kényelem és dinamikus agilitás jellemzi. Még vonzóbbá válik a vezetés élménye, ha a felszereltség a vezetői profil-választás (Driving Mode Select) és a korszerű adaptív lengéscsillapítás-szabályzás (DCC) technikáit is magába foglalja, amelyekkel a kormányzás, a gázpedál, a DSG sebességváltó és a lengéscsillapítás több üzemmódban, elvárásoknak megfelelően konfigurálható.

A korszerű Škoda Kodiaq terepen is otthonosan mozog. Mikor is rázósabb utakra térünk, az összkerékhajtást használva a külön választható off-road üzemmód segítheti a vezetőt. Ekkor egyetlen gombnyomásra az összes érintett rendszer – a motormenedzsment, a vezetői segédrendszerek, az elektronikus futómű-technikák, mint az ABS és az ESC, sőt még a külön választható DCC tekintetében a lengéscsillapítás is – önműködően alkalmazkodik a terepes körülményekhez.